Βίντεο: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στο σινεμά του Μπράιαν Ντε Πάλμα - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:59
15/12

Βίντεο: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στο σινεμά του Μπράιαν Ντε Πάλμα

Η φιλμογραφία του Μπράιαν Ντε Πάλμα έχει προκαλέσει, διχάσει, συζητηθεί, αγαπηθεί και μισηθεί όσο ελάχιστες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο ίδιος πάλι ουδέποτε έκρυψε το (σινεφίλ) πάθος του για τον κινηματογράφο του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ηδονοβλεψία, μισογυνισμός, διαστροφή, εμμονοληψία: αυτουργός όλων αυτών των κατηγοριών που του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς από κοινό και κριτικούς, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα φρόντισε σε τέσσερις δεκαετίες καριέρας να τις ενσωματώσει δημιουργικά σε μερικές από τις πιο θρασείς, εξοργιστικές και ταυτόχρονα συναρπαστικές ταινίες της σύγχρονης αμερικανικής οθόνης. 

Από τα μικρού μήκους, τους πειραματισμούς της δεκαετίας του '70, το γκραν γκινιόλ φινάλε της «Κάρι» μέχρι και το πιο πρόσφατο «Πάθος» του, ο Ντε Πάλμα καταθέτει μόνιμα μία σεξουαλικά, θρησκευτικά, ψυχαναλυτικά, συναισθηματικά και σκηνοθετικά φορτισμένη εμπειρία.

Με σαφείς καλλιτεχνικές επιρροές στο σύνολο του έργου του, ο Ντε Πάλμα απέτισε φόρο τιμής στον αγαπημένο του σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ στο «Προετοιμασία για Έγκλημα» (1980) και παράλληλα μάζεψε τα «σκουπίδια» των exploitation ταινιών για να τα μετατρέψει σε τέχνη.

Μόνιμα με μία διάθεση ηδονικής επίδειξης σασπένς και πανούργας χειραγώγησης του κοινού, ο Ντε Πάλμα παραμένει θιασώτης του μετρ του σασπένς και παράλληλα ένας θρασύς μα απολαυστικός δημιουργός.

Hitchcock & De Palma Split Screen Bloodbath from Peet Gelderblom on Vimeo.