Αποκλειστική ξενάγηση στα άδυτα του ξενοδοχείου El Royale - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:21
18/10

Αποκλειστική ξενάγηση στα άδυτα του ξενοδοχείου El Royale

Ο Μάρτιν Γουίστ, υπεύθυνος για την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Δύσκολες Ώρες στο Ελ Ροαγιάλ» αποκαλύπτει τα μυστικά του πιο σημαντικού χαρακτήρα της ταινίας: του ομώνυμου ξενοδοχείου!

Από τον Πάνο Γκένα

Εφτά άγνωστοι με σκοτεινό παρελθόν κάνουν κράτηση για «Δύσκολες Ώρες στο Ελ Ροαγιάλ» και ο Ντρου Γκόνταρντ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη εφτά χρόνια μετά το ανατρεπτικό «Μικρό Σπίτι στο Δάσος». Με σινεφίλ διάθεση κλειδώνει στο ξενοδοχείο Ελ Ροαγιάλ τους Κρις Χέμσγουορθ, Τζεφ Μπρίτζες, Σίνθιο Ερίβο, Τζον Χαμ, Ντακότα Τζόνσον. Μεταξύ άλλων, και στήνει μεθοδικά μία νύχτα μυστηρίου και αποκαλύψεων. Κοντά στη λίμνη Τάχο, στα σύνορα Καλιφόρνιας και Νεβάδας, τα καλά κρυμμένα μυστικά των ενοίκων θα βγουν στην επιφάνεια μία μοιραία νύχτα… πριν όλα πάνε κατά διαόλου. 

Μαζί με το λαμπερό καστ, σύμμαχος του Γκόνταρντ κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η εντυπωσιακή καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελ Ροαγιάλ, ενός ξενοδοχείου που ακροβατεί ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και την παράδοση. Το μοναδικό οπτικό στιλ του, γίνεται άμεσα ένας ακόμη χαρακτήρας που πλαισιώνει τους πρωταγωνιστές και καθορίζει τη δράση τους.

«Μου άρεσε η ιδέα ενός ξενοδοχείου που έχει μία σκιερή πλευρά. Οι χαρακτήρες της ταινίας έχουν σκοτεινά μυστικά. Ερωτήσεις για το ποιοι είναι και ποιοι ήταν. Ένιωσα πως ο χώρος ενός ξενοδοχείου είναι το τέλειο τρυβλίο Πετρί για να τους μελετήσεις», εξηγεί ο Γκόνταρντ και η αλήθεια είναι πως ο «αρχιτέκτονας» Μάρτιν Γουίστ, υπεύθυνος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της ταινίας, κατασκεύασε ένα ιδανικό εργαστήριο. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο βιογραφικό του Γουίστ συναντάμε τίτλους όπως τα «Λέμονι Σνίκετ: Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα», «Super 8», «Down with Love», ενώ είχε συνεργαστεί με τον Γκόνταρντ και στο «Μικρό Σπίτι στο Δάσος». 

Αν και το σκηνικό του ξενοδοχείου κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου σε ένα μεγάλο soundstage στο Βανκούβερ, υπάρχει η αίσθηση πως κουβαλά μία ιστορία χρόνων βλέποντας τις «Δύσκολες Ώρες». «Δεν σας κοροϊδεύουμε, υπάρχει ένα κανονικό λόμπι που συνδέει τα δωμάτια του ξενοδοχείου», αναφέρει ο Γουίστ. «Η ατμόσφαιρα του El Royale ήταν το κλειδί για την ιστορία του Γκόνταρντ. Το ξενοδοχείο οφείλει να σας μαγέψει για να αποκαλύψει το παρελθόν του».

Το ξενοδοχείο χρησιμεύει ως αφηγηματικό όχημα και οπτικό εύρημα στην ταινία. «Αναρωτιόμασταν με τον Μάρτιν πως θα ήταν το ξενοδοχείο των ονείρων μας», λέει ο Γκόνταρντ. Το El Royale είναι απολύτως συμμετρικό, μισό στην Καλιφόρνια, μισό στη Νεβάδα και κάθε πλευρά εμπνέεται από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της γεωγραφίας τους.

«Είναι μία επιστολή αγάπης για τις δυο πολιτείες. Η Καλιφόρνια είναι γεμάτη ελπίδα και ευκαιρίες στο μυαλό μου, γι 'αυτό είναι μια πιο ζωντανή και ζεστή πλευρά. Επίσης, διασκεδάσαμε αρκετά με την ιδέα ότι υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι σχετικά με τις άδειες για το αλκοόλ στη Νεβάδα, οπότε μπορείς να πιεις μόνο στην πλευρά της Καλιφόρνιας».

Ο Μάρτιν Γουίστ κατάφερε να διακρίνει τις δύο πλευρές με μια αντίθεση στη χρωματική παλέτα. «Υπάρχουν ψυχροί τόνοι στη Νεβάδα - ένα πορφυρό φάσμα - και ζεστοί τόνοι στην Καλιφόρνια. Η Καλιφόρνια είναι σαγηνευτική, ενώ η Νεβάδα μοιάζει με Καθαρτήριο». Το σενάριο, άλλωστε, σύμφωνα με τον Γουίστ υπαγόρευσε το σχεδιασμό. «Ο Ντρου είχε ορίσει από την αρχή το που βρίσκεται το check-in, το λόμπι, το μπαρ ή το jukebox. Τα πάντα είχαν χαρτογραφηθεί προσεκτικά».

Αυτό δε σημαίνει πως ο Γουίστ δεν μπορούσε να ακολουθήσει πρωτότυπες διαδρομές στο ξενοδοχείο. «Εξετάσαμε δημοφιλή περιοδικά της εποχής καθώς και μερικά Architectural Digest, αλλά δεν αντιγράψαμε τίποτα. Βεβαιωθήκαμε πως κάθε σκηνή ενισχύει τον χαρακτήρα, για παράδειγμα κάποιο μοτίβο στο πάτωμα ή η ταπετσαρία και διαγράψαμε τα κλισέ των ‘60s και τις επιρροές από γνωστούς σχεδιαστές. Δεν υπάρχουν οι δημοφιλείς καρέκλες Eames της εποχής, προφανής αναφορά στον Τζον Λότνερ ή οποιονδήποτε άλλο εμβληματικό αρχιτέκτονα της εποχής. Είσαι στη δεκαετία του '60, αλλά δεν θέλαμε να το σκέφτεσαι συνεχώς».

INFO
Η ταινία «Δύσκολες Ώρες στο Ελ Ροαγιάλ» κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες από την Odeon.