Ο Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον ηγέτη των New York Dolls - cinemagazine.gr
11:14
8/7

Ο Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον ηγέτη των New York Dolls

O Ντέιβιντ Τζοχάνσεν και οι New York Dolls, που μαζί με τους Velvet Underground του Λου Ριντ και τους Stooges του Ίγκι Ποπ έβγαλαν στο δρόμο μερικές χιλιάδες μιμητές και ανανέωσαν με προ-πανκ τρόπους την ροκ σκηνή, μπαίνει στην πινακοθήκη των μουσικών ηρώων του Μάρτιν Σκορσέζε.

Μπορεί να φαντάζει κλισέ, ως συνήθως όμως περιέχει και κρίσιμη δόση αλήθειας: Αν είσαι νέος στην ψυχή ο αριθμός της ηλικίας φαντάζει συμβατικός. Κι ο Μάρτυ μας, κοντεύοντας τα 80, δεν δείχνει τάσεις ανάπαυσης. Αντίθετα, σε αναμονή επανεκκίνησης του «Killers of the Flower Moon», προσθέτει ένα ακόμα σχέδιο, αυτή τη φορά ντοκιμαντέρ, για τον Ντέιβιντ Τζοχάνσεν, την ψυχή των New York Dolls. Showtime, Σκορσέζε και Imagine (o Ρον Χάουαρντ δηλαδή), θα είναι στην παραγωγή.

«Ξέρω τον Ντέιβιντ Τζοχάνσεν δεκαετίες τώρα και η μουσική του είναι ακρογωνιαία για μένα από τότε που πρωτάκουσα τους New York Dolls καθώς γύριζα τους 'Κακόφημους Δρόμους'. Και τότε και τώρα η μουσική του πιάνει την ενέργεια και την ένταση της Νέας Υόρκης. Τον βλέπω συχνά σε live, με πιο πρόσφατη φορά το σόου του στο Καρλάιλ, που συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κινηματογραφηθεί η εξέλιξη της ζωής και του ταλέντου σε ένα τόσο ιδιωτικό περιβάλλον. Για μένα το σόου του συνέλαβε την ουσία του συναισθηματκού δυναμικού μιας live εμφάνισης», αναφέρει ο Σκορσέζε.

Η καριέρα του Τζοχάνσεν ξεκίνησε από τα 16 του στο Βίλατζ της Νέα Υόρκης, στα τέλη του '60, σε ένα περιβάλλον αντκουλτούρας, επαναστατικής διάθεσης δηλαδή σε όλες τις τέχνες. Ήταν μια εποχή κατακλυσμική, της οποίας η ένταση είναι φανερή ακόμα και σήμερα πάνω μισό αιώνα μετά κι ενώ οι περισσότεροι δημιουργοί της είναι πια απόντες ή απενεργοποιημένοι. Οι New York Dolls, μπάντα σκληρού ήχου και πρωτο-πανκ αποχρώσεων, θριάμβευσε στην punk/glam νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα, μολονότι ο καλλιτέχνης γνώρισε επιτυχία και αναγνώριση και για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Μάρτυ, όπως με τόσους άλλους (Ντίλαν, Rolling Stones, The Band, Χάρισον), παρακολουθούμε την άοκνη (και μουσική) ιστοριογράφηση της πόλης σου και αναμένουμε ευτυχείς.