Έντουαρντ Νόρτον: «Οι κινηματογράφοι καταστρέφουν την κινηματογραφική εμπειρία, όχι το Netflix» - cinemagazine.gr
13:21
16/10

Έντουαρντ Νόρτον: «Οι κινηματογράφοι καταστρέφουν την κινηματογραφική εμπειρία, όχι το Netflix»

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε με αφορμή την κυκλοφορία του project της καριέρας του, «Σκιές του Μπρούκλιν», και ξεσπάθωσε κατά των αλυσίδων κινηματογράφων που κατά τη γνώμη του μειώνουν την αξία της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Οι «Σκιές του Μπρούκλιν» έκλεισαν το φετινό φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και ετοιμάζονται για κανονική κυκλοφορία στις ΗΠΑ σύντομα, με τον πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη της Έντουαρντ Νόρτον να μιλά σε μέσα της χώρας, για την προώθησή του έργου του. Η συνέντευξή του στο The Daily Beast περιείχε θεματολογία που δεν οριοθετούνταν μόνο στο σινεμά, όταν όμως η κουβέντα έφτασε σε αυτό, ο Νόρτον εξέφρασε μια σωστή άποψη που δεν εκφράζεται συχνά δημοσίως και αφορούσε τη συρρίκνωση της κινηματογραφικής εμπειρίας η οποία ξεκινά από τις ίδιες τις αλυσίδες κινηματογράφων στις ΗΠΑ.

«Πολλοί δημιουργοί και κινηματογραφιστές που ξέρω, παρακολουθούν και γνωρίζουν πως περισσότερο από το 60% των αμερικανικών κινηματογράφων τρέχουν τους προτζέκτορές τους σχεδόν στη μισή φωτεινότητα από αυτή που χριεάζεται για λόγους οικονομίας. Παρουσιάζουν ένα προϊόν σε κακή εικόνα και ήχο και λίγοι είναι αυτοί που παραπονιούνται. Αν οι κινηματογράφοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους, το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού θα αντιλαμβάνονταν πως δε μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στο σπίτι του. Θα ήθελα να δω κόσμο που πραγματικά λίγο πριν μπει στην αίθουσα, πηγαίνει στον διευθυντή της ενημερώνοντάς τον πως αν είναι σκοτεινή η εικόνα θα ζητήσει τα χρήματά του πίσω και θα απαιτεί την καλύτερη δυνατή εμπειρία θέασης.

Είχα πάει σε έναν κινηματογράφο για έλεγχο του "Motherless Brooklyn" και όσο ήμουν μέσα παίζονταν το "Captain Marvel" σε φωτεινότητα μικρότερη από τη μισή αυτής που είναι προτεινόμενη από το στούντιο. Πρέπει να εκπαιδευτεί ο κόσμος και να ζητά τα χρήματά του πίσω σε τέτοιες περιπτώσεις.»

Η γνώμη του για τέτοια φαινόμενα σε πολυκινηματογράφους ενίσχυσε και τη γενικότερη άποψή του για το ότι η βιομηχανία δεν έχει να φοβηθεί κάτι από την ανάπτυξη του Netflix ή τις επόμενες πλατφόρμες που ετοιμάζονται:

«Αν διαφωνώ με κάποιον σε όλη αυτή την κουβέντα είναι με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ - με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό του. Το Netflix επένδυσε περισσότερα για το "Roma" σε σχέση με οποιοδήποτε arthouse τμήμα μεγάλου στούντιο. Έπαιξαν σε σινεμά όλου του κόσμου μια ασπρόμαυρη ισπανόφωνη ταινία. Την πρόβαλλαν σε εκατοντάδες αίθουσες εδώ. Δε μπορώ να φανταστώ οποιοδήποτε άλλο στούντιο να κάνει κάτι παρόμοιο. Συμβαίνουν πολλά καλά λόγω του Netflix, δίνεται η ευκαιρία, για πρώτη φορά τόσο μαζικά, να ακουστούν ιστορίες και φωνές που δεν έβρισκαν πρόσβαση σε αίθουσες ως τώρα.»

Οι «Σκιές του Μπρούκλιν» θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας στις 28 Νοεμβρίου.