Λάνθιμος, Κόπολα, Κρόνενμπεργκ, Άρνολντ! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών - νεα || cinemagazine.gr
13:43
11/4

Λάνθιμος, Κόπολα, Κρόνενμπεργκ, Άρνολντ! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών

Αυτό τον Χρυσό Φοίνικα ποιος/-α θα τον πάρει; Οι Κάννες αποκάλυψαν τους τίτλους του φετινού στιβαρού προγράμματος. Το 77ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί 14 - 25 Μαΐου 2024.

Από τους Γιάννη Βασιλείου, Πάνο Γκένα, Ηλία Δημόπουλο

«Η μαγεία της μεγάλης οθόνης είναι γεγονός. Εκεί είναι που οι ταινίες γράφουν Ιστορία.». Με αυτά τα λόγια χαιρέτησε το κοινό η Ίρις Κνόμπλοχ, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, δίνοντας - ως οφείλει - το στίγμα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου στην αντιμαχία κινηματογραφικής αίθουσας και streaming πλατφορμών. Στη συνέχεια, μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Τιερί Φρεμό, προχώρησαν στην αποκάλυψη του φετινού προγράμματος.

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό που αποτελείται μέχρι στιγμής από 19 ταινίες παρατηρούμε μεγάλες επιστροφές. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα με δυο Χρυσούς Φοίνικες για την «Συνομιλία» και το «Αποκάλυψη Τώρα» θα... αποκαλύψει το μεγαλόπνοο κινηματογραφικό «όνειρο ζωής» του με τον αρμόζοντα τίτλο «Megalopolis», ο Γιώργος Λάνθιμος φρέσκος μετά την θριαμβευτική πορεία του «Poor Things» κάνει δυναμικό comeback στην Κρουαζέτ με σενάριο Ευθύμη Φιλίππου, ενώ οι συνήθεις ύποπτοι του Φεστιβάλ, όπως η βραβευμένη με Όσκαρ Άντρεα Άρνολντ, ο κάτοχος Χρυσού Φοίνικα Ζακ Οντιάρ, η ελπίδα του αμερικανικού ανεξάρτητου Σον Μπέικερ, ο ακούραστος  (κινηματογραφικά και σοσιομιντιακά) Πολ Σρέιντερ, ο σπουδαίος (και βραβευτικά αδικημένος) Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ δηλώνουν δημιουργικό παρόν μαζί με την ναπολιτάνικη πινελιά του Πάολο Σορεντίνο και τον ελεύθερο πια (μετά από πολυετή διωγμό από το καθεστώς Πούτιν) Κίριλ Σερεμπρένικοφ.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού θα είναι η Γκρέτα Γκέργουιγκ, η πρώτη Αμερικανίδα δημιουργός που καταλαμβάνει τη θέση αυτή στην ιστορία του 77χρονου θεσμού. 

Στα highlights των Καννών, αλλά Εκτός Διαγωνιστικού, η επίσημη πρεμιέρα της μαντ-μαξικής «Furiosa» με πρωταγωνίστρια την Άνια Τέιλορ-Τζόι σε σκηνοθεσία Τζορτζ Μίλερ (στις Κάννες είχε πατήσει γκάζι και το σαρωτικό «Fury Road» πριν 9 χρόνια), η «γουέστερν» φιλόδοξη επιστροφή του Κέβιν Κόστνερ μπροστά και πίσω από την κάμερα με το «Horizon: An American Saga», το «Rumours» σε συν-σκηνοθεσία του ονειρικού Γκάι Μάντιν με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ και το «C’ Est Pas Moi» του μόνιμα ενδιαφέροντα, λατρεμένου Λεός Καράξ.

Με την ευχή του Τιερί Φρεμό το Φεστιβάλ φέτος να είναι το ίδιο επιτυχημένο με το περσινό (στο οποίο έκαναν πρεμιέρα σημαντικές ταινίες της σεζόν όπως τα «Ανατομία Μιας Πτώσης», «Ζώνη Ενδιαφέροντος», «Υπέροχες Μέρες», «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού») να σας ακολουθεί, διαβάστε στη συνέχεια περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες του Διαγωνιστικού και ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών.

