«Γκοτζίλα x Κονγκ»: Πίσω από τη νέα αυτοκρατορία δυο θρυλικών κινηματογραφικών τεράτων - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:45
28/3

«Γκοτζίλα x Κονγκ»: Πίσω από τη νέα αυτοκρατορία δυο θρυλικών κινηματογραφικών τεράτων

Η νέα επική αναμέτρηση δυο ιστορικών κινηματογραφικών τεράτων στο «Γκοτζίλα x Κονγκ: Η Νέα Αυτοκρατορία» βρίσκει το κατάλληλο τερέν στη μεγάλη οθόνη και το ΣΙΝΕΜΑ σας ταξιδεύει στα παρασκήνιά της.

Από τον Πάνο Γκένα

Δυο πληθωρικά κινηματογραφικά τέρατα που μετουσίωσαν τις οικολογικές ανησυχίες των Αμερικανών της δεκαετίας του 1930 και των Ιαπώνων της δεκαετίας του 1950 συμμαχούν εκ νέου στο μπλοκμπάστερ «Γκοτζίλα x Κονγκ: Η Νέα Αυτοκρατορία» του Άνταμ Γουίνγκαρντ. Ο Βασιλιάς Κονγκ μιας χαμένης ζούγκλας και ο πελώριος Γκοτζίλα της μεταπυρηνικής εποχής έρχονται αντιμέτωποι με μία ανεξερεύνητη απειλή που βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους και η κινηματογραφική οθόνη προσφέρει το κατάλληλο τερέν γιατί... size matters!

Ποια είναι όμως τα «κινηματογραφικά γεγονότα» που οδήγησαν σ' αυτή την συνάντηση μεγατόνων;

Για τα γυρίσματα του «Γκοτζίλα x Κονγκ: Η Νέα Αυτοκρατορία» σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο (από την Αυστραλία, την Βραζιλία και το Γιβραλτάρ ως την Ισλανδία, την Ιταλία και το Μαρόκο) η παραγωγή δημιούργησε ένα φορητό κινηματογραφικό στούντιο έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε φυσική πρόκληση. Για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα στο αρχαίο δάσος της Ντέιντρι στο βορειοανατολικό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όλος ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε με 55 φορτηγά σε έναν δύσβατο δρόμο 2.000 χιλιομέτρων, μέρος όπου ελάχιστες παραγωγές έχουν ξαναβρεθεί. Πρόκειται για το παλαιότερο τροπικό δάσος στον κόσμο με γιγάντιαιες Σεκόιες. Η παραγωγή τήρησε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αφήσει τον παρθενικό οικότοπο στην ίδια κατάσταση που τον βρήκε.

Εκτός από τα εκπληκτικά είδη φυτών που υπάρχουν στο δάσος της Ντέιντρι (συμπεριλαμβανομένων των φοινίκων Λικουάλα που εντοπίστηκαν το 1780 και χρονολογούνται αιώνες),  το συνεργείο συμβίωσε με μια τεράστια βιοποικιλία άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων σπάνια φίδια, κροκόδειλοι και καζουάριους. Τα καθημερινά call sheets των γυρισμάτων λειτουργούσαν ως σταθερές υπενθυμίσεις για όλο το καστ και το προσωπικό να παραμένουν προσεχτικοί.

Για τη βάση των Τιτάνων (Hollow Earth), τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο ακρωτήριο Tribulation, μία  παράκτια τοποθεσία στο βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στην καρδιά του δάσους. Το εντυπωσιακό Stamp House, που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ταινία, αποτελεί δημιουργία του αρχιτέκτονα Τσαρλς Ράιτ με έδρα τη Μελβούρνη. Χτισμένο το 2013, το σπίτι είναι μια δομή εκτός αυτόνομου δικτύου, κατασκευασμένο για να αντέξει τις τροπικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των κυκλώνων.

