O πρόλογος του «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν θα προβληθεί πριν το «Skywalker Η Άνοδος»; - cinemagazine.gr
11:28
28/11

O πρόλογος του «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν θα προβληθεί πριν το «Skywalker Η Άνοδος»;

Ως... είθισται από τους «Σκοτεινούς Ιππότες« και την «Δουνκέρκη» ο Νόλαν κατάφερε ξανά το ευτυχέστερο marketing της πολυαναμενόμενης ταινίας του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης της γενιάς του, περισσότερο κι από τον Ταραντίνο, που δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό του πάνω από τη μαρκίζα. Πάνω ακόμα κι απ' τον τίτλο του έργου του. Ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει στην πλάτη του τον Μπάτμαν, έχει το «Inception», έχει το «Interstellar». Αλοίμονο, είναι ο σκηνοθέτης που κατάφερε να κάνει μια ταινία για την «Δουνκέρκη» και να την φτάσει στο μισό δις δολάρια παγκοσμίως. Ο Νόλαν έχει καταφέρει κάτι που ουδείς κατάφερε ποτέ στην κλίμακά του: Οι συλλήψεις και το όνομά του να αρκούν για να πουλήσουν ένα έργο περισσότερο από οποιονδήποτε σταρ-ηθοποιό, καλύτερα από κάθε μάρκετινγκ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως «σε παίρνει» σήμερα να βγάλεις ταινία χωρίς εκτενή προώθηση. Ο Νόλαν μοιάζει να έχει βρει μια, αμφιλεγόμενη ίσως κάπως, αλλά δραστική κι αποτελεσματική. «Διαλέγει» μια υπερπαραγωγή και τοποθετεί το προϊόν του πριν την έναρξή της. Και η τοποθέτηση, εδώ έγκειται το αμφιλεγόμενο, δεν είναι ένα τρέιλερ, αλλά μια ολόκληρη σκηνή, η εναρκτήρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα πρέπει αυτή να υπόκειται σε κανόνες πωλήσεων, ασφαλές όμως είναι μάλλον να υποθέσουμε πως ο Νόλαν λαμβάνει υπ' όψιν του πως πρέπει να κερδίσει το τεράστιο κοινό που θα απολαύσει αυτό το teaser.

Όσοι τυχεροί λοιπόν βρεθούν σε IMAX για το «Star Wars: Skywalker Η Άνοδος» φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν μια πρώτη, ίσως σαφέστερη, γεύση περί τίνος το «Tenet». Το οποίο και μέχρι στιγμής, τυπικά για τον Άγγλο δημιουργό, είναι ένα παζλ μέσα σ' έναν γρίφο αφού το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι πως πρόκειται για «μια ταινία επικής δράσης βγαλμένη από το διεθνές κατασκοπικό στερέωμα». 

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντέμπικι, Μάικλ Κέιν και Κένεθ Μπράνα και αν τελικά, όπως σφοδρώς αναμένεται, το κλιπ παρουσιάστεί στα IMAX, μην το αναμένετε και διαδικτυακά - γνωστός υπέρμαχος της αίθουσας ο Νόλαν.