Επίσημο Διαγωνιστικό

THE APPRENTICE του Άλι Αμπάσι

Το περίφημο (ή διαβόητο) αμερικανικό και εγγλέζικο ριάλιτι που βρίσκεται στην 18η σεζόν του και το οποίο έχει συμπαραγωγό του τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για 14 σεζόν υπήρξε και παρουσιαστής του, χαρίζει τον τίτλο του σε μια δημιουργία που παρακολουθεί τα ‘80ς του Ντόναλντ Τραμπ, τον δρόμο του προς τα πλούτη, μετέπειτα και τα χρέη, και όλα εκείνα που τελικά τον κατέστησαν, ίσως όχι μυστηριωδώς, προσωπικότητα προεδρικού βεληνεκούς για την Αμερική που δεν ονειρεύτηκαν οι Αμερικανοί ιδρυτές της.

MOTEL DESTINO του Καρίμ Αϊνούζ

Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι ο Καρίμ Αϊνούζ κόβει δελτίο παροχής υπηρεσιών στο φεστιβάλ στο τέλος κάθε έτους. Τον είδαμε πέρσι με το «Firebrand», το οποίο δεν άρεσε ιδιαίτερα, τον ξαναβλέπουμε φέτος, ελπίζοντας να (μας) αρέσει περισσότερο. Θυμίζουμε ότι ο σκηνοθέτης είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του 2019 με την «Ευρυδίκη Γκουσμάο».

BIRD της Άντρεα Άρνολντ

Μετά το εξαιρετικό «Cow», η Αγγλίδα κάτοχος Όσκαρ, ΒAFTA, καννικού Βραβείου Επιτροπής, ανάμεσα σε πολλές ακόμα τιμές, επιστρέφει…ζωολογικά, για μια ταινία μηδενικών γνωστών για την πλοκή της, αλλά με μπροστάρηδες δύο επίδοξους σπουδαίους της νέας ερμηνευτική γενιάς, τον Μπάρι Κιόγκαν και τον Φραντς Ρογκόφσκι. Eίναι η πρώτη της μυθοπλασία για το σινεμά, εδώ και 8 χρόνια, από τον καιρό του «American Honey».

EMILIA PEREZ του Ζακ Οντιάρ

Επιστροφή από τις ηχηρές του φετινού Διαγωνιστικού, ο μεγάλος Ζακ Οντιάρ, στα 72 του πια, κάτοχος Χρυσού Φοίνικα από το 2015. Μια παραγωγή που έρχεται σαν κάτι ανάμεσα σε μιούζικαλ, κομεντί και θρίλερ, έχει Ζόι Σαλντάνα και Σελένα Γκόμεζ μπροστά, και παίζει με μια απολαυστική στα χαρτιά ιστορία, στην οποία ένας βαρώνος των ναρκωτικών στα μεξικανικά καρτέλ ζητά την βοήθεια μιας δικηγόρου για να διαφύγει και να γίνει η γυναίκα που πάντα αισθανόταν. Αν είναι καλό, δεν αποκλείεται να έχει καπαρώσει ήδη τον Queer Φοίνικα.

ANORA του Σον Μπέικερ

Η 8η δημιουργική απόπειρα του darling της διεθνούς κριτικής με knack για το Ανεξάρτητο, Σον Μπέικερ, είναι μια νεοϋορκέζικη ρομαντική δραμεντί, σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες, γυρισμένη σε 35άρι και μπορούμε μετά βεβαιότητας να ποντάρουμε ότι από τον χαρακτηρισμό της μόνο ίσως το νεοϋορκέζικο θα τηρηθεί (αφού τα γυρίσματα έγιναν αρχές του 2023 στο Μπρούκλιν). Μάικι Μάντισον, Γιούρι Μπορίσοβ, Βας Τοβμασιάν συνυπάρχουν στο καστ.

MEGALOPOLIS του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Το στέμμα του φετινού Διαγωνιστικού, η ταινία που ετοιμάζεται 40 χρόνια και μάλλον ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσε κάποτε να ολοκληρωθεί, η ταινία που έχει σπείρει έναν θαυμάσιο πανικό στους πρώτους executives που την είδαν και ίσως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε από το πότε, αν και από ποιον θα αγοραστεί για να την δούμε στις αίθουσες. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είναι μακράν ο γηραιότερος σκηνοθέτης του φετινού Διαγωνιστικού, είναι όμως και ο μόνος εκ των συμμετεχόντων που έχει και δύο Χρυσούς Φοίνικες στο σπίτι του.