Το σκηνικό του βροχόδασους που δημιούργησε ο σχεδιαστής παραγωγής Τομ Χάμοκ για το «Γκοτζίλα x Κονγκ: Η Νέα Αυτοκρατορία» απαιτούσε περίπου 200 καλλιτέχνες και τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί, εξασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο ρεαλισμού. Τα βιομιμητικά σχέδια εμπνεύστηκαν από το φυσικο τοπίο ως εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης. Τα υδρόβια πλάσματα που σχεδίασε ο Τομ Χάμοκ, ένα υβρίδιο «ακρίδας και ψαριού» όπως αναφέρει ο ίδιος, αποτελούνταν από 14 μέρη που το καθένα ζύγιζε περίπου έναν τόνο.

Η παλέτα των χρωμάτων που επέλεξε ο σκηνοθέτης Άνταμ Γουίνγκαρντ για την εμφάνιση της ταινίας, ήθελε να θυμίζει μια βόλτα στο διάδρομο ενός καταστήματος παιχνιδιών της δεκαετίας του 1980. Ο Γουίνγκαρντ επιθυμούσε να ζωντανέψει τις συσκευασίες παιχνιδιών της περιόδου, με τις τολμηρές αναμίξεις πράσινων και μωβ, την κυρίαρχη χρήση των βασικών χρωμάτων και τις ζωγραφιές παιχνιδιών όπως ο He-Man ή τα Θάντερκατς. Όπως δήλωσε ο ίδιος, σκηνοθέτησε την ταινία ως δώρο στον 10χρονο εαυτό του.

To «Γκοτζίλα x Κονγκ: Η Νέα Αυτοκρατορία» σηματοδοτεί την επανασύνδεση της Ρεμπέκα Χολ και του Νταν Στίβενς μετά την γνωριμία τους στη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Οι δυο τους έχουν παραμείνει στενοί φίλοι από τότε, ενώ η Χολ είναι η νονά ενός από τα παιδιά του Στίβενς.

Ο Διευθυντής Φωτογραφίας Μπεν Σέρεσιν ανέπτυξε ένα νέους φακούς για τα γυρίσματα της ταινίας, προκειμένου να ενσωματώσει με επιτυχία στοιχεία του πραγματικού κόσμου και του ψηφιακού περιβάλλοντος. Στόχος του ήταν να δώσει στο κοινό την αίσθηση της αληθινής εμβύθισης στα εντυπωσιακά περιβάλλοντα που δημιουργήθηκαν για την ταινία.

Για το σκηνικό του διαμερίσματος του χαρακτήρα του Μπράιαν Ταϊρί Χένρι (Μπέρνι), ο Τομ Χάμοκ και η ομάδα του ξεκίνησαν από νωρίς την προπαραγωγή συλλέγοντας και δημιουργώντας μια πληθώρα αντικειμένων που θα συμπλήρωναν το σετ. Δύο καλλιτέχνες της ομάδας αφιερώθηκαν αποκλειστηκά στην δημιουργία του, ναζητώντας σε παλαιοπωλεία οτιδήποτε θα προσέθετε οπτικά το σπίτι ενός φανατικού των Τιτάνων που βλέπει συνωμοσίες παντού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό σκηνικό φορτωμένο με  περιοδικά, εφημερίδες, άρθρα για τους Τιτάνες, στοίβες βιντεοκασετών και μια ποικιλία αντικειμένων και μνημείων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την ταινία και ενισχύουν την ξεχωριστή αντίληψη του κόσμου του Μπέρνι.

Και για τους λάτρεις των trivia, ποια είναι τα μεγέθη των Τιτάνων στο «Γκοτζίλα x Κονγκ: Η Νέα Αυτοκρατορία»; Ιδού! Godzilla 120 μέτρα, Kong 103 μέτρα, Skar King 97 μέτρα και Suko 45 μέτρα.

INFO
Η ταινία «Γκοτζίλα x Κονγκ: Η Νέα Αυτοκρατορία» κυκλοφορεί 28 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την Tanweer.