Και θεωρεί ότι ορθώς υποβλήθηκε στη σχετική κατηγορία των Χρυσών Σφαιρών, κερδίζοντας τα μεγάλα βραβεία εκείνης της χρονιάς.
Κάθε χρόνο, με τις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών κυρίως, ανακινείται η συζήτηση περί διαχωρισμού σε Δράμα και Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Στην πραγματικότητα τα στούντιο υποβάλλουν μια ταινία στην κατηγορία που εκτιμούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες για νίκη, αρκεί να έχει μια στοιχειώδη σχέση με τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις που περιγράφονται στο καταστατικό –θεωρητικά και ο «Τυραννόσαυρος» του Πάντι Κόνσινταϊν θα μπορούσε να κατακτήσει τη Χρυσή Σφαίρα Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, αλλά δύσκολα φαντάζεσαι την επιτροπή του θεσμού να κάνει δεκτή την υποβολή του από το στούντιο στη σχετική κατηγορία. Από την άλλη μπορεί ο κανονισμός να λέει ότι ένα δράμα με κωμικά στοιχεία οφείλει να υποβληθεί στην κατηγορία του δράματος, αλλά βλέπεις το «Heretic» να γίνεται δεκτό στην κατηγορία «Κωμωδία ή Μιούζικαλ» - για να χρησιμοποιήσουμε ένα φετινό παράδειγμα- οπότε τα πράγματα είναι ρευστά.
Το «Martian», που είχε κερδίσει το 2015 τόσο στην κατηγορία Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, όσο και σε εκείνη του Α’ Ανδρικού για Κωμωδία ή Μιούζικαλ – ο Ματ Ντέιμον σε ερμηνεία σταρ- είχε κάνει τη σχετική συζήτηση εντονότερη από ποτέ, έφερε και μερικές μικροαλλαγές στο καταστατικό των Χρυσών Σφαιρών. Ο σερ Ρίντλεϊ όμως επιμένει ότι σωστά εντάχθηκε σε εκείνη την κατηγορία. «Είναι μια πολύ αστεία ταινία. Είχαν το σενάριο δυο χρόνια στα ράφια τους, επειδή δεν είχαν καταλάβει ότι πρόκειται για κωμωδία. Δεν είναι κάτι που περιμένεις από την ταινία, αν δεν την έχεις δει, αλλά το χιούμορ προκύπτει από τη φύση του χαρακτήρα και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή. Και φυσικά, είναι προτέρημα που είχαμε τον Ματ Ντέιμον στη διάθεσή μας, είναι απολαυστικός, κατάλαβε τον «στεγνό» τρόπο που έπρεπε να εκφέρει τις ατάκες», σχολίασε ο σερ Ρίντλεϊ.
Και η αλήθεια είναι ότι το «Martian» έχει όντως αρκετό χιούμορ, αλλά ως σύνολο μάλλον εμπίπτει στην κατηγορία του drama with comedic undertones, για να επικαλεστούμε το λεκτικό των Σφαιρών. Σίγουρα, πάντως, είναι χαμένη ευκαιρία, καθώς στο σενάριο υπάρχει μια σύγχρονη κι επίκαιρη ταινία για έναν άνθρωπο που νιώθει την ανάγκη να καταγράψει σε βίντεο ό,τι του συμβαίνει, ώστε να επιβεβαίωσει την υπαρξή του - πρωτίστως στον ίδιο. Άλλος δημιουργός θα έκανε ταινία γύρω από αυτό τον άξονα, ο σερ Ρίντλεϊ ποτέ δεν ήταν εκείνος που θα διάβαζε ένα σενάριο, θα εντόπιζε τον θεματικό του πυρήνα και θα τον ακολουθούσε ως κατεύθυνση για τον τρόπο γυρίσματος της ταινίας. Από την άλλη, ίσως η ταινία να έκανε πολύ λιγότερα εκατομμύρια δολάρια στο box-office - ας είμαστε δίκαιοι κι ας τού το πιστώσουμε.