THE SHROUDS του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Λέγεται ότι έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, φημολογείται ότι είναι η πιο σπαρακτική ταινία του, θα αρκούσε μόνο ο τίτλος και το όνομα του Κρόνενμπεργκ για να είμαστε ενθουσιασμένοι στην προοπτική της. Ο Βενσάν Κασέλ συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη μετά το «Eastern Promises», υποδυόμενος το avatar του.

THE SUBSTANCE της Κοραλί Φαρζά

H Κοραλί Φαρζά, της φήμης του cult φεμινιστικού θρίλερ εκδίκησης με τον εύγλωττο τίτλο «Revenge», επιστρέφει αγγλόφωνα και προβιβάζεται στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών. Στην ταινία είχε προσληφθεί ο  αδικοχαμένος Ρέι Λιότα, αν έπρεπε να μαντέψουμε, θα υποθέταμε ότι τον αντικατέστησε ο Ντένις Κουέιντ. Στη συνέντευξη τύπου ο Φρεμό επαίνεσε τις ικανότητές της Φαρζά στο σινεμά είδους, άρα το αίμα αναμένεται να στάξει (και) εκτός οθόνης. 

GRAND TOUR του Μιγκέλ Γκόμες

H επιστροφή του Πορτογάλου Μιγκέλ Γκόμες, μόλις για 2η φορά στις Κάννες, περιγράφεται σαν μια ιστορία τοποθετημένη στα 1917, στην Ρανγκούν (σημερινή Γιανγκόν, πρωτεύουσα της Μιανμάρ), όταν ο Έντουαρντ εγκαταλείπει την αρραβωνιαστικιά του την ημέρα του γάμου τους και ξεκινά ένα ταξίδι που αντικαθιστά τον προγαμήλιο πανικό με μελαγχολία. Όμως η Μόλι δεν πτοείται από την εγκατάλειψη και αντίθετα βρίσκει διασκεδαστικό τα τσαλίμι του παρολίγον συζύγου, ακολουθώντας τον στην διάσχιση της Ασίας. Κωμωδία ακούγεται, Δράμα περιγράφεται.

MARCELLO MIO του Κριστόφ Ονορέ

Ο πολυγραφότατος και συστηματικός των Καννών Κριστόφ Ονορέ (ποτέ νικητής πάντως σε οιοδήποτε τμήμα) επιστρέφει για μια περίσταση που και μόνο από καστ προκαλεί ενδιαφέρον. Μαμά και κόρη, Κατρίν Ντενέβ και Κιάρα Μαστρογιάνι, ηγούνται, Φαμπρίς Λουκινί, Μελβίλ Πουπό και Νικόλ Γκαρσιά συστήνουν ένα πολυτελές επιτελείο, ευελπιστούμε για το έργο.

CAUGHT BY THE TIDES του Ζία Ζανγκ Κε

Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν τους προγραμματιστές του φεστιβάλ διχασμένους για την ταινία, το «Mountains may Depart» είχε αφήσει χλιαρές εντυπώσεις,  αλλά δε θα βρεις πολλούς να διαφωνούν ότι η μετάβαση του Ζία Ζανγκ Κε από ένα υβριδικού τύπου σινεμά σε πιο αγνή μυθοπλασία με το σπονδυλωτό «A Touch of Sin» ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα.

ALL WE IMAGINE AS LIGHT της Παγιάλ Καπάντια

Ντεμπούτο της Ινδής Καπάντια, μια ταινία για την οποία δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι πραγματεύεται, υπάρχει όμως ένα buzz εντυπωσιακότατο να την ακολουθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο, με τις διαρροές να μιλούν για μια μεγάλη έκπληξη στην καρδιά, εν τέλει, του φετινού Διαγωνιστικού. Η Ινδία είναι ξανά κινηματογραφικά εδώ.

KINDS OF KINDNESS του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά το «Poor Things», τι; Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Έμα Στόουν απαντούν άμεσα στο ερώτημα και διηγούνται «Ιστορίες Καλοσύνης» στην Κρουαζέτ. Ο Λάνθιμος επιστρέφει με το σπονδυλωτό «Kinds of Kindness» και με Ευθύμη Φιλίππου στο σενάριο στις Κάννες μετά από τα «βενετσιάνικα» διαλείμματα των «The Favourite» και «Poor Things». Να θυμίσουμε πως οι Κάννες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα του Έλληνα σκηνοθέτη, αφού εκεί έχουν βραβευτεί όλες οι συνεργασίες του με τον Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Ο Αστακός», «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού»). Στο καστ συναντάμε Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφό, Τζέσι Πλέμονς, Μάργκαρετ Κουάλεϊ και οι ελπίδες μας για ένα από τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ είναι βάσιμες.

