12:36
10/10

Βίντεο: Η διαχρονική επιρροή του «Πολίτη Κέιν»

«Μία ταινία είναι καλή μόνο αν η κάμερα είναι το μάτι στο κεφάλι ενός ποιητή», Όρσον Γουέλς. Ένα τεράστιο κεφάλαιο του παγκόσμιου σινεμά έκλεισε σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1985.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Γυρισμένο το 1941, φιγουράρει συνήθως στις λίστες των κριτικών ως η «καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ», αν και πριν 6 χρόνια έχασε τον τίτλο στο διάσημο 10ετές poll του Sight & Sound από το «Vertigo». Ο «Πολίτης Κέιν» ένα οπτικό και αφηγηματικό θαύμα για την εποχή, προϊόν των ανεξάντλητων ιδεών που είχε τότε Όρσον Γουέλς για την αφήγηση στο σινεμά, διατηρεί για χρόνια την αξία του κυρίως γιατί έκανε πρώτο πολλά μαζεμένα πράγματα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. 

Όπως χαρακτηριστικά ακούμε και στην αρχή του βίντεο, δεν είναι τυχαίο που ως σήμερα ακούμε τη φράση «ο Πολίτης Κέιν του/των...» όταν κάποιος θέλει να τονίσει τη σημασία μιας ταινίας μέσα σε ένα κινηματογραφικό είδος ή μια χρονική περίοδο. Οι καινοτομίες της ταινίας, η χρήση του φωτός και των σκιών, η πολυπρισματική αφήγηση, το βάθος πεδίου μνημονεύονται ως σήμερα και το βίντεο του Fandor μας θυμίζει πως τεράστιοι σκηνοθέτες της εποχής μας έχουν αποτίσει το δικό τους φόρο τιμής στην ταινία μέσα από συγκεκριμένα πλάνα. 

Δείτε το βίντεο που μέσα σε 200 δευτερόλεπτα υπενθυμίζει τη σημασία της μεγάλης αυτής ταινίας.