Τα φιλμικά πρόσωπα ενός κλόουν: 10 ταινίες που επηρέασαν το «Joker» ? αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:25
4/10

Τα φιλμικά πρόσωπα ενός κλόουν: 10 ταινίες που επηρέασαν το «Joker»

«The Man Who Laughs» (1928) του Πολ Λένι  Η αρχή όλων, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο «Τζόκερ» αλλά για τη δημιουργία του ήρωα από τους σχεδιαστές του κόμικ που είδαν στην ταινία του Πολ Λένι, μια από
«The Man Who Laughs» (1928) του Πολ Λένι

Η αρχή όλων, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο «Τζόκερ» αλλά για τη δημιουργία του ήρωα από τους σχεδιαστές του κόμικ που είδαν στην ταινία του Πολ Λένι, μια από τις καλύτερες ομιλούσες στην αυγή του ήχου, αλλά και στο πρόσωπο του Κόνραντ Βέιντ τον τρόμο που μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο. Χαραγμένος από εχθρούς του πατέρα του, ο ήρωας του Βέιντ γίνεται θέαμα σε τσίρκο (αφού δεν υπήρχε τηλεόραση) και παραπέμπει στα αρχετυπικά τέρατα του αμερικανικού σινεμά, που πολλαπλασιάστηκαν και κυριάρχησαν στην οθόνη λίγα χρόνια αργότερα. Ο Τοντ Φίλιπς είχε δηλώσει πρόσφατα πως δε γνώριζε την ταινία και τη σύνδεσή της με τον Τζόκερ μέχρι που την είδε όταν ανέπτυσσε τη δική του. Τ.Μ.

Πρώιμοι κλόουν, εκδικητές, επαναστάτες, άνθρωποι που βρέθηκαν στο σημείο χωρίς επιστροφή. Η ομάδα του cinemagazine διαλέγει τις 10 κινηματογραφικές στάσεις που βρίσκονται πιο κοντά στον κόσμο του «Joker».

Από τους Πάνο Γκένα, Ηλία Δημόπουλο και Τάσο Μελεμενίδη


Ο «Joker» ξεκίνησε να παίζεται πλέον στη χώρα μας (διαβάστε εδώ τη γνώμη του cinemagazine), καταδικασμένος να λατρευτεί και να μισηθεί από πολλούς, ενώνοντας τις «γήινες» βάσεις στις οποίες χτίστηκε η κοινωνία της Γκόθαμ με έναν ήρωα-δυναμίτη  που συζητιόταν περισσότερο από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας σε κάθε κινηματογραφική του εμφάνιση. Η ερμηνεία από τον Χοακίν Φίνιξ θα μας απασχολήσει για καιρό, με τον ίδιο να έχει γεφυρώσει ήδη την απόσταση ανάμεσα στον ρόλο του Ρόμπερτ ντε Νίρο στον «Ταξιτζή» και τον τωρινό του, με την εμφάνισή του στο «Δεν Ήσουν Ποτέ Εκεί» της Λιν Ράμσεϊ πριν δυο χρόνια. 

Πέρα από την ερμηνεία όμως, το «Joker» του Τοντ Φίλιπς στηρίζεται, ηθελημένα από την αρχή, στις πλάτες σπουδαίων φιλμ κυρίως από τη δεκαετία του 70, φτάνοντας φυσικά ως την προηγούμενη παρουσία του ήρωα στις οθόνες μας, στον εκρηκτικό «Σκοτεινό Ιππότη». Εμείς διαλέξαμε τα δέκα που πιστεύουμε ότι βρίσκονται πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλα στον κόσμο της ταινίας και σίγουρα θα αποτελέσουν ιδανική φιλμική συντροφιά το επόμενο διάστημα σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στην προσωπικότητα του διασημότερου κλόουν της εποχής μας.