L'AMOUR OUF του Ζιλ Λελούς

Η δεύτερη, εξ ολοκλήρου από αυτόν, ταινία του ηθοποιού Ζιλ Λελούς, περιγράφεται σαν μια ρομαντική κομεντί, είδος στο οποίο διακρίνεται η γαλλική κινηματογραφία, όχι απαραίτητα για την ποιότητα, σίγουρα όμως για την ποσότητα όπως βεβαιώνει και το θερινό εν Ελλάδι πρόγραμμα των κινηματογράφων. Αντέλ Εξαρχόπουλος και Φρανσουά Σιβίλ είναι πάντως ένα ζευγάρι φωτογενές αρκετά για να δικαιολογήσει το δικό μας ενδιαφέρον, αφού το θέλει και ο Φρεμό στο πρόγραμμα, κάτι καλό υπάρχει εδώ.

WILD DIAMOND της Αγκάτ Ρίντινγκερ

Φαντάσου με το ντεμπούτο σου να μπαίνεις στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ  Καννών. Αυτό συνέβη στην Αγκάτ Ριτανζέ, για μια ταινία που κατά τον καλλιτεχνικό διευθυντή Τιερί Φρεμό μοιάζει με Νταρντέν, αλλά προερχόμενο από τη Νότια Γαλλία. Δεν έχουν νέα ταινία φέτος οι Νταρντέν , κάποιος έπρεπε να καλύψει το κενό στον προγραμματισμό του φεστιβάλ.

OH CANADA του Πολ Σρέιντερ

Έτσι κι αλλιώς το σινεμά του Πολ Σρέιντερ είναι προσωπικό, εδώ όμως ο Αμερικανός σκηνοθέτης σκάβει βαθύτερα, ασχολούμενος με έναν δημιουργό που πλησιάζει τον θάνατο, όπως ο ίδιος πριν λίγο καιρό –ευτυχώς για όλους μας, την γλίτωσε. Η ταινία σηματοδοτεί και την επανασύνδεση του με τον Ρίτσαρντ Γκιρ. Άραγε θα ακούσουμε το «Call me» στο σάουντρακ, σαν κλείσιμο του ματιού;

LIMONOV - THE BALLAD του Κίριλ Σερεμπρένικοφ

Ο δικός μας Σερεμπρένικοφ επιστρέφει με το μαξιμαλιστικό, πυρετώδες σινεμά του, ενώ για μια βραχεία περίοδο υπήρξε το ενδεχόμενο να καταφθάσει με δύο ταινίες στο φετινό Διαγωνιστικό. O Mπεν Γουίσο υποδύεται τον Έντουαρντ Λιμόνοφ, τον ποιητή που θεωρήθηκε πολιτικός αντίπαλος στην Ρωσία του Πούτιν, τον ποιητή όμως που έγινε ήρωας στην Γαλλία, αλλά και έζησε σαν παρίας στις ΗΠΑ. Μάσα Μάσκοβα και Σαντρίν Μπονέρ αναφέρονται στο καστ, το υλικό κραυγάζει για μια μεγάλη στιγμή του Σερεμπρένικοφ.

PARTHENOPE του Πάολο Σορεντίνο

Μετά το αυτοβιογραφικό «Hand of God», ο Πάολο Σορεντίνο παραμένει στη γενέτειρά του, τη Νάπολι, για να συνθέσει μια κινηματογραφική ραψωδία για την πόλη, αντίστοιχη με εκείνη της «Grande Bellezza» για τη Ρώμη. Εκστατικής ομορφιάς τα πρώτα καρέ από την ταινία, o  Γκάρι Όλντμαν ενισχύει το καστ, είμαστε μερικοί που ανυπομονούμε.

THE GIRL WITH THE NEEDLE του Μάγκνους Βον Χορν

Ταινία εποχής, με τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών και την επιθυμία τους για ελευθερία και αυτοδιάθεση σώματος και πνεύματος να αποτελούν τα κεντρικά μοτίβα. Σκηνοθετεί ο Σουηδός Μάγκνους Βαν Χορν, τον «Ιδρώτα» του οποίου είχαμε δει στα θερινά σινεμά της χώρας μας πριν δύο καλοκαίρια. 

