Χρόνια πολλά Πενέλοπε Κρουζ: Διαλέγουμε 14 αγαπημένες ταινίες της - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:07
28/4

Χρόνια πολλά Πενέλοπε Κρουζ: Διαλέγουμε 14 αγαπημένες ταινίες της

Χρόνια πολλά Πενέλοπε Κρουζ: Διαλέγουμε 14 αγαπημένες ταινίες της

49 ετών σήμερα η σπανιόλα μούσα των τελευταίων δύο δεκαετιών, που με δουλειά, επιλογές και... Πέδρο στρογγυλοκάθεται στις πρώτες θέσεις του σύγχρονου ερμηνευτικού στερεώματος.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Δεν είναι πολλές σαν την Μαδριλένα Πενέλοπε - για την ακρίβεια σαν θηλυκό έρεισμα στο παγκόσμιο στερέωμα δεν είναι ούτε μία στην ιστορία του ισπανικού σινεμά! Από το 2001, που είναι η χρονιά που σημειώνεται η μεγάλη καμπή και έρχεται (και) στο Χόλιγουντ, η Κρουζ έχει στο ενεργητικό της τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ κι ένα βραβείο (για το «Βίκυ Κριστίνα Μπαρτσελόνα» του Γούντι Άλεν, η πρώτη και μόνη Ισπανίδα που έχει βραβευθεί), τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, ενώ στην Ευρώπη έχει σαρώσει Κάννες, Βενετία, Ντονατέλο, Σεζάρ συνεισφοράς (!), Γκόγια (14 υποψηφιότητες - 3 βραβεύσεις!) και βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι μια σχέση καλλιτεχνικής ζωής, με το «Volver» να είναι άλλη μια καμπή που την αποκάλυψε διεθνώς (κάποιοι είχαν παραλληλίσει και με την Άννα Μανιάνι, ανόμοια τα μεγέθη), έχουν συνεργαστεί 6+1 φορές (το +1 για το cameo του «Δεν Κρατιέμαι») και μαζί του είναι μια σεμνή κι εκρηκτική μαζί μαθήτρια του σινεμά. Για τον Πέδρο, απλά (...) είναι αυτή που επέλεξε να υποδυθεί τη νεαρή μητέρα του στο εξαιρετικό «Πόνος και Δόξα».

Η Κρουζ, εργατικότατη (πάνω από  70 συμετοχές ήδη σε παραγωγές από όλον τον κόσμο), έχει κρατήσει ένα ανθρώπινο δημόσιο προφίλ, έχει αποτελέσει πρόσωπο μεγάλων εταιρειών καλλυντικών, έχει θορυβήσει ελάχιστα με ερωτικές ιστορίες (ήταν με τον Τομ Κρουζ επί μια τριετία), η φιλανθρωπική της δράση είναι εκτεταμένη και αθόρυβη εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι παντρεμένη με τον Χαβιέ Μπαρδέμ (συμπρωταγωνιστούσαν στο ντεμπούτο της στο «Jamon Jamon»!) κι έχουν δύο παιδιά.

Να είναι γερή.