Και μετά το Dune... Dune: Αυτά είναι τα επόμενα σχέδια του Ντενί Βιλνέβ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:27
5/4

Και μετά το Dune... Dune: Αυτά είναι τα επόμενα σχέδια του Ντενί Βιλνέβ

Βρήκε το blockbuster τον νέο Θεό του; Αν ναι, δεν έχει κακοπέσει. Το blockbuster, γιατί ο Βιλνέβ θέλαμε να κάνει (και) άλλο σινεμά.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Αν βέβαια ο Ντενί Βιλνέβ έχει ζωηρότητα Σπίλμπεργκ μέσα του, υπάρχει καλή πιθανότητα να ξεκινήσει παράλληλα και άλλη ταινία απο το 3ο «Dune», που βέβαια Warner και Legendary θα έκοβαν άνετα τρεις άλλες παραγωγές για να το προχωρήσουν. Αυτή φαίνεται να είναι μια μεταφορά τoυ «Nuclear War: Α Scenario», βασισμένου στο ομώνυμο βιβλίο της Άνι Τζέικομπσεν που είναι υποψήφιο για Πούλιτζερ.

Το βιβλίο πραγματεύεται ένα σενάριο του τι θα συνέβαινε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, βασισμένο σε δεκάδες συνεντεύξεις στρατιωτικών, πολιτών και επιστημόνων που όχι μόνο έφτιαξαν τα όπλα αλλά είναι και οι λήπτες των αποφάσεων για δράση μετά το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου. Ενδιαφέρον τι ταινία θα μπορούσε να προκύψει από ένα τέτοιο υλικό - ελπίζει κανείς όχι μια ακόμα όπου το κεντρικό σημείο αγωνίας του μεγάλου κοινού θα ήταν αν θα επιτύχει μια καινοτόμα πυρηνική δοκιμή. Την ταινία ο Βιλνέβ ενδέχεται να παράγει, προσαρμόσει σεναριακά και να σκηνοθετήσει. Δουλειές με φούντες.

Εν τω μεταξύ το 2ο «Dune» πηγαίνει εξαιρετικά καλά στα ταμεία. Αυτή τη στιγμή είναι στα 630 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ήδη παραπάνω από 200 καλύτερα από την πρώτη ταινία. Πάντως, καθώς ακούγονται διάφοροι παραλληλισμοί περί  «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» της εποχής, χαρακτηρισμός όχι απαραίτητα ατυχής επί του αισθητικού (προσωπικά δεν έχω γνώμη, δεν είδα ακόμη την 2η ταινία), σε επίπεδο απήχησης δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης. Ακόμα και με τιμές που δεν προσαρμόζουμε στον πληθωρισμό οι δύο πρώτες ταινίες του Πίτερ Τζάκσον είχαν αποφέρει 1.8 δις. Με σημερινές τιμές η διαφορά των δύο ΙΡ είναι τουλάχιστον 2.5 φορές υπέρ του θρυλικού σχεδίου, κάτι που ακόμα μια φορά δείχνει ότι οι σούπερ ήρωες χάλασαν την πιάτσα και ο πάλαι ποτέ πληθυντικός των blockbuster σήμερα πρέπει να οδηγήσει σε ένα ακόμα reboot στις αντιλήψεις των στούντιο.