Ένα Κάποιο Βλέμμα
NORAH σε σκηνοθεσία Tawfik ALZAIDI
THE SHAMELESS σε σκηνοθεσία Konstantin BOJANOV
LE ROYAUME σε σκηνοθεσία Julien COLONNA (ντεμπούτο)
VINGT DIEUX ! σε σκηνοθεσία Louise COURVOISIER (ντεμπούτο)
WHO LET THE DOG BITE? σε σκηνοθεσία Lætitia DOSCH (ντεμπούτο)
BLACK DOG σε σκηνοθεσία GUAN Hu
THE VILLAGE NEXT TO PARADISE σε σκηνοθεσία Mo HARAWE (ντεμπούτο)
SEPTEMBER SAYS σε σκηνοθεσία Ariane LABED (ντεμπούτο)
L'HISTOIRE DE SOULEYMANE σε σκηνοθεσία Boris LOJKINE
THE DAMNED σε σκηνοθεσία Roberto MINERVINI
ON BECOMING A GUINEA FOWL σε σκηνοθεσία Rungano NYONI
MY SUNSHINE σε σκηνοθεσία Hiroshi OKUYAMA
SANTOSH σε σκηνοθεσία Sandhya SURI
VIET AND NAM σε σκηνοθεσία TRUONG Minh Quý
ARMAND σε σκηνοθεσία Halfdan ULLMANN TØNDEL (ντεμπούτο)

Ταινία Έναρξης

THE SECOND ACT του Κεντέν Ντουπιέ

Η ταινία που θα κηρύξει την έναρξη των Καννών φέτος είναι το «Τhe Second Act», μια σουρεαλιστική, meta (ουφ) all star κομεντί. Ο Ντουπιέ είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Γαλλία, πέρσι έκανε το «Yannick» που έκοψε μισό εκατομμύριο εισιτήρια στη Γαλλία με πρωταγωνιστή τον Ραφαέλ Κενάρ, που βρίσκεται και στο «The Second Act». Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Ντεπιέ θα βρεθεί στο εκτός συναγωνισμού τμήμα του φεστιβάλ. Έχει προϋπάρξει στο Midnight («Smoking Causes Coughing») και στο 15μερο των Σκηνοθετών («Deerskin»).

Στο κόκκινο χαλί της ταινίας θα γιορτάσει το γαλλικό κινηματογραφικό τζετ σετ, αφού παρόντες θα είναι οι Αλέν Σαμπά, Ζαν Ντιζαρντέν, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Μπενουά Μαζιμέλ, Αναΐς Ντεμουστιέ, Λεά Ντρουκέρ, Ζιλ Λελούς και πολλοί ακόμα.

Εκτός Διαγωνιστικού
FURIOSA: A MAD MAX SAGA σε σκηνοθεσία George MILLER
HORIZON, AN AMERICAN SAGA σε σκηνοθεσία Kevin COSTNER
SHE'S GOT NO NAME σε σκηνοθεσία CHAN Peter Ho-Sun
RUMOURS σε σκηνοθεσία Evan JOHNSON, Galen JOHNSON, Guy MADDIN

Cannes Premiere
LE ROMAN DE JIM  σε σκηνοθεσία Arnaud LARRIEU, Jean-Marie LARRIEU
RENDEZ-VOUS AVEC POL POT  σε σκηνοθεσία Rithy PANH
THE MATCHING BANG σε σκηνοθεσία Emmanuel COURCOL
EVERYBODY LOVES TOUDA σε σκηνοθεσία Nabil AYOUCH
C’EST PAS MOI σε σκηνοθεσία Leos CARAX
MISÉRICORDE σε σκηνοθεσία Alain GUIRAUDIE

Ειδικές Προβολές
LA BELLE DE GAZA σε σκηνοθεσία Yolande ZAUBERMAN
APPRENDRE σε σκηνοθεσία Claire SIMON
THE INVASION σε σκηνοθεσία Sergei LOZNITSA
ERNEST COLE, LOST AND FOUND σε σκηνοθεσία Raoul PECK
LE FIL σε σκηνοθεσία Daniel AUTEUIL

Midnight Screenings
TWILIGHT OF THE WARRIOR WALLED IN σε σκηνοθεσία Soi CHEANG
I, THE EXECUTIONER σε σκηνοθεσία Seung Wan RYOO
THE SURFER σε σκηνοθεσία Lorcan FINNEGAN
THE BALCONETTES σε σκηνοθεσία Noémie MERLANT

 Το 77o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών θα πραγματοποιηθεί 14 - 25 Μαΐου 2024.