Oscars 2019: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙ) - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
19:52
20/2

Oscars 2019: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙ)

ΜΑΚΙΓΙΑΖ & ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

Τα κοστούμια της «Ευνοούμενης» θεωρήθηκαν πολύ πιο εντυπωσιακά από τη λευκή πούδρα που μεταμόρφωνε τους πρωταγωνιστές της ταινίας στις εκδηλώσεις του παλατιού και έτσι η ταινία του Λάνθιμου δεν πήρε άλλη μια υποψηφιότητα που φαίνονταν μάλλον δεδομένη. Η ταινία εποχής που μπήκε στη θέση της ήταν το «Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκωτίας» χάρη στον επαναπροσδιορισμό του κεφαλιού της Μάργκο Ρόμπι, καθώς η οπτική απεικόνιση της εποχής ήταν τελικά και το μοναδικό όπλο της ταινίας της Τζόσι Ρουρκ. 

Το «Border» από τη Σουηδία είχε αντιθέτως περισσότερα ποιοτικά στοιχεία, όμως δε μπήκε καν στην πεντάδα των ξενόγλωσσων ταινιών, οπότε και μόνο η παρουσία του εδώ μοιάζε με έκπληξη καθώς η Ακαδημία δεν συνηθίζει τέτοια ανοίγματα. Η κουβέντα όμως περί του βραβείου αρχίζει και τελειώνει στη θέα των φωτογραφιών του πραγματικού Κρίστιαν Μπέιλ και του μεταμορφωμένου Ντικ Τσένεϊ, έστω και αν για τον Μπέιλ όλο αυτό μοιάζει με άλλη μια μέρα στη δουλειά. Μπορεί να γκρινιάζουμε λίγο για τις υποψηφιότητες του «Vice», αλλά γι’ αυτήν δεν υπάρχει κανένας λόγος. T.M.

Θα νικήσει: «Vice»
Θα θέλαμε να νικήσει: «Vice»

ΜΟΥΣΙΚΗ & ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Στην κατηγορία της ΜΟΥΣΙΚΗΣ λάμπει δια της αδικαιολόγητης απουσίας του το «First Man» σε μουσική του Τζάστιν Χούρβιτς, ίσως το πιο ολοκληρωμένο score της χρονιάς και βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα. Μετά από αυτή την παράλειψη, η φετινή πεντάδα δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι βετεράνοι Αλεξάντρ Ντεσπλά («Isle of Dogs»), Τέρενς Μπλάνσαρντ («BlackKklansman») και Μαρκ Σάιμαν («Mary Poppins Returns») υπογράφουν επαγγελματικές μελωδίες με ενδιαφέροντα ηχοχρώματα, αλλά τα φαβορί της κατηγορίας είναι δυο: ο ταλαντούχος Λούντβιγκ Γκόρανσον από τη Σουηδία («Black Panther) και ο κλασικότροπος Νίκολας Μπριτέλ («If Beale Street Could Talk»).

Ο στενός συνεργάτης του Ράιαν Κούγκλερ Λούντβιγκ Γκόρανσον έκανε την έκπληξη και κατάφερε να συνδέσει την αφρικανική ρυθμολογία με τον συμφωνικό ήχο, υπογράφωντας μαζί με το «Dr. Strange» του Μάικλ Τζιακίνο το πιο αξιομνημόνευτο score της Marvel, ενώ ο Νίκολας Μπριτέλ (φέτος έγραψε και το Vice», ενώ είχε προταθεί προ διετίας με το εξάισιο «Moonlight») υπογράμμισε με τις ιμπρεσιονιστικές μελωδίες του το τρυφερό δράμα του Τζένκινς, θυμίζοντας τα έγχορδα του Σιγκερού Ουμεμπαγιάσι για τις ταινίες του Γουονγκ Καρ-Βάι. Όποιος και να κερδίσει από τους δυο είναι πανάξιος, αλλά πολλές φορές το συγκεκριμένο Όσκαρ δίνεται κάπως σαν παρηγοριά, οπότε είναι πιθανό να επικρατήσει το (αδικημένο στις υποψηφιότητες) «If Beale Street Could Talk». Π.Γ.

Θα νικήσει: «If Beale Street Could Talk»
Θα θέλαμε να ήταν στην πεντάδα: «First Man»

Στην έτερη μελωδική κατηγορία, αυτή του ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ, ο φάκελος γράφει μέσα, έξω, πλάι.... «Shallow». Το τραγούδι της Lady Gaga και του Μαρκ Ρόνσον είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και όχι μόνο επειδή έγινε ραδιοφωνική επιτυχία. Η συγκεκριμένη σκηνή στο «A Star is Born» είναι κομβική για την εξέλιξή της και η στιγμή που η πρωταγωνίστρια (και υποψήφια για Α' Γυναικείο) Lady Gaga παίρνει μαζί της το κοινό της ταινίας, αλλά και της αίθουσας.

Την πεντάδα συμπληρώνει το «All the Stars» του Κέντρικ Λαμάρ (κρίμα που τόσο ωραίο τραγούδι βρίσκεται απέναντι από το «Shallow» και μειώνονται οι πιθανότητες νίκης), το συγκινητικό νανούρισμα της Μαίρη Πόπινς «The Place Where Lost Things Go», το χιουμοριστικό «When a Cowboy Trades His Spurs for Wings» από την ταινία των Κοέν «The Ballad of Buster Scruggs» και το αξιοξέχαστο «I’ll Fight» της Νταϊάν Γουόρεν (10 φορές υποψήφια, ούτε φέτος θα βγει κερδισμένη) από το ντοκιμαντέρ «RBG». Π.Γ.

Θα νικήσει: «Shallow» (A Star is Born)
Θα θέλαμε να νικήσει: «All the Stars» (Black Panther)

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις! Η COSMOTE TV φέρνει τη λάμψη των φετινών Όσκαρ στην Ελλάδα και θα μεταδώσει αποκλειστικά τη μεγάλη κινηματογραφική βραδιά στις 24 Φεβρουαρίου!