Άμπιγκεϊλ
Abigail
Αιματηρές πιρουέτες και εύπεπτος βαμπιρικός χαβαλές, αν και το δίδυμο των Radio Silence υπερφορτώνει για ακόμα μια φορά την τρίτη πράξη της ταινίας του.
Για τους υπεύθυνους του στούντιο της Universal τα «τέρατα» του καταλόγου τους παραμένουν ένας θησαυρός, τον οποίο δυσκολεύονται να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν. Με τη «Μούμια» επιχειρήθηκε μια είσοδος στη μόδα του διευρυμένου σύμπαντος, μάλλον αστόχησαν στην επιλογή του δημιουργικού υπεύθυνου. Μέχρι σήμερα παραμένει μία από τις ελάχιστες ταινίες του Τομ Κρουζ, όπου νιώθεις ότι έχει χαθεί ο έλεγχος του υλικού. Ο «Αόρατος Άνθρωπος» ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν και υπερβολικά θετικές οι κριτικές της εποχής, ενδεχομένως (και) λόγω θέματος και συγκυριών, η ταινία πρόσφερε σασπένς, πέτυχε τον εκσυγχρονισμό του μύθου και μας άφησε θετικές εντυπώσεις, όχι γιατί ήταν μια ταινία «για τις κακοποιητικές σχέσεις» έτσι ξερά, αλλά επειδή απέδιδε με κινηματογραφικό τρόπο την αίσθηση και τον διαρκή τρόμο μιας γυναίκας που βρίσκεται σε μια τέτοια, «μεταφράζοντας» την απειλή του άλλου σαν μια διαρκή, αόρατη, πλην υπαρκτή και αισθητή παρουσία. Άλλη φιλοσοφία κατασκευής, άλλο σινεμά γενικότερα, αλλά σίγουρα ο Λι Γουάνελ έχει δει πολλές φορές στη ζωή του τη «Ρεβέκκα» - τη χιτσκοκική, όχι εκείνη του Netflix και του Μπεν Γουίτλεϊ.
Παρά τη θετική υποδοχή της, η ταινία έπεσε πάνω στο ξέσπασμα της πανδημίας και η (διαφαινόμενη) λαμπρή ταμειακή πορεία της διακόπηκε απότομα και πιθανότατα δεν πρόλαβε να «εντυπωθεί» στο μυαλό των executives, οι οποίοι στη συνέχεια παρήγγειλαν τον «Ρένφιλντ», μια απόπειρα συνδυασμού του βαμπιρικού μύθου με το υπερηρωικό σινεμά – λες και δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες, θα πούμε εμείς. Ο Ρένφιλντ απέτυχε παταγωδώς στα ταμεία, για μας και καλλιτεχνικά ήταν ένας μόνο σποραδικά διασκεδαστικός αχταρμάς, όμως ο Δράκουλας παραμένει το διασημότερο τέρας του καταλόγου τους. Έχει αποδείξει ότι είναι απέθαντος κινηματογραφικά και πρέπει πάση θυσία να αξιοποιηθεί. Κάπως έτσι προέκυψε η «Abigail» όπου ο βαμπιρικός μύθος παντρεύεται με ένα άλλο trend των καιρών μας, που έδωσε και μερικές ελάσσονες επιτυχίες στο στούντιο: εκείνο της ταινίας – meme, δηλαδή μιας ταινίας στηριγμένης σε ένα χωρατό λογικής meme που επαναλαμβάνεται διαρκώς, ενώ στην πραγματικότητα έχει εξαντληθεί πριν τους τίτλους αρχής.
Το meme εδώ είναι μια ανήλικη μπαλαρίνα βαμπίρ. Γιατί μπαλαρίνα; Γιατί έτσι, όπως μας δίδαξε η κουλτούρα του 9gag και του 4chan. Η εταιρεία πλασάρει την ταινία ως live-action meme, προς τιμήν των Radio Silence δεν είναι έτσι και στην πραγματικότητα. Υπάρχει build-up στην ιστορία, για ώρα η απειλή παραμένει συγκεχυμένη και η πηγή της διαρκώς μεταβάλλεται, μέχρι να φτάσουμε στην εστία της, μόνο που το διαφημιστικό υλικό κατέστρεψε την αποτελεσματικότητα αυτού του μυστηριώδους πρώτου μέρους. Αν ο θεατής ανακάλυπτε ξαφνικά ότι η απαχθείσα ανήλικη μπαλαρίνα είναι αιμοδιψές βαμπίρ, θα σοκαριζόταν ευχάριστα και οι βαμπιρικές πιρουέτες που θα ακολουθούσαν θα είχαν τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο. Όπως έχουν τα πράγμτα, απλώς περιμένει πότε η Άμπιγκεϊλ θα αρχίσει το μακελειό.
Που είναι ένα μακελειό γενναιόδωρο για τους φαν του gore, εφευρετικό ως προς το αιματηρό punchline του – ελάχιστα ως προς τη συνολική χορογραφία κι εκτέλεσή του – και βοηθούμενο από ένα καστ που με το ταλέντο του αναβαθμίζει υποκριτικά τη συνήθη ομάδα «αναλώσιμων» του είδους. Αν κάποτε οι σκηνοθέτες αποκτήσουν αίσθηση του μέτρου και σταματήσουν να υπερφορτώνουν την τελευταία πράξη των ταινιών τους με ψευδοφινάλε και εμπνεύσεις καφρίλας που παραπέμπουν σε αυτοπαρωδικά θεάματα, ίσως καταφέρουν εκείνο το ιδανικό φιλμ μεταμεσονύκτιου χαβαλέ που λαχταρούν -πάντα για τα μέτρα και τα σταθμά τους, χρειάζεται άλλου τύπου φιλοσοφία κατασκευής και κάποια βιρτουοζιτέ, για να γίνεις Σαμ Ρέιμι.