Μετά από 30+ χρόνια στο Χόλιγουντ ο Τζιμόν Χούνσου δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:07
14/1

Μετά από 30+ χρόνια στο Χόλιγουντ ο Τζιμόν Χούνσου δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα

Πάμπολλοι ρόλοι, δύο οσκαρικές υποψηφιότητες και συμμετοχή σε υπερηρωικά σύμπαντα δεν φαίνεται να μπορούν να υπερνικήσουν τις μισθολογικές ανισότητες στην βιομηχανία.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Τον γνωρίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από περάσματα και μικρούς ρόλους. Τον μάθαμε για τα καλά στο «Amistad» (1997), την ίσως πιο δυσβάσταχτη και διδακτική ταινία ενός μετρ, του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Έκτοτε ο Χούνσου έχει παίξει σε μακρά σειρά ταινιών, έχει πάρει δύο οσκαρικές υποψηφιότητες (για το «Blood Diamond» και το ωραίο - και ξεχασμένο - «In America» του Τζιμ Σέρινταν), έχει βρεθεί (ή παρευρεθεί) σε μεγάλες επιτυχίες, σε υπερηρωικά σύμπαντα, χωρίς υπερβολή δουλεύει ακατάπαυστα κάθε χρόνο. Κι όμως, ισχυρίζεται (και τον πιστεύουμε, φυσικά), ότι υποαμείβεται και ο λόγος είναι ο συστημικός ρατσισμός. Που βέβαια, όπως λέει και ο ίδιος, δεν είναι κάτι που αλλάζει εύκολα. 

Παραδέχεται ότι η αφρικανική εκπροσώπηση έχει διαφοροποιηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια - και είναι από τους πρωτοστατούντες αυτός, πρέπει να πούμε. Όμως δεν αισθάνεται και δεν αισθάνθηκε ούτε μετά το «Amistad», όπου υπήρξε και υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, ότι είναι ένας κανονικός, αξιοσέβαστος ηθοποιός. Η κοινότητα δεν το έπραξε, παρότι στα φώτα κοκορεύεται το αντίθετο.

Ο Χούνσου μια φορά έχει την ελπίδα του ότι έχει κάνει τον λαό της πατρίδας του (είναι γεννημένος στο Μπενίν, στην δυτική Αφρική) περήφανο: «Ήρθα στην Καλιφόρνια με την ανάγκη να κάνω κάτι για την ήπειρό μου και τον λαό μου, να πανηγυρίσω την ιδέα της συμφιλίωσης και της επανασύνδεσης με την μητρική γη. Ελπίζω ότι έχω συμβάλλει στην αλλαγή του αφηγήματος για εμάς και την Αφρική.»

Τον Χούνσου πιο πρόσφατα ίσως είδατε στο τελευταίο «Quiet Place» ή τα δύο κολλητά «Rebel Moon» του Ζακ Σνάιντερ. Παραμένει σταθερά, εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια, ένας a-list καρατερίστας, κάποιος που η βιομηχανία συστηματικά χρειάζεται. Αλλά δεν πληρώνει επαρκώς.