Βίντεο: Η έλξη και η συνέπεια της Βίας στους «Ασυγχώρητους» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:42
30/8

Βίντεο: Η έλξη και η συνέπεια της Βίας στους «Ασυγχώρητους»

Αναζητώντας κανείς ταινίες που πραγματεύθηκαν τη Βία χωρίς να κλείνουν τα μάτια στην έλξη αλλά και την ουσιαστική καταδίκη της φοβέρας της, οι «Ασυγχώρητοι» του Κλιντ Ίστγουντ προβάλλουν με όλη τους την βροχερή, θεοσκότεινη δόξα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Με όλο το δυσβάσταχτο κύρος μιας καριέρας χτισμένης στη βία των σπαγγέτι του Λεόνε και του Χάρι Κάλαχαν, ο Κλιντ Ίστγουντ είναι ως σήμερα ο αναλογικός πρέσβης του αμερικανικού σινεμά στην καταγγελία της. Με τους «Ασυγχώρητους», μαζί με την ανατροπή περίπου κάθε στερεοτύπου του είδους, ο Ίστγουντ προχωρά σε μια εναλλάξ εντυπωσιακή και αντιθεαματική μαζί καταγγελία της Βίας ως συμπεριφοράς που φέρει ανυπολόγιστες συνέπειες, βασικότερη των οποίων η εκκόλαψη ακόμα περισσότερης, κι εν τέλει καταδικαστικής, βίας.

Στο πρέποντα λιτό βίντεο-δοκίμιο που ακολουθεί, παίρνει σειρά ο σκοτεινός κόσμος του σκηνοθέτη, ένας κόσμος βγαλμένος μέσα από το σκοτάδι και οδηγούμενος αλγεβρικά ξανά σε αυτό. Ίσως γιατί τελικά, μια κουβέντα ακόμα και για την καταδίκη της βίας πρέπει να περάσει μέσα από την κατάδειξή της, άρα και μέσα από την ενοχλητική διαπίστωση της μερικής γοητείας που μας ασκεί. 

Αν πάντως κανείς έψαχνε, ειδικά στην στρογγυλευμένη εποχή μας, τον άνθρωπο που θα κινηματογραφούσε αυτή την εξαντλητική αντίφαση, με την αναμφισβήτητη βοήθεια μιας καριέρας χτισμένης σε καπνούς και μολύβι, ο Κλιντ Ίστγουντ είναι αυτός ο άνθρωπος.