Όσοι από εσάς έχετε πατήσει έστω και μια φορά το πόδι σας επί βρετανικού εδάφους, θα έχετε καταλάβει ότι οι έφηβοι στην Αγγλία δεν διακατέχονται από τις πλέον αγνές προθέσεις και πολύ περισσότερο δεν φορούν φωτοστέφανο πάνω στο κεφάλι τους. Η παιδική εγκληματικότητα απλώνεται στα φτωχά προάστια σαν επιδημία, όπου οι συνήθως παραμελημένοι έφηβοι με τα λευκά αθλητικά και τις χρυσές αλυσίδες είναι πάντα πρόθυμοι να ξεκινήσουν καυγάδες, «just for the fun of it». Σε αυτό το θέμα αναφέρεται το «Boy A», μια κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου best-seller βιβλίου του Τζόναθαν Τρίγκελ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και από τότε έχει ταξιδέψει στη Μπερλινάλε, το Λονδίνο και σε διάφορες πόλεις της Αμερικής. Το «Boy A» έχει βρει ελληνική διανομή και αναμένεται προς το φθινόπωρο στην χώρα μας, ενώ είναι πολύ πιθανό να την δούμε και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, γι’αυτό ρίχτε μια προσεκτική ματιά στο trailer που σας φέρνουμε σήμερα.
Σκηνοθέτης του «Boy A» είναι ο Τζον Κρόουλι, που μπορεί να τον θυμάστε από το παρθενικό του «Διάλειμμα», που είχε προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας το 2003. Ο Κρόουλι στην πρώτη του δουλειά είχε στρατολογήσει την αφρόκρεμα της ιρλανδικής ηθοποιίας φτιάχνοντας μια ? πες με και «Trainspotting» του Έιρε – κωμωδία με τους Κόλιν Φάρελ, Κίλιαν Μέρφι και τον Κολμ Μίνι στον ρόλο του ντετέκτιβ που άκουγε μόνο παραδοσιακή κέλτικη μουσική.
Το «Boy A» μιλάει για τον Τζακ, έναν 24χρονο Άγγλο που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη φυλακή, μετά από ένα φόνο που διέπραξε σε παιδική ηλικία. Όταν ο Τζακ βγαίνει από την φυλακή ξεκινάει τη ζωή του από την αρχή με καινούργια ταυτότητα, προσπαθώντας να σβήσει το παρελθόν του. Από ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, οι ταμπλόιτ βρίσκουν το στίγμα του Τζακ και οι φωτογραφία του γίνεται και πάλι πρωτοσέλιδο.
Το διήγημα «Boy A» του Τρίγκελ έχει αρκετές αναφορές στο έγκλημα του Μέρσισάιντ, όπου το 1993 δύο δεκάχρονοι μαθητές είχαν απαγάγει και μετέπειτα σκοτώσει ένα τρίχρονο παιδί. Το έγκλημα είχε σοκάρει την κοινωνία του Λίβερπουλ και γενικότερα ολόκληρη την Βρετανία, κυρίως για την έκταση που είχε πάρει η παιδική παραβατικότητα. Μάλιστα, ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τα ονόματα που είχαν δώσει οι εφημερίδες στους δυο ανήλικους δολοφόνους τις πρώτες μέρες της σύλληψης τους, δηλαδή «Child A» και «Child B». Μετά από την πίεση των ταμπλόιντ, όμως, τα ονόματα τους κυκλοφόρησαν τελικά στον τύπο. Ο Τζον Βενάμπλς και ο Ρόμπερτ Τόμσον καταδικάστηκαν σε δεκαετή κάθειρξη για το φόνο του τρίχρονου Τζέιμς Μπάλκερ, το 1993. Αυτό που είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία, ήταν η κάλυψη που είχε το έγκλημα από τον τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα. Φτάνει να αναφέρουμε ότι η γνωστή φυλλάδα «The Sun» μάζεψε 300.000 υπογραφές με σκοπό να αυξηθεί η ποινή των δύο παιδιών, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την στιγμή της αποφυλάκισης τους (2001) και μετά, ο Τζον Βενάμπλς και ο Ρόμπερτ Τόμσον προσπαθούν να ξεφύγουν από το αδυσώπητο κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αγγλικές ταμπλόιντ για να βρουν τα ίχνη τους.
Γιάγκος Αντίοχος






