• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Τρέιλερ «Memory: The Origins of Alien»: Μαθήματα κινηματογραφικής ιστορίας

30 Ιαν 2019 | Νέα | 0 comments

Ο σκηνοθέτης που πριν 2 χρόνια ανέλυσε όπως κανείς άλλος τη σκηνή του ντους στο «Ψυχώ» του Χίτσκοκ, με το «78/52», μας παρουσίαζει όλη την ιστορία πίσω από το «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ με αφορμή τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας. 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Ο Αλέξάντρ Ο. Φιλίπ μελετά με τον δικό του τρόπο εδώ και μια δεκαετία την κινηματογραφική ιστορία, παρουσιάζοντας ντοκιμαντέρ που κοιτούν πίσω από κομβικές σκηνές, ταινίες ή και είδη που καθόρισαν το σύγχρονο σινεμά. Η αρχή έγινε το 2010 με το «The People vs. George Lucas» με θέμα την αποκαθήλωση του ανθρώπου που θεοποιήθηκε από μια γενιά χάρη στη δημιουργία της τριλογίας «Star Wars», μέχρι που η ενασχόλησή του με το γιγαντιαίο franchise τον άφησε κενό ιδεών όταν ήρθε η στιγμή για τα prequel που αποφάσισε να σκηνοθετήσει ο ίδιος. 

Το 2014, ο Φίλιπ σκηνοθέτησε το «Doc of the Dead» με θέμα τον κόσμο των ζόμπι όπως τον σύστησε ο Τζορτζ Ρομέρο, ενώ η δουλειά που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση, κυρίως στο κοινό των φεστιβάλ όπου και προβλήθηκε ευρέως, ήταν το «78/52» του 2017, μια εκτενής ανάλυση της διάσημης σκηνής στο ντουζ της ταινίας «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο σκηνοθέτης συνέχισε ακάθεκτος και παρουσίασε φέτος στο Sundance το καινούριο του φιλμ «Memory: The Origins of Alien», με θέμα την ταινία του Ρίνλεϊ Σκοτ, το αρχικό της σενάριο και τις αναφορές της που φτάνουν ως την ελληνική μυθολογία.

Ο Φιλίπ δεν κατάφερε να πείσει τον Σκοτ να μιλήσει για το έργο του (ο τελευταίος προτιμά να το κάνει μόνο σε ειδικές εκδόσεις των ταινιών του), ενώ και η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ δε θέλησε να συμμετέχει. Η έρευνά του πάντως περιέχει συνεντεύξεις με μέλη του καστ αλλά και τεχνικούς που περιγράφουν, μεταξύ άλλων, λεπτομέρειες από την περίφημη σκηνή όπου το Xenomorph διαλύει το εσωτερικό του σώματος του Τζον Χερτ. Παράλληλα, ο Φιλίπ κάνει εκτενή έρευνα στη δουλειά του συγγραφέα Νταν Ο' Μπάνον και του σχεδιαστή Χ.Ρ. Γκίγκερ, υπεύθυνου για τη μορφή του «Alien». Μέσα σε στοιχεία που έρχονται στο φως για πρώτη φορά, ο Φιλίπ παρουσιάζει και την πρώτη εκδοχή του σεναρίου, που γράφτηκε το 1971 με τίτλο «Memory», λέξη που δίνει και τον τίτλο του ντοκιμαντέρ.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει on demand στις 4 Οκτωβρίου. 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