Bruce rules: Δείτε τον καρχαρία του «Jaws» να παίρνει τη θέση του στο Μουσείο της Ακαδημίας - νεα || cinemagazine.gr
11:15
24/11

Bruce rules: Δείτε τον καρχαρία του «Jaws» να παίρνει τη θέση του στο Μουσείο της Ακαδημίας

Ο τελευταίος σωζόμενος, από τους τέσσερεις που χρησιμοποιήθηκαν στο αριστούργημα του 1975, βρέθηκε σε μια μάντρα, πιστοποιήθηκε, ανακαινίστηκε και παίρνει τη θέση του στην εκτιθέμενη ιστορία του σινεμά. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Πίσω στο 1974, λίγο πριν το εμβληματικό για το αμερικανικό box office καλοκαίρι του ΄75, ένας 28χρονος Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένας νεαρός που όσοι ήξεραν θα ήταν λόγω ενός εκπληκτικού ντεμπούτου για την τηλεόραση («Duel»), άντε και λόγω ενός κινηματογραφικού «Εξπρές του Σούγκαρλαντ», ετοίμαζε μια ταινία με έναν καρχαρία. Ουδείς έδωσε σημασία, πλην του ίδιου του Σπίλμπεργκ και του επιτελείου του βέβαια. Που μέσα σ' όλα, είχαν και τις λαστιχένιες ρέπλικες του κήτους/κτήνους, να μην λειτουργούν!

Ο «Μπρους», ο νεκρικά ακίνητος καρχαρίας των γυρισμάτων, επωνυμισμένος έτσι από τον ίδιο τον Στίβεν σε υπόμνηση του...δικηγόρου του, έκανε το κομμάτι του, στοίχειωσε το σινεμά και τις θαλασσινές εκδρομές μας και τώρα είναι η ώρα να πάρει την επίσημη θέση του στο Μουσείο της Ακαδημίας του Κινηματογράφου.

Μόνο που και αυτό δεν ήταν ελεύθερο περιπέτειας. Για την ταινία είχαν κατασκευαστεί τρεις μηχανικές, λαστιχένιες ρέπλικες και μία για το μάρκετινγκ, από υαλοβάμβακα. Και οι τρεις λαστιχένιες δεν άντεξαν τα 45 χρόνια και καταστράφηκαν. Η τέταρτη βρέθηκε σε μια μάντρα. Εκεί πιστοποιήθηκε από μέλος του συνεργείου των οπτικών εφφέ του έργου και ξεκίνησε η ανακαίνισή της, ούτε σε αυτήν ο χρόνος ήταν ευγενικός.

Δείτε στο ακόλουθο teaser την τοποθέτηση του μνημειώδους, «ολοκαίνουργιου» πια, κήτους των 8+ μέτρων και του κεφαλιού που μόνο του ζυγίζει περί τα 200 κιλά, στην γωνιά του μουσείου της Ιστορίας του Κινηματογράφου. Που δεν έχει ανοίξει κι αυτό ακόμα με το καλό, όμως κι αυτό επίκειται στις καλύτερες μέρες που πρέπει να φροντίσουμε να έρθουν.