Ονείρων ζωής συνέχεια: Αλ Πατσίνο και Τζέσικα Τσαστέιν στον «Βασιλιά Ληρ» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:58
28/2

Ονείρων ζωής συνέχεια: Αλ Πατσίνο και Τζέσικα Τσαστέιν στον «Βασιλιά Ληρ»

Ο Αλ Πατσίνο έχει παρελθόν με τις μεταγραφές Σαίξπηρ για τη μεγάλη οθόνη, ενώ εδώ την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ένας παλιός μας γνώριμος και δίπλα στον Πατσίνο επιστρέφει η Τζέσικα Τσάστεϊν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Παρά τα - λέμε τώρα - στραβοπατήματα, ο Αλ Πατσίνο, ο ορισμός του ανήσυχου ηθοποιού για περισσότερο από μισό αιώνα, επιστρέφει στα λημέρια του Σαίξπηρ και των «πειραγμένων» θεατρικών κινηματογραφικών μεταφορών, στις οποίες έχει μεγαλουργήσει στο παρελθόν. Άλλοτε ως πλήρης δημιουργός στο «Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ» του 1996 (μυστηριωδώς το imdb δεν τον καταγράφει εδώ ως ηθοποιό - μνημειώδης είναι), στις δύο παραλλαγές αναγνώσεων Όσκαρ Ουάιλντ «Wilde Salome» και «Salome» (docudrama το πρώτο, μυθοπλασία ελεύθερη στοιχείων ντοκιμαντέρ το δεύτερο) κι άλλοτε ερμηνευτικά (Σάιλοκ στον «Έμπορο της Βενετίας», 2004). Στις παραπάνω παραλλαγές Ουάιλντ είχε αναδειχθεί και η Τζέσικα Τσαστέιν νωρίς στην καριέρα της αμέσως μετά τον θρίαμβο του «Zero Dark Thirty». 

Τώρα έχουμε ένα ερμηνευτικό σχέδιο ζωής, το  στο «Lear Rex» σε αρμόζοντα ηλικιακό χρόνο: Την ερμηνεία του Βασιλιά Ληρ, του ρόλου που κάθε σοβαρός ηθοποιός, δη θεατρικών καταβολών, ανέκαθεν ελπίζει να παίξει στην δύση της ζωής του. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ένας παλιός γνώριμος, ο Μπέρναρντ Ρόουζ («Αθάνατη Αγαπημένη» και, βασικά, «Candyman»).

«Ο Αλ κι εγώ θα φτιάξουμε έναν τολμηρό, κινηματογραφικό Ληρ που θα είναι όσο προσβάσιμος και συγκινητικός ήταν ανέκαθεν για το θεατρικό κοινό του. Και είμαι συναρπασμένος που θα έχουμε την Τζέσικα Τσαστέιν μαζί μας στο ταξίδι», λέει ο Λονδρέζος δημιουργός με σιγουριά που δεν δικαιολογείται πάντως από την εδώ και πολλά χρόνια φόρμα του, όσο κι αν μας αρέσει εμάς. Οπότε ποντάρουμε στον παράγοντα Πατσίνο, ο οποίος αντίθετα φορμάρεται άμεσα με το που ακούει την λέξη Σαίξπηρ μάλλον.

Για εκείνους που ίσως δεν γνωρίζουν, στην πλοκή του Βασιλιά Ληρ έχουμε έναν ηλικιωμένο Βασιλια που διαιρεί την γη του στις τρεις κόρες του ώστε να αποφύγει την έριδα μεταξύ τους μετά τον θάνατό του. Απορρίπτει όμως τελικά την μικρή του κόρη, την Κορντέλια, που είναι και η μόνη που τον αγαπά αλλά δεν τον κολακεύει. Η εμπιστοσύνη του όμως στις άλλες δύο δεν θα του βγει σε καλό αφού καταλήγει εξόριστος, άστεγος και παράφρων. 

Η ταινία ξεκινά γυρίσματα σύμφωνα με το πρόγραμμα προς το τέλος του καλοκαιριού στο Λος Άντζελες. Άρα μάλλον πάμε για προβολή το 2025.

Περιμένουμε, κανένα πρόβλημα.