Oscars 2019: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙΙ) - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:23
22/2

Oscars 2019: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙΙ)

Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Η κατηγορία των ηθοποιών φέτος έχει το πρεστίζ της σε πρόσωπα, διαδρομές και κύρος προηγούμενων υποψηφιοτήτων, δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον στον ανταγωνισμό όμως, καθώς φαίνεται πως ο Ράμι Μάλεκ, στην πρώτη του υποψηφιότητα, υποδυόμενος στην εντέλεια τον Φρέντι Μέρκιουρι, θα έχει όλη την αίθουσα σε standing ovation κι από πίσω θα βαρούν τα όργανα. Μόνο οι Κριτικοί δεν το έδωσαν στον Μάλεκ - το έδωσαν στον Κρίστιαν Μπέιλ. Δίπλα του θα είναι ο Μπράντλεϊ Κούπερ με οσκαρικό επουράνιο φως ολόγυρά του – στα 44 έχει ήδη επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ με τριπλή (σενάριο, ρόλος, παραγωγή) φέτος κι αν είχε και την σκηνοθεσία όπως θα έπρεπε…

Ο Βίγκο Μόρτενσεν για το «Πράσινο Βιβλίο» είναι στην 3η του υποψηφιότητα, όλες Α’ ρόλου, όπως και ο Μπράντλεϊ Κούπερ, ο Γουίλεμ Νταφό για την μοναδική υποψηφιότητα της «Πύλης της Αιωνιότητας» του Τζούλιαν Σνάμπελ είναι στην τέταρτη δική του (η πρώτη στο μακρινό 1987 στο «Πλατούν»!), αυτή όμως είναι η πρώτη για Α’ ρόλο και, τέλος, ο μοναδικός της πεντάδας με βραβείο στις προθήκες του, ο Κρίστιαν Μπέιλ, υποδυόμενος τον…Διάβολο Ντικ Τσέινι, έρχεται με δύο και δύο υποψηφιότητες στην ιστορία των υποψηφιοτήτων του με το Όσκαρ του να είναι για B’ ρόλο στο «Fighter» του 2010. Η.Δ.

Θα νικήσει: Ράμι Μάλεκ («Bohemian Rhapsody»)
Θα θέλαμε να νικήσει: Μπράντλεϊ Κούπερ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»)

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Να μία χρονιά που η Ακαδημία δεν θα τη μπερδέψει με τη Μέριλ Στριπ! Φέτος το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου έχει χαραγμένο το ονοματεπώνυμο της Γκλεν Κλόουζ και κάπου εδώ τελειώνει η κουβέντα. Βραβευμένη ήδη με Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου σε Δράμα και με το ασφαλές στα προγνωστικά βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών, η Κλόουζ προβάρει ήδη τον ευχαριστήριο λόγο της. 

Σπουδαία ερμηνεύτρια με μία καριέρα τεσσάρων δεκαετιών και συνολικά εφτά οσκαρικών υποψηφιοτήτων, η Κλόουζ κρατά δυστυχώς το αρνητικό ρεκόρ των περισσότερων αβράβευτων προτάσεων ηθοποιού στα Όσκαρ. Σύμφωνα όμως με όλες τις φετινές προβλέψεις, «Η Σύζυγος» είναι η ταινία που θα της φέρει το πολυπόθητο αγαλματάκι δικαιώνοντας μία επιθυμία δική της και - γιατί όχι; -  του κοινού. Σίγουρα έχει παραδώσει σημαντικότερες ερμηνείες, ικανές για σεμινάριο υποκριτικής («Επικίνδυνες Σχέσεις», «Μεγάλη Ανατριχίλα», «Ολέθρια Σχέση»), η παρουσία της όμως αναβαθμίζει χωρίς αμφιβολία οποιαδήποτε ταινία (από τις «Γυναίκες του Στέπφορντ» και το «Σχέδιο Απαγωγής» μέχρι τη «Σύζυγο»). Μπορεί λοιπόν το φετινό Όσκαρ να μοιάζει κάπως με υποχρέωση, αλλά σ’ αυτόν τον κόσμο είναι δίκαιο η Γκλεν Κλόουζ να είναι μία Academy Award Winner.

Κρίμα που η εξαιρετική Ολίβια Κόλμαν (των «Broadchurch», «Τυραννόσαυρος» αλλά και «Hot Fuzz»!) στο ρόλο της τραγελαφικής Βασίλισσας Άννας στην «Ευνοούμενη» βρίσκεται απέναντι από την Κλόουζ. Με BAFTA, Χρυσή Σφαίρα (για Κωμωδία) και τις Ενώσεις Κριτικών με το μέρος της, θα μιλούσαμε για ένα σίγουρο Όσκαρ ερμηνείας για την ταινία του Λάνθιμου αφού η Κόλμαν ισορροπεί με δεξιοτεχνία τους δραματικούς και κωμικούς τόνους του απαιτητικού ρόλου της. Αν τελικά το πάρει, θα μιλάμε για μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς.
 
Την πεντάδα συμπληρώνουν η Lady Gaga του «A Star is Born» που ξεκίνησε ως φαβορί, αλλά θα ανταμειφθεί με το Όσκαρ Τραγουδιού, η εσωτερική ερμηνεία της Μελίσα ΜακΚάρθι του «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;» και η (έκπληξη!) Γιαλίτζα Απαρίσιο του «Ρόμα», κάτι που υποδεικνύει το ισχυρό ρεύμα της ταινίας. Π.Γ.

Θα νικήσει: Γκλεν Κλόουζ («Η Σύζυγος»)
Θα θέλαμε να νικήσει: Ολίβια Κόλμαν («Η Ευνοούμενη»)