To «Lost» κανονικά θα ολοκληρωνόταν σε τρεις σεζόν αποκαλύπτουν οι Λίντελοφ και Κιούζ - cinemagazine.gr
14:48
1/7

To «Lost» κανονικά θα ολοκληρωνόταν σε τρεις σεζόν αποκαλύπτουν οι Λίντελοφ και Κιούζ

Σε αποκλειστική συνέντευξή τους στο Collder, οι δημιουργοί του ρηξικέλευθου «Lost» μιλούν για το «χαμένο» παιχνίδι με τους υπεύθυνους του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Από τον Πάνο Γκένα

Το γοητευτικό αίνιγμα του «LOST» αποτέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά και καλλιτεχνικά απαντήσεις στην αμερικανική τηλεόραση. Προάγγελος της χρυσής εποχής της μικρής οθόνης, τότε που κάναμε ρεζερβέ τα DVDs στα βίντεοκλαμπ και οι ψηφιακές πλατφόρμες ήταν μελλοντολογική κουβέντα, το «LOST» ανέτρεψε τα στεγανά συνδυάζοντας την ιδέα ενός reality με ένα ατμοσφαιρικό σενάριο ψυχολογικού δράματος, αστυνομικού θρίλερ και μεταφυσικού στοχασμού. Το «LOST» έπιασε την γενιά του ίντερνετ και συμπορεύτηκε παρέα. Ποια θα ήταν η εξέλιξη της σειράς αν οι φανατικοί θαυμαστές δεν είχαν εξαντλήσει δημοσίως οποιαδήποτε θεωρία στα message boards; Υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις στα εκκεντρικά ερωτηματικά της πλοκής; Αυτά (και πολλά άλλα) θα παραμείνουν απορίες, σαν αυτές που άφησε αναπάντητες η σειρά, ξεθωριάζοντας επιμέρους την σαρωτική επιτυχία της στις τελευταίες σεζόν. Και τα «γιατί;» αυτής της κατάστασης απαντούν τώρα οι δημιουργοί της, Ντέιμοντ Λίντελοφ και Κάρλτον Κιούζ.

Σε συνέντευξή τους στο Collider, οι Λίντελοφ και Κιούζ αναφέρουν πως όταν κατέθεσαν την ιδέα της σειράς, επιθυμούσαν να ολοκληρωθεί σε τρεις σεζόν. Μετά την τεράστια επιτυχία, όμως, το τηλεοπτικό κανάλι ABC πίεζε για παράταση, κουβεντιάζοντας μάλιστα για 10 σεζόν.

«Το LOST είχε να κάνει με ερωτήματα τύπου: τι υπάρχει στην καταπακτή; Τι συμβαίνει με το τέρας; Ποιος είναι ο Σόγιερ; Πώς βρέθηκε ο Λόκι στην αναπηρική καρέκλα; Ποια είναι η φύση του νησιού; Γιατί φαίνεται να κινείται; Ποιοι είναι οι Άλλοι; Υπήρχαν όλα αυτά τα συναρπαστικά μυστήρια και σκεφτήκαμε "Θέλουμε να απαντήσουμε σε κάποια μέχρι το τέλος της σεζόν 1, στα υπόλοιπα μέχρι το τέλος της σεζόν 2 και στη συνέχεια το σόου να τελειώσει στα τρία χρόνια". Αυτή ήταν η αρχική ιδέα, αλλά δεν την άκουγαν καν. Με κοίταξαν - ο Κάρλτον ήρθε περίπου στα μέσα της σεζόν 1 - και μου είπαν: «Καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μία σειρά που το κοινό θέλει να παρακολουθήσει; Και τους αρέσει; Γιατί λοιπόν να το τελειώσουμε; Δεν τελειώνουν οι σειρές που παρακολουθούν οι θεατές», αναφέρει ο Λίντελοφ, ο οποίος σημειώνει πως όταν διαπραγματεύτηκε μαζί με τον Κιούζ το φινάλε της σειράς στη διάρκεια της δεύτερης σεζόν, οι ιθύνοντες του ABC δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.

«Όταν ήρθαν στο τραπέζι για ουσιαστική κουβέντα είπαν "Έχουμε συμφωνήσει να σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε την σειρά". Μόλις είπαμε στον [Πρόεδρο της ABC] Στιβ ΜακΦέρσο «Ευχαριστούμε, αυτό είναι το καλύτερο για τη σειρά" μας απάντησε "Σκεφτόμαστε 10 σεζόν". Υπενθυμίζω πως είχαμε μόλις φτάσει στα μισά της τρίτης σεζόν, οπότε πώς θα φτάναμε τις 10; Ήταν σαν να μας είπαν πως δεν σας αφήνουμε να ολοκληρώσετε την σειρά, γιατί πόσες δραματικές σειρές φτάνουν τις 10 σεζόν;».

Όσοι/-ες έχετε δει το «LOST» και παρά τα προβλήματα παραμένετε «εγκλωβισμένοι» στην αφηγηματική του φιλοδοξία, διαβάστε όλη την συνέντευξη στο Collider. Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά την ολοκλήρωση της σειράς, ο Λίντελοφ παρέδωσε τα αριστουργηματικά «The Leftovers» και «Watchmen» για λογαριασμό του πιο φιλόξενου ΗΒΟ.