Oscars 2019: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙΙ) - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:23
22/2

Oscars 2019: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙΙ)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Ένας Μεξικανός, ένας Πολωνός, ένας Μαύρος κι ένας Έλληνας (άντε κι ένας Αμερικανός), κάπως έτσι θα αρχίζουν κάποια ανέκδοτα, όμως δεν είναι ανέκδοτο είναι μια ηχηρή απάντηση της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έρχεται να σου πει αντιπροσωπεύω στην πράξη το παγκόσμιο σινεμά, αντί μόνο το δικό μου όπως μου καταλογίζετε. Εντυπωσιακή πραγματικά πεντάδα, κατά τα 3/5 της τουλάχιστον, αν και η Ακαδημία (προφανώς) και η κριτική έχουν άλλη, βαρύτερη, γνώμη.

Η σκηνοθεσία είναι τα πάντα - ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε αναλόγως και ποια σχολή ακολουθεί ο καθείς. Είναι σίγουρο πάντως πως σε αυτές τις πέντε σκηνοθεσίες πέρασε του σκηνοθέτη, όχι του στούντιο ή των παραγωγών, ακόμα και ο Άνταμ ΜακΚέι έχει λευκή κάρτα μετά τα Όσκαρ του «Big Short».

Ξεκινάμε λοιπόν με τον ΜακΚέι, όχι στα 3/5 αυτός, φέτος είναι υποψήφιος και στο Σενάριο και στην Ταινία, αυτή όμως είναι η δεύτερή του σκηνοθετική. Έπεται ο Πολωνός Πάβελ Παβλικόφσκι, πέταξε έξω τον Μπράντλεϊ Κούπερ, αλλά πώς να στεναχωρηθείς, ο «Ψυχρός Πόλεμος» είναι ένθερμο σινεμά, πρώτη του υποψηφιότητα. Σπάικ Λι στη συνέχεια, όχι στα 3/5 κι αυτός και κλείσαμε, το μεγάλο αουτσάιντερ αν με ρωτάς, σύνηθες ρεσιτάλ Spike Lee joint, δυστυχώς ακολουθούμενο από αυτό το φινάλε, λες και δεν πίστευε ο ίδιος στην αποτελεσματικότητα του έργου του, κι όμως αυτή είναι η μόλις πρώτη του σκηνοθετική υποψηφιότητα. Εν συνεχεία το βαρύ πυροβολικό της πεντάδας, ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν (δύο σκηνοθετικές υποψηφιότητες, ένα βραβείο για το «Gravity»), Μεξικό βλέπουν και τρέμουν οι σκηνοθετικοί συναγωνιστές τέσσερα χρόνια τώρα, τι να πεις, η «Ρόμα» ναι μεν σε πολλούς δεν άρεσε, έλα όμως που έτσι είναι οι μεγάλες σκηνοθεσίες; Τέλος, το ελληνικό ενδιαφέρον, αν και ουδόλως ελληνικό το σινεμά που σκηνοθετήθηκε, ο Γιώργος Λάνθιμος, στην ταινία που όποιος και να ‘σαι όπου και να ‘σαι, οφείλεις να συγκατανεύσεις πως αυτός ο άνθρωπος, ήδη, μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, είναι ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης που βγήκε από τούτη εδώ τη μικρή χώρα. Η.Δ.

Θα νικήσει: Αλφόνσο Κουαρόν («Ρόμα»)
Θα θέλαμε να νικήσει: Αλφόνσο Κουαρόν («Ρόμα»)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Ας ξεκινήσουμε από αυτά που συμπληρώνουν την οκτάδα. Το «Vice» δεν ενθουσίασε ακριβώς, μάζεψε μεν υποψηφιότητες, περισσότερο φαβορί είναι όμως στο μακιγιάζ παρά οπουδήποτε αλλού.  Έξω βγαίνει και το «Ένα Αστέρι Γεννιέται», με το υπερφουσκωμένο buzz του μετά τις πρώτες του προβολές τον Σεπτέμβριο, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεφουσκώνει όλο και περισσότερο – το τραγούδι αν πάρει μόνο θα πρέπει να είναι ικανοποιημένο. Εκτός βγαίνει και το «Bohemian Rhapsody» που έχει να περιμένει βραβεία από τον Μάλεκ, τους ήχους και το μοντάζ αν και στο τελευταίο δεν θα έπρεπε καν να είναι προτεινόμενο, αλλά εκτιμήθηκε η προσπάθεια του Τζον Ότμαν να μετατρέψει σε ταινία ένα χαοτικό υλικό.

Από τα πέντε που υπολείπονται, λίγες πιθανότητες έχει η «Παρείσφρηση» που παίζει πιο δυνατά σε σενάριο και σκηνοθεσία, ενώ το cultural phenomenon που λέγεται «Black Panther» θα ήταν άδικο να φτάσει τόσο ψηλά αφού στον 21ο αιώνα έχουν υπάρξει καλύτερες ταινίες από κόμικ που δεν ήταν καν υποψήφιες. Ουσιαστικά μιλάμε για την τριάδα «Ρόμα», «Πράσινο Βιβλίο» και «Ευνοούμενη» με την ταινία του Λάνθιμου να καιροφυλακτεί για ψήφους όσων βαρέθηκαν το ασπρόμαυρο φιλμ του Κουαρόν (ή εχθρεύονται το Netflix) και όσων δε μπορούν να διανοηθούν ότι ο Μπομπ Φαρέλι των «Ηλίθιος και Πανηλιθιος» και «Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη» μπορεί να πάρει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το BAFTA πήγε στον Κουαρόν, οι παραγωγοί αφέθηκαν στην ακαταμάχητη γοητεία του «Πράσινου Βιβλίου», η Ακαδημία παρά την περσινή της διεύρυνση ακόμη αποτελείται από κόσμο που κυρίως γοητεύεται από την παραδοσιακή αφήγηση, όμως τα αμερικανικά media το έχουν βάλει σκοπό να χάσει το Βιβλίο. Αν έχουν όντως τη δύναμη που πιστεύουν πως έχουν, το «Ρόμα» θα φύγει με το μεγάλο βραβείο. Τ.Μ.

Θα νικήσει: «Ρόμα»
Θα θέλαμε να νικήσει: «Πράσινο Βιβλίο»

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις! Η COSMOTE TV φέρνει τη λάμψη των φετινών Όσκαρ στην Ελλάδα και θα μεταδώσει αποκλειστικά τη μεγάλη κινηματογραφική βραδιά στις 24 Φεβρουαρίου!