Από το «Ορφανοτροφείο» στη Μέση Γη: Ο Χουάν Μπαγιονά είναι ο σκηνοθέτης του τηλεοπτικού «Άρχοντα» - cinemagazine.gr
10:09
4/7

Από το «Ορφανοτροφείο» στη Μέση Γη: Ο Χουάν Μπαγιονά είναι ο σκηνοθέτης του τηλεοπτικού «Άρχοντα»

Their precious! Το φιλόδοξο τηλεοπτικό σχέδιο του Amazon προσλαμβάνει το καλλιτεχνικό, γοτθικό μυαλό του σκηνοθέτη των «Ορφανοτροφείο», «A Monster Calls» και «Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε».

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, ο σκηνοθέτης του ανατριχιαστικού «Ορφανοτροφείου», ταινία που τον σύστησε στο παγκόσμιο κοινό, της υποδειγματικής μεταφοράς του «A Monster Calls» (στην Ελλάδα η ταινία είχε τον ατυχή τίτλο «7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα»), του μελοδραματικού «The Impossible» (που οδήγησε τη Ναόμι Γουάτς σε άλλη μία οσκαρική υποψηφιότητα το 2012) και του σκοτεινού «Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε», ταξιδεύει για τη Μέση Γη!

Το Deadline αναφέρει πως ο Μπαγιονά θα σκηνοθετήσει τα πρώτα επεισόδια του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» για λογαριασμό της Amazon, σειράς που αναμένεται να καλύψει το κενό φαντασίας μετά το τέλος του «Game of Thrones» και αποτελεί μεγάλο 9και πανάκριβο) στοίχημα της εταιρείας. «Ο Τόλκιν δημιούργησε μία από τις πιο συναρπαστικές και εμπνευσμένες ιστορίες όλων των εποχών. Ως πολύχρονος θαυμαστής είναι τιμή και χαρά που περιλαμβάνομαι σ' αυτή την εκπληκτική ομάδα. Ανυπομονώ να σας ταξιδέψω στη Μέση Γη για να ανακαλύψετε τα θαύματα της Δεύτερης Εποχής, σε μια ιστορία που δεν έχετε δει ποτέ», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Μαζί με τον Μπαγιονά, στην τηλεοπτική Συντροφιά του Δαχτυλιδιού συμμετέχει και ο βραβευμένος με Emmy παραγωγός και σεναριογράφος Μπράιαν Κόγκμαν, ο οποίος πήρε μεταγραφή μετά το τέλος των υποχρεώσεών του στο «Game of Thrones». Ο Κόγκμαν, που συνεργάστηκε με την ομάδα παραγωγής του «GoT» από την πρώτη σεζόν και έγραψε επίσης το συνοδευτικό βιβλίο «Inside HBO's Game of Thrones», δεν θα κάνει διάλειμμα μετά το Γουέστερος και θα μετακομίσει στο Amazon για τις ανάγκες του φιλόδοξου «Άρχοντα». Να θυμίσουμε πως ο Κόγκμαν έγραψε τα σενάρια 11 επεισοδίων του «Thrones», μερικά εκ των οποίων ήταν η πρεμιέρα του 4ου κύκλου «Cripples, Bastards, and Broken Things», το «Oathkeeper» και το δεύτερο επεισόδιο του 8ου κύκλου «A Knight of the Seven Kingdoms», ενώ παράλληλα ετοιμάζει το σενάριο της ζωντανής εκδοχής του «Σπαθιού του Βασιλιά Αρθούρου» για το Disney+.

Το Amazon δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες της πλοκής του «Άρχοντα» αλλά η πολυδάπανη μεταφορά φαίνεται πως θα αφηγηθεί την ιστορία του Δαχτυλιδιού πολύ πριν επισκεφθούμε το Χόμπιτον.

Τον Μάρτιο το Amazon Prime δημοσίευσε ως teasing μέσω twitter τον χάρτη του Νούμενορ με τη λεζάντα «Καλωσήρθατε στη Δεύτερη Εποχή», και άμεσα οι θαυμαστές και φανατικοί του έργου του Τόλκιν αντιλήφθηκαν με σαφήνεια το περιεχόμενο της νέας τηλεοπτικής σειράς. Για τους υπόλοιπους, ας ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι το Νούμενορ και τι η Δεύτερη Εποχή.

Η συμμαχία των ανθρώπων, των νάνων και των ξωτικών ενάντια στον Σάουρον, η νίκη του Ισίλντουρ στη μεγάλη μάχη της Μέσης-Γης όταν έκοψε το δάχτυλο του Σάουρον και πήρε το Ένα Δαχτυλίδι, τοποθετούνται στο τέλος της Δεύτερης Εποχής, η οποία διήρκεσε σχεδόν 3.400 χρόνια. Αφετηρία της ωστόσο ήταν η καταδίκη του πρώτου σκοτεινού άρχοντα, Μόργκοθ, η άνοδος του έμπιστου ακόλουθού του Σάουρον και η δημιουργία των Δαχτυλιδιών της Δύναμης, καθώς επίσης και του Ενός. Τα γεγονότα του κινηματογραφικού «Άρχοντα» και η καταστροφή του Δαχτυλιδιού στην «Επιστροφή του Βασιλιά» αποτελούν κομμάτι της Τρίτης Εποχής.

Στην αρχή της Δεύτερης Εποχής τοποθετείται και η απόδοση της νήσου Νούμενορ ως κατοικία των ανθρώπων. Το συγκεκριμένο βασίλειο-νησί, δώρο των Βάλαρ στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν μαζί με τα Ξωτικά για την καταστροφή του Μόργκοθ, χωριζόταν από τη Μέση Γη μέσω της Μεγάλης Θάλασσας. Οι κάτοικοί του ήταν γενναίοι θαλασσοπόροι που σύντομα όμως ξεκίνησαν να εποφθαλμιούν τα Ξωτικά για την αθανασία τους. Αυτός που λογικά θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή στο μέλλον και έχει καταγωγή από το Νούμενορ, απόγονος ενός από τους σπουδαιότερους βασιλιάδες του νησιού, δεν είναι άλλος από τον Άραγκορν (Βίγκο Μόρτενσεν στις ταινίες του Τζάκσον). Η αιχμαλωσία του Σάουρον στο Νούμενορ και όσα ακολούθησαν αυτής, είχαν ως αποτέλεσμα τη συθέμελη καταστροφή του νησιού.

Μετά τη σαρωτική επιτυχία του «Game of Thrones», οι περισσότεροι αποζητούν τον τηλεοπτικό διάδοχο σε θέματα φαντασίας. Το HBO ετοιμάζει ήδη πρίκουελ του «Θρόνου» ενώ η Warner έβαλε στο παιχνίδι την Amazon για να μεταφέρουν το μεγαλείο της Μέσης Γης στη μικρή οθόνη. Στο σχεδιασμό της συμφωνίας συμμετείχε για πρώτη φορά προσωπικά και ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, το κόστος της σειράς θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια!

Και να σκεφτεί κανείς πως πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε τέτοιες επικές διασκευές για τις ίντσες της μικρής οθόνης...