5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
0:30
17/2

5 ταινίες του Αντρέι Ζουλάφσκι που πρέπει να δεις

Σημασία Έχει ν' Αγαπάς / L'Important c'Est d'Aimer (1975)

Ένας φωτογράφος συναντά και γοητεύεται από μια ξεπεσμένη ηθοποιό δευτεροκλασάτων ερωτικών ταινιών, υπό το βλέμμα του καταθλιπτικού, σινεφίλ συζύγου της, και προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα της αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια θεατρική παραγωγή του «Ριχάρδου ΙΙΙ», δανειζόμενος χρήματα από τους μαφιόζους εργοδότες του.

Γύρω από το ανορθόδοξο αυτό ερωτικό τρίγωνο, ο Ζουλάφσκι σκιαγραφεί έναν ολόκληρο μικρόκοσμο από χαμένες ψυχές: αλκοολικούς και τοξικομανείς, αποτυχημένους καλλιτέχνες και ματαιόδοξους ηθοποιούς, αδίστακτους κακοποιούς και πορνογράφους.

Στην πρώτη του γαλλόφωνη ταινία, ο Πολωνός σκηνοθέτης χαρτογραφεί αριστουργηματικά τα μυστήρια της καρδιάς με την ένταση ενός αγωνιώδους θρίλερ, κινηματογραφώντας με μανιακή ένταση και ταυτόχρονα σπάνια ευαισθησία ένα απεγνωσμένο ρομάντζο που πασχίζει να επιβιώσει εν μέσω σεξουαλικών οργίων και διαστροφών, επικίνδυνων εθισμών και βίαιων ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών, και κυρίως από το μοιραίο δίλημμα ανάμεσα στον έρωτα και στο καθήκον.

Μια από τις πιο επώδυνα ρομαντικές ταινίες των '70s, με ένα σπαρακτικό σάουντρακ του Ζορζ Ντελρί και τη Ρόμι Σνάιντερ στην πιο συγκλονιστική ερμηνεία της καριέρας της.