Ο Γούντι Άλεν, οι μόδες κάθε εποχής και το κέιλ: Μια καθόλου απολογητική συνέντευξη στην Guardian - cinemagazine.gr
16:01
1/6

Ο Γούντι Άλεν, οι μόδες κάθε εποχής και το κέιλ: Μια καθόλου απολογητική συνέντευξη στην Guardian

O 84χρονος Άλεν μίλησε ανοιχτά για το μοναδικό πράγμα που ξέρει και συνεχίζει να κάνει, αφήνοντας στην άκρη όσα ακούγονται για το όνομά του: να δημιουργεί ταινίες. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

«Μπορείτε να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε» είπε ο Γούντι Άλεν στη δημοσιογράφο της Guardian, Χάντλεϊ Φρίμαν, με την τελευταία να παραδέχετε στον πρόλογο του άρθρου της πως ενώ θεωρητικά η κουβέντα θα αφορούσε την πιο πρόσφατη ταινία του, «A Rainy Day in New York» όπως και την αυτοβιογραφία του Άλεν που εκδόθηκε πρόσφατα, ήταν αδύνατο να μην επεκταθεί σε όσα αφορούν την προσωπική ζωή του αμερικανού δημιουργού. 

Ο Άλεν δεν είχε λόγο να κρυφτεί από όσα συνοδεύουν το όνομά του τα τελευταία χρόνια, άλλωστε και η έκδοση του «Apropos of Nothing» (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Λουκά Κατσίκα για το βιβλίο), της αυτοβιογραφίας που κόπιασε μέχρι να βρει εκδότη, είχε σκοπό να δείξει τη στάση που κρατά ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που ο Ρόναν Φάροου επανέφερε ένα θέμα που η αμερικανική δικαιοσύνη είχε λήξει από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Ο Άλεν κάνει ό,τι έκανε και πριν, γράφει, γυρίζει ταινίες και συνεχίζει να δημιουργεί θεωρώντας πως δεν έχει νόημα να αμυνθεί σε ένα κοινό που θεωρεί δεδομένη την ενοχή του.

«Υποθέτω πως για το υπόλοιπο της ζωή μου κάποιοι άνθρωποι θα πιστεύουν πως έκανα σεξουαλικά εγκλήματα, χωρίς να ξέρουν τα γεγονότα. Ό,τι και αν πω εγώ θα μοιάζει σαν να αμύνομαι, οπότε το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να προχωρήσω στη ζωή μου και να κάνω τη δουλειά μου». Το ίδιο αναφέρει και για όσα μέσα ισχυρίστηκαν επίσημα το ίδιο: «Δεν έχει νόημα ούτε ουσία να κάνω μηνύσεις. Τι θα κερδίσω με το να σέρνομαι 2 χρόνια στα τάμπλοϊντ και μετά να πάω στο δικαστήριο. Και,πραγματικά, με νοιάζει κάτι τέτοιο;»

Ο δημιουργός μίλησε για τη στάση αρκετών ηθοποιών που συνεργάστηκαν μαζί του τα τελευταία χρόνια, όπως η Ρεμπέκα Χολ και ο Τιμοτέ Σαλαμέ, οι οποίοι δώρισαν τις αμοιβές τους σε οργανισμούς που μάχονται κατά της κακοποίησης παιδιών. «Οι ηθοποιοί πολλές φορές δεν έχουν ιδέα για γεγονότα που σχολίαζουν και το κάνουν για να έχουν μια ασφαλή δημόσια θέση. Ποιος στον κόσμο δεν είναι κατά της κακοποίησης των παιδιών; Όσοι μίλησαν καταδικαστικά για μένα το έκαναν απλά γιατί είναι της μόδας τώρα, όπως ξαφνικά ότι όλοι άρχισαν να τρώνε κέιλ». Βέβαια υπήρξαν και πολλοί που εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται ως σήμερα: «Τους διαβεβαιώνω πως δε θα νοιώσουν ποτέ ντροπή γι΄ αυτό που έκαναν.»

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη του Άλεν εδώ