5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
0:30
17/2

5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις

Στον Ασημένιο Πλανήτη / Na Srebrnym Globie (1987)

Μια ομάδα εξερευνητών αφήνουν τη Γη προκειμένου να ανακαλύψουν την έννοια της ελευθερίας και να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτισμό. Οταν το σκάφος τους συντρίβεται σε έναν άγνωστο πλανήτη και οι αρχικοί έποικοι αρχίζουν να πεθαίνουν, τα παιδιά τους θα ξεκινήσουν μια πρωτόγονη κοινότητα η οποία θα εξελιχθεί σε μια ταξικά διαχωρισμένη κοινωνία που περιμένει την έλευση ενός μεσσία.

Βασισμένος στην «Τριλογία του Φεγγαριού» του συγγραφέα θείου του, Γέρζι Ζουλάφσκι, ο Αντρέι Ζουλάφσκι θα ξεκινήσει το 1976 τη δημιουργία ενός λαβυρινθώδους αλληγορικού έπους που ταλαντεύεται ευρηματικά ανάμεσα στη φιλοσοφική επιστημονική φαντασία του Αντρέι Ταρκόφσκι και στη σουρεαλιστική εικονογραφία του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι.

Δύο χρόνια αργότερα, όμως, και ενώ το 80% των γυρισμάτων είχε ήδη ολοκληρωθεί, η πολωνική κυβέρνηση θα διακόψει απότομα την υπερφιλόδοξη αυτή παραγωγή, θεωρώντας την μια κεκαλυμμένη κριτική του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Μια δεκαετία μετά, ο σκηνοθέτης θα ολοκληρώσει το όραμά του αντικαθιστώντας τις σκηνές που λείπουν με αφήγηση του ίδιου και παραδίδοντας την πιο φαντασμαγορική και οργιαστική ταινία της καριέρας του.