Ο «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς τρομάζει κόσμο στο CinemaCon - νεα || cinemagazine.gr
9:03
11/4

Ο «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς τρομάζει κόσμο στο CinemaCon

Εντυπώσεις από την αποκλειστική προβολή του πρώτου teaser της χριστουγεννιάτικης πρεμιέρας στην σημαντική συγκέντρωση των ανθρώπων του κινηματογράφου, συν δύο πολλά υποσχόμενες φωτογραφίες. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κάτι που περίμεναν πολλοί στο φετινό CinemaCon.

O Mπιλ Σκάρσγκαρντ θα είναι ο Κόμης Όρλοκ στην διασκευή του master and commander Ρόμπερτ Έγκερς, της ταινίας του απλησίαστου Φρίντριχ Μούρναου από το μακρινό 1922. H Λίλι-Ρόουζ Ντεπ είναι το αντικείμενο (...) του έρωτος και της εμμονής του κόμητα, ενώ ο Νίκολας Χουλτ, γεννημένος Χάρκερ (εδώ Τόμας Χάτερ, μιας και τα ονόματα του πρωτοτύπου του Μπραμ Στόουκερ είναι αλλαγμένα) επιστρέφει σύντομα στο σύμπαν του Δράκουλα, προσφάτως ήταν Ρένφιλντ - υπηρέτης του Νίκολας Κέιτζ-Δράκουλα στο «Renfield».

Οπωσδήποτε όχι «ο Νοσφεράτου του μπαμπά μας» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Focus Features που το βγάζει ανήμερα τα Χριστούγεννα - θαυμάσια επιλογή ημερομηνίας αν και από εισιτήρια ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτούν.

Το υλικό που προβλήθηκε στο CinemaCon - και δεν έχει βγει online - απεδείχθη «τολμηρό και έντονο» σύμφωνα με τις φήμες. Ασπρόμαυρες εικόνες, δαγκώματα σε κεφάλια περιστεριών, εκκωφαντικό σάουντρακ, η χαρά του χεβιμεταλά άλλων εποχών και δεν συμμαζεύεται.

Tο καστ συμπληρώνουν οι Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Έμα Κόριν και φυσικά ο άνθρωπος-εγγύηση, Γουίλεμ Νταφό. Η ταινία συνιστά για τον Έγκερς εκπλήρωση στόχου ζωής. Είχε ξεκινήσει πριν το «Northman», έχει διακοπεί δύο φορές, μία λόγω της πανδημίας, και έχει αλλάξει καστ, αφού αρχικά η Άνια Τέιλορ-Τζόι είχε τον ρόλο της Έλεν - καλύτερη επιλογή από την Ντεπ, μάλλον, αν και ο Έγκερς την περιγράφει ως «absolutely phenomenal»!- και ο Χάρι Στάιλς θα έπαιζε τον ρόλο που πήγε τελικά στον Χουλτ.

Η ταινία είναι γυρισμένη σε φιλμ - πράγμα από μόνο του λόγος πανηγυρισμών, ενώ στην παραγωγή είναι βέβαια ο ίδιος ο Έγκερς, ένας παλιός γνώριμος, ο Κρις Κολούμπους, και άλλοι.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολύ καιρό να δούμε ένα παλιομοδίτικο Gothic που να είναι πραγματικά τρομακτικό και πιστεύω ότι τούτο θα είναι που θα αλλάξει τη γνώμη του κοινού», λέει ο ίδιος για την ταινία του. Πολλά εξαρτώνται από την μεταμόρφωση του Σκάρσγκαρντ, όλοι ξέρουμε ότι ο Κλάους Κίνσκι (για να μην ξεχνάμε την τιτάνια μεταγραφή του Χέρτσογκ) είναι αξεπέραστος στο μοντέρνο περιβάλλον - όπως και ο Μαξ Σρεκ στο αιώνιο - ωστόσο όλες μας οι ευχές στο νέο πόνημα, όντως η γοτθικότητα υποφέρει εδώ και χρόνια, οπότε μια προικισμένη επανεισαγωγή της μπορεί να αποδειχθεί συναρπαστική. 

Ιδού και δύο φωτογραφίες από την παραγωγή που μια ευχαρίστηση την φέρνουν δεν μπορείς να πεις!