• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Βρέθηκε χαμένη κόπια του Φορντ

10 Ιούν 2010 | Νέα | 0 comments

Δεν είναι μόνο συγκροτήματα και μουσικοί που διαθέτουν το προνόμιο της ανακάλυψης χαμένων ηχογραφήσεων.
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Δεν είναι μόνο συγκροτήματα και μουσικοί που διαθέτουν το προνόμιο της ανακάλυψης χαμένων ηχογραφήσεων.



Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στο Κινηματογραφικό Αρχείο της Νέας Ζηλανδίας 75 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους , παραγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της περιόδου 1910-1920. Η συγκεκριμένη περίοδος ανήκει στις πλέον ομιχλώδεις του αμερικάνικου κινηματογράφου (για την ακρίβεια τα έτη 1900-1940), αφού σύμφωνα με έρευνες μόνο το εν πέμπτο των ταινιών που παρήχθησαν έχει σωθεί.



Αναμφισβήτητο διαμάντι της συλλογής η βουβή ταινία “Upstream” (1927) του σπουδαίου Τζον Φόρντ, της οποίας έχουν καταστραφεί οι τίτλοι αρχής και ίσως γι’ αυτό παρέμενε στα αζήτητα τόσα χρόνια. Ο σκηνοθέτης είχε γυρίσει πάνω από 60 βουβές ταινίες μεταξύ 1917 και 1927 εκ των οποίων μόνο 10 έχουν διασωθεί.



Εάν αναρωτιέστε ‘γιατί στη Νέα Ζηλανδία’ η εξήγηση έρχεται με τον τρόπο διανομής των ταινιών εκείνη την εποχή. Όντας ίσως το πλέον απόμακρο μέρος του πλανήτη τότε οι ταινίες κατέληγαν εκεί και σχεδόν ποτέ δεν επέστρεφαν στις εταιρείες παραγωγής τους, με αποτέλεσμα οι αιθουσάρχες να τις κρατούσαν αποθηκευμένες μέχρι να βρουν καταφύγιο στο Κινηματογραφικό Αρχείο της χώρας.




Μανώλης Κιλισμανής

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