To Ατίθασο Ρομπότ
The Wild Robot
Η κινηματογραφική σοδειά του 2024 επιφυλάσσει ακόμα μια εξαιρετική πρόταση στο οικογενειακό θέαμα, το καλαίσθητο και καλόψυχο «Ατίθασο Ρομπότ» της Dreamworks.
Από το «Λίλο και Στιτς», που είχε χλιαρή υποδοχή αλλά με τον καιρό απέκτησε τους ορκισμένους οπαδούς του, μέχρι το «Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας», με το τρισχαριτωμένο του δρακάκι που συμπεριφέρεται σαν κουτάβι, αλλά και το αρμοστά και ευπρόσδεκτα παλιομοδίτικο «Κάλεσμα της Φύσης» με τον Χάρισον Φορντ, ο Κρις Σάντερς εξελίχθηκε σε θεματοφύλακα της καλαίσθητης και καλόψυχης οικογενειακής διασκέδασης. Με το «Ατίθασο Ρομπότ» ίσως να πετυχαίνει την πιο μεγάλη του στιγμή.
Βασισμένο σε ομώνυμο παιδικό βιβλίο, το φιλμ θέλει ρομπότ- βοηθό να προσγειώνεται σε απομονωμένο νησί και να ενεργοποιείται κατά λάθος από τον γηγενή, τετράποδο πληθυσμό. Τα πρώτα λεπτά της ταινίας υποδεικνύουν κωμικό θέαμα που πατά στη γνωστή συνταγή του «ψαριού έξω από το νερό», με το ρομπότ να εκτελεί τις λειτουργίες για τις οποίες κατασκευάστηκε , αλλά σε ολότελα λανθασμένο περιβάλλον. Σύντομα, όμως, το ρομπότ πέφτει κατά λάθος σε φωλιά με αβγά, σώζει νεογέννητο χηνάκι από κατεργάρα αλεπού και καταλήγει να εκτελεί μητρικά χρέη. Έτσι, το φιλμ μετατρέπεται σε μια ιστορία μητρικού καθήκοντος κι ανησυχίας που, μέσα σε όλα, διατείνεται ότι την οικογένεια δεν την κάνει απαραίτητα το αίμα.
Πρόκειται για μια ταινία που κατά ένα σημαντικό μέρος της επαναφέρει τη χαμένη τέχνη της εξερεύνησης στο format του animation, όπως κι ένας άλλος μεγάλος της οσκαρικός αντίπαλος, το πραγματικά υπέροχο «Flow», κάνοντας μερίδα της κριτικής να τη συγκρίνει με τον ντισνεϊκό «Μπάμπι». Δεν συμφωνούμε, μεταξύ άλλων και λόγω της εξέλιξης της ιστορίας και της εισροής μιας ακόμα θεματικής που μετακινούν το κέντρο βάρους από την εμπειρία της ενηλικίωσης κάπου αλλού, ωστόσο πιστεύουμε ότι ρόλο σε αυτή τη σύγκρισε έπαιξε περισσότερο η καλλιτεχνική αναπαράσταση της χλωρίδας και της πανίδας.
Η υφή του σκίτσου, που νιώθεις ότι κατά ένα μέρος του είναι καμωμένο με νερομπογιές, αλλά και η ρευστότητα του περιγράμματος των χαρακτήρων, των δέντρων και λοιπών στερεών αντικειμένων γεννούν ένα εικαστικό αποτέλεσμα πλησιέστερο σε παλιότερες εποχές του format. Διατηρείται, βεβαια, και το ψηφιακό στοιχείο, δεν πρόκειται για θέαμα «χειροποίητο».Όσο κι αν γκρινιάζουμε οι παλιότεροι, όμως, μια νεότερη γενιά εκεί έξω είναι μαθημένη στο ψηφιακό animation και τα δισδιάστατα σκίτσα με το χέρι σε πρώτη φάση τους φαίνονται όπως σε εμάς τα πρώτα λεπτά του «Τοy Story» στα μέσα των ‘90s – αλλό αν γρήγορα το συνηθίσαμε και υποκλιθήκαμε στους μαέστρους της Pixar. Το αποτέλεσμα πάντως είναι εκθαμβωτικό. Σε συνδυασμό με τα ευγενή μηνύματα και τους συγκινητικούς ελιγμούς της ιστορίας, το Wild Robot αποτελεί ακόμα μια πολύ καλή πρόταση οικογενειακού θεάματος μέσα στο 2024, ερχόμενη από το format του animation.