Κάννες 2024: Χαζαναβίσιους, Ντεπλεσάν, Ρασούλοφ και Όλιβερ Στόουν μεταξύ των νέων εισόδων - νεα || cinemagazine.gr
9:03
23/4

Κάννες 2024: Χαζαναβίσιους, Ντεπλεσάν, Ρασούλοφ και Όλιβερ Στόουν μεταξύ των νέων εισόδων

Με προσθήκες τελευταίας στιγμής σε σχεδόν όλα τα τμήματα, ολοκληρώνεται (μάλλον) ο πλουσιότατος και φέτος κατάλογος του 77ου φεστιβάλ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ως είθισται με τα φεστιβάλ, και οι Κάννες σταθερά περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή με ανοιχτά slots για δημιουργούς που περνούν τις «Συμπληγάδες» επιλογής. Εντάξει, μπορεί και να μην είναι και τόσο αξιολογικός ο τρόπος για όλους, πάντοτε έτσι συμβαίνει, στο κάτω-κάτω δεν μπορεί να σε κατηγορήσει κανείς γιατί βάζεις Χαζαναβίσιους, Όσκαρ έχει ο άνθρωπος κι ας ήταν η, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, 6η καλύτερη ταινία της δεκάδας της τότε. 

Στα πρακτικά λοιπόν, ο Φρεμό και η παρέα του συμπληρώνουν πρώτα το Διαγωνιστικό τους με: τη νέα animation περί Ολοκαυτώματος ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, The Most Precious of Cargoes, το Seed of the Sacred του Μοχάμαντ Ρασούλοφ (που βέβαια είναι αποκλεισμένος δικαστικά στο Ιράν), και το Three Miles to the End of the World, του Εμάνουελ Πάρβου.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί επίσης το The Count of Monte Cristo των Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ και Ματιέ Ντελαπόρτ.

Ανακοινώθηκαν εκτός των άλλων το Lula του Όλιβερ Στόουν, ένα ακόμα ντοκιμαντέρ του πάλαι ποτέ μεγάλου προβοκάτορα δημιουργού που εξακολουθεί τις παρουσιάσεις ακανθωδών προσωπικοτήτων, αυτή τη φορά την τιμητική θα έχει ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, περίφημος και διαβόητος, αναλόγως θέσεων καθενός. Ο Αρνό Ντεμπλεσάν φέρνει το Spectators, o Κινέζος Λου Γιε (!), που κάποτε με το Spirng Fever κέρδιζε τον Φοίνικα Σεναρίου στις Κάννες επιστρέφει με το An Unfinished Film, ενώ ένας ακόμα Ρουμάνος, μετά τον Πάρβου, ο Τούντορ Τζιουρτζίου, φέρνει το Nasty του. Πάντα χρειάζεται κι αυτό.

Τέλος το φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι το When the Light Breaks του Ρούναρ Ρούναρσον, θα ανοίξει το Ένα Κάποιο Βλέμμα, στις 15 Μαΐου, ενώ και το ντεμπούτο της Σελίν Σαλέτ, Niki, με το Flow του Λετονού Ζιντς Ζιμπαλόντις, προστέθηκαν στο Τμήμα.

Λεπτομερέστερα οι 13 νέοι τίτλοι εδώ.