5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
0:30
17/2

5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις

Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη / Possession (1981)

Ύστερα από την προσωπική εμπειρία ενός πικρού χωρισμού, ο Ζουλάφσκι αποφάσισε να ζωντανέψει με αδυσώπητη ένταση στην οθόνη την ιστορία μιας γυναίκας (Ιζαμπέλ Ατζανί) η οποία εγκαταλείπει τον σύζυγό της (Σαμ Νιλ) και τον εραστή της για χάρη ενός μυστηριώδους πλάσματος που μοιάζει να τροφοδοτείται από τις καταπιεσμένες επιθυμίες της.

Οι ενέργειές της πυροδοτούν μια σειρά βίαιων συγκρούσεων, αιματηρών φονικών, ακραίων συμπεριφορών και ανεξήγητων μεταμορφώσεων, με φόντο το Τείχος του Βερολίνου.

Σκηνικό διόλου τυχαίο, καθώς ο Ζουλάφσκι δίνει κυριολεκτικά σάρκα και οστά στους εσωτερικούς δαίμονες της ηρωίδας του, τοποθετώντας το χρονικό ενός διαλυμένου γάμου στην καρδιά μιας διχασμένης πόλης και καμουφλάροντας ένα οικογενειακό δράμα και μια πολιτική μεταφορά σε μια σχεδόν σουρεαλιστική ταινία φρίκης.

Λογοκριμένο σε πολλές χώρες, το φιλμ μετατράπηκε σταδιακά σε μια από τις πιο διαβόητες cult ταινίες της δεκαετίας του '80, ενώ η σαγηνευτική Ατζανί παραδίδει μια από τις καλύτερες και πιο θαρραλέες γυναικείες ερμηνείες όλων των εποχών, που δικαίως βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών και στα Σεζάρ.