Ο Ρον Χάουαρντ στο τιμόνι της (πραγματικής) ιστορίας που όλοι ανυπομονούν να γίνει ταινία - cinemagazine.gr
10:54
4/5

Ο Ρον Χάουαρντ στο τιμόνι της (πραγματικής) ιστορίας που όλοι ανυπομονούν να γίνει ταινία

Ποιος δεν θυμάται την ιστορία της διάσωσης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας νέων στο σπήλαιο του Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη το 2018; Ήρθε η ώρα της αναμενόμενης χολιγουντιανής περιποίησης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Την κινηματογραφική Μέκκα πολλοί εμίσησαν, τις ιστορίες αντοχής, αγώνα και αισιοδοξίας του ανθρωπίνου πνεύματος λιγότεροι. Το καλεί και η εποχή, το στηρίζει και το φιλοθεάμον κοινό. Ο βετεράνος Ρον Χάουαρντ (της ομολόγου κλάσης των  «Απόλλων 13», «Beautiful Mind», «Cinderella Man» και «Rush»), έχει στο σενάριο τον Γουίλιαμ Νίκολσον του «Μονομάχου» και η φιλο-οσκαρική ευωδιά αρχίζει να πλανάται.

Βέβαια, οι κυνικότεροι εξ υμών, ανέμεναν ακριβώς κάποια τέτοια ονόματα για να επαληθευτούν οι φόβοι τους στην εκμετάλλευση της πραγματικής ιστορίας μιας ομάδας νέων 11-16 ετών, συν τον 25χρονο προπονητή τους, που αποκλείστηκαν σ' ένα σπήλαιο της Ταϊλάνδης προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον για την διάσωσή τους - και ανάλογη μιντιακή φιέστα βέβαια.

Εντούτοις, υπάρχουν κάμποσα ακόμα εξελισσόμενα σχέδια με επίκεντρο την ίδια ιστορία. Ο σκηνοθέτης του «Crazy Rich Asians» έχει εμπλακεί σε μια Netflix προσαρμογή για μίνι σειρά, οι δημιουργοί του οσκαρούχου «Free Solo» αναπτύσσουν κάτι για την Universal, το ίδιο κι ένα ντοκιμαντέρ του Κέβιν ΜακΝτόναλντ για λογαριασμό του National Geographic.

Ποιος θα προλάβει να το «κάψει» για τους αντιπάλους; Ο ανταγωνισμός είναι φρενήρης, η πανδημία με τις αναβολές και την αεργία της επιτείνει την κατάσταση, και τα πιο πολλά στοιχήματα ακουμπούν στον βετεράνο της φάμπρικας, τον Ρον Χάουαρντ, που ξέρει να παίρνει αυτά τα παιχνίδια θέλοντας να προσθέσει ένα ακόμα τυχερό '13' στη συλλογή του μετά την αποστολή του Apollo. Οι κυνικοί πάντα ισχυρίζονται ένα ακόμα οσκαρικό δόλωμα, εμείς που δεν απειλούμαστε από τον κυνισμό τούς απαντάμε ότι άπειρες ταινίες θεωρήθηκαν οσκαρικα φαβορί και πήραν εν τέλει μια υποψηφιότητα στο Ηχητικό Μοντάζ. Το βασικό είναι να δούμε μια καλή ταινία.