Ο Ινιάριτου κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ενωσης Σκηνοθετών

2016-02-07 11:36:52
Από τον Πάνο Γκένα

Ο σκηνοθέτης της «Επιστροφής» κέρδισε το κορυφαίο βραβείο από τους συναδέλφους του και σημείωσε την πρώτη back-to-back νίκη σκηνοθέτη στο θεσμό, μετά την περσινή βράβευσή του για το «Birdman».

Με δάκρυα στα μάτια παρέλαβε ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου το βραβείο Σκηνοθεσίας της Ενωσης Σκηνοθετών Αμερικής (DGA), από τα χέρια του Τομ Χούπερ (βραβευμένος για το «Ο Λόγος του Βασιλιά»).

«Ποτέ δεν περίμενα να κερδίσω αυτό το βραβείο, πραγματικά», δήλωσε ο Ινιάριτου, «έχω παραλύσει. Αν και οι σκληροί άντρες δεν κλαίνε, όπως είπε σήμερα ο Ρίντλεϊ Σκοτ», συμπλήρωσε ο Μεξικάνος σκηνοθέτης.

Στον λόγο του σημείωσε πως ο πατέρας του πέθανε πριν από δύο χρόνια και πως το συγκεκριμένο βραβείο είναι αφιερωμένο στην πατρίδα του. «Αυτή η αγκαλιά απευθύνεται σε μια ολόκληρη χώρα. Η αγκαλιά σας με κάνει ευτυχισμένο».

Ο Ινιάριτου σχολίασε δηκτικά και την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. «Η δύναμη αυτής της χώρας είναι η διαφορετικότητα», είπε, «Η οικοδόμηση ενός τοίχου την προδίδει».

Ο Ινιάριτου κέρδισε το τρόπαιο της DGA, ένα χρόνο μετά την επικράτησή του στον ίδιο θεσμό με το «Birdman». Το βραβείο των σκηνοθετών ισχυροποιεί τη θέση του ανάμεσα στους συνυποψήφιούς του για όσκαρ Σκηνοθεσίας, μιας και αποτελεί έναν από τους καλύτερους δείκτες για τον τελικό νικητή. Από το 1948 που εγκαινιάστηκε ο θεσμός, μόνο 7 φορές έχει παρατηρηθεί απόκλιση ανάμεσα στην επιλογή των σκηνοθετών και σε εκείνη της Ακαδημίας.

Επίσης με την επικράτησή του, ο Ινιάριτου βρίσκεται πλεόν σε μία εκλεκτή κάστα σκηνοθετών που έχουν κερδίσει 2 φορές από την DGA και περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Ανγκ Λι, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Κλιντ Ίστγουντ, Τζορτζ Στίβενς, Ντέιβιντ Λιν και Τζόζεφ Μάνκιεβιτς. Μόνο ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο τρεις φορές.

Τελικά η «Επιστροφή» θα «επιστρέψει» τον Ινιάριτου στα όσκαρ;

Αναλυτικά οι νικητές της Ενωσης Σκηνοθετών Αμερικής

Ταινία - Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου (Η Επιστροφή)
Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης - Αλεξ Γκάρλαντ (Από Μηχανής)
Ντοκιμαντέρ - Μάθιου Χέινεμαν (Cartel Land)
Τηλεοπτική σειρά (δράμα) - Ντέιβιντ Νάτερ (Game of Thrones) 
Τηλεοπτική σειρά (κωμωδία) - Κρις Αντισον (Veep)
Τηλεοπτική ταινία/μίνι-σειρά - Ντι Ρις (Bessie)
Τηλεοπτικό πρόγραμμα (Variety/Talk/News/Sports) – Ντέιβ Ντιομέντι (he Tonight Show Starring Jimmy Fallon)
Ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα (Variety/Talk/News/Sports) – Ντον Ρόι Κινγκ (Saturday Night Live 40th Anniversary Special)
Τηλεοπτικό πρόγραμμα (Reality) - Ανταμ Βετρι (Steve Austin’s Broken Skull Challenge)

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