Όσκαρ 2013: Κάθε πέρσι και καλύτερα!

2013-02-25 08:48:19
Από τον Λουκά Κατσίκα
Loading the player ...

Τρίτο βραβείο Όσκαρ για τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, δεύτερο Όσκαρ για τον Ανγκ Λι, τον Κουέντιν Ταραντίνο και τον 57χρονο Aυστριακό ηθοποιό του, Κρίστοφ Βαλτς, θρίαμβος για τα φαβορί Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός Αισιοδοξίας») και Αν Χάθαγουεϊ («Οι Αθλιοι») στην κατηγορία Α’ Γυναικείου και Β΄Γυναικείου ρόλου αντίστοιχα, εμφάνιση-έκπληξη της Μισέλ Ομπάμα στην παρουσίαση του βραβείου Καλύτερης Ταινίας και μπόλικα κουραστικά λεπτά στο ενδιάμεσο. Κάπως έτσι κύλησε η 85η Απονομή των βραβείων Όσκαρ για όσους έσπευσαν να την παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο απέκτησε με το «Django: Ο Τιμωρός» το δεύτερο Όσκαρ σεναρίου της καριέρας του, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη νίκη του για το «Pulp Fiction». Ο Ανγκ Λι κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ Σκηνοθεσίας με την «Ζωή του Πι», οχτώ χρόνια μετά το «Μυστικό του Brokeback Mountain». Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έγινε μαζί με τον Τζακ Νίκολσον ο πιο πολυβραβευμένος άντρας ερμηνευτής στην ιστορία των Όσκαρ, με την διαφορά ότι ο βρετανικής καταγωγής ηθοποιός είναι ο μόνος που απέκτησε και τα τρία αγαλματίδια για τον Α’ Αντρικό ρόλο (οι προηγούμενες δύο νίκες του ήταν το 1989 για το «Αριστερό μου Πόδι» και το 2007 για το «Θα Χυθεί Αίμα»).

Η ομάδα του «Επιχείρηση: Argo» επί σκηνής

Το «Επιχείρηση: Argo» του Μπεν Αφλεκ έγινε το τέταρτο φιλμ στην ιστορία του θεσμού (μετά το «Wings» του 1928, το «Γκραντ Οτέλ» του 1931 και τον «Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι» του 1989) που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας, ενώ ο σκηνοθέτης του δεν βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ.

Για έκτη φορά στα χρονικά των Όσκαρ δόθηκε έπαθλο εξ ημισείας σε δυο ταινίες, με το βραβείο για Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ να μοιράζεται εξίσου στο «Zero Dark Thirty» και στο «Skyfall». Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1969 όταν η Μπάρμπρα Στρέιζαντ («Αστείο Κορίτσι») και η Κάθριν Χέμπορν («Το Λιοντάρι τον Χειμώνα») μοιράστηκαν το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου.

Ορίστε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα μιας προβλέψιμης και μάλλον γηριατρικής τελετής που μοιάζει να δουλεύτηκε στα χαρτιά από ένα σωρό σεναριογράφους, οι οποίοι δεν κατάφεραν τελικά να συνεννοηθούν ώστε να προσφέρουν ένα αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα.

Ο παρουσιαστής της βραδιάς, Σεθ ΜακΦάρλαν

Είχε επιπλέον είχε ως βασικό παρουσιαστή τον ισχνό Σεθ Μακ Φάρλαν (δημιουργό του τηλεοπτικού «Family Guy»), ο οποίος ενδεχομένως να είχε κατορθώσει περισσότερα αν είχε επιδείξει μεγαλύτερο κωμικό θράσσος ή αν είχε καταφέρει σε τρεις ώρες να γίνει πιο αστείος απ’ όσο υπήρξε ο Ντάνιελ Λιούις στα τρία λεπτά που διήρκεσε ο (απολαυστικός) νικητήριος λόγος του.

Η 85η Όσκαρ απονομή είχε να επιδείξει και άφθονες αστοχίες: Μερικά από τα πιο αστραφτερά χολιγουντιανά ονόματα ανέβηκαν στην σκηνή για να μείνουν ξεκρέμαστα από τα μετριότατα κείμενα που τους δόθηκαν να ξεστομίσουν.

Το σκεπτικό ενός αφιερώματος στα μιούζικαλ (με αφορμή τις υποψηφιότητες που συγκέντρωσαν φέτος οι «Αθλιοι») ακολούθησε μια βαρετή και ελάχιστα λαμπερή πεπατημένη, προτού περιοριστεί στις ταινίες των τελευταίων δέκα ετών (δηλαδή μόνο στο «Σικάγο» και στο «Dreamgirls»!).

Η ιδέα διάσημων ηθοποιών να συμμετέχουν σε θρυλικά μουσικοχορευτικά κομμάτια του σινεμά εγκαταλείφθηκε μυστηριωδώς μετά από δυο πενιχρά νούμερα (ένα με την Σαρλίζ Θερόν και τον Τσάνινγκ Τέιτουμ, ένα με τον Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ και τον Ντάνιελ Ράντκλιφ).

Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ τραγουδά το θρυλικό «Goldfinger»

Μια φαινομενικά χορταστική αναφορά στα πεντηκοστά γενέθλια των ταινιών του Τζέιμς Μποντ ξέμεινε πολύ σύντομα από έμπνευση, καταλήγοντας σε ένα μονότονο μοντάζ σκηνών δράσης και στην όχι ακριβώς πρωτότυπη παρουσία της 76χρονης Σίρλεϊ Μπάσεϊ να ερμηνεύει για άλλη μια φορά το τραγουδί από τον «Χρυσοδάκτυλο».

Οσο για κάποια δήθεν κωμικά νούμερα, όπως η εμφάνιση του Μαρκ Γουόλμπεργκ και του αρκούδου συμπρωταγωνιστή του από το «Τεντ» στην παρουσίαση ενός βραβείου, ή η αναπάντεχη παρουσία του Γουίλιαμ Σάτνερ με αμφίεση Κάπτεν Κερκ, στην αρχή της βραδιάς, δυστυχώς στάθηκαν παροιμιωδώς καθόλου αστεία.

Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι οι νικητές των φετινών χρυσών αγαλματιδίων κατάφεραν να ξεστομίσουν τους λιγότερο αξιομνημόνευτους νικητήριους λόγους που έχουν ακουστεί σε απονομή (με εξαίρεση τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις που έσωσε τελευταία στιγμή την βραδιά) και μάλλον κάνατε πολύ σωστά που δεν κρίνατε σκόπιμο να ξενυχτήσετε παρακολουθώντας σε ζωντανή μετάδοση την απονομή.

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ τραγουδά για τα Όσκαρ

Εκτός κι αν είχατε πεθυμήσει μια εμφάνιση της Μπάρμπρα Στρέιζαντ στα Όσκαρ, οπότε πιθανόν να σας αποζημίωνε με το παραπάνω η παρουσία της εβδομηντάχρονης τραγουδίστριας, η οποία αφιέρωσε το «The Way We Were» στη μνήμη του εκλιπόντος συνθέτη του τραγουδιού, Μάρβιν Χάμλις.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα βραβεία της 85ης απονομής.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