Ολικό λίφτινγκ στην τελετή των Όσκαρ

2010-03-04 11:54:30

Ολικό «λίφτινγκ» έχει γίνει στη φετινή τελετή απονομής, με στόχο τα νούμερα της τηλεθέασης και ένα «σόου διασκεδαστικό και αστείο»...









Ρετουσάρισμα ολκής έχουν κάνει φέτος στην τελετή απονομής των βραβείων Oσκαρ οι διοργανωτές που θέλουν πάση θυσία να δουν τα νούμερα της τηλεθέασης να αυξάνονται, διευρύνοντας το ηλικιακό φάσμα των θεατών που τα παρακολουθούν.

Eχοντας κάνει το πρώτο βήμα με την περσινή εμφάνιση του Χιου Τζάκμαν που χόρεψε επί σκηνής δίνοντας αέρα Μπρόντγουεϊ στην 3μισι ωρών τελετή, οι παραγωγοί δίνουν βάση φέτος στο κωμικό ταλέντο των δύο οικοδεσποτών - του Αλεκ Μπάλντουιν και του Στιβ Μάρτιν (ας μην ξεχνάμε ότι είναι η τρίτη φορά που ο ηθοποιός θα διατελέσει οικοδεσπότης της τελετής), ενώ έχουν φροντίσει να κάνουν όσο πιο διασκεδαστική γίνεται την παρουσίαση των βραβείων.

Ουσιαστική τομή για τη χλιδάτη γιορτή της ερχόμενης Κυριακής είναι και η διεύρυνση της κατηγορίας των καλύτερων ταινιών που έχει πλέον 10 ταινίες, αντί για 5, οπότε περιμένουμε να δούμε πώς θα χειριστούν χρονικά και παραστατικά τον νέο αυτό κανόνα οι διοργανωτές.

Στον χορό των εντυπώσεων ουσιαστικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι δημοφιλείς νεαροί σταρ Μάιλι Σάιρους, Ζακ Εφρον, Τέιλορ Λότνερ και Κρίστεν Στιούαρτ, όλοι τους πρωταγωνιστές σε νεανικές εμπορικές ταινίες που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν υποψήφιους και χρυσά αγαλματίδια, ενώ δεν θα λείψουν και τα μεγάλα ονόματα, όπως αυτά των περσινών βραβευμένων, Σον Πεν, Κέιτ Γουίνσλετ και Πενέλοπε Κρουζ καθώς και των κωμικών Στιβ Καρέλ και Μπεν Στίλερ (τον είδαμε και πέρυσι στα Οσκαρ), αν και οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι τέθηκε εκτός  ο Σάσα Μπάρον Κοέν, που επρόκειτο κι αυτός να συμμετάσχει στην τελετή. 

«Δεν θα έχετε ξαναδεί οσκαρική τελετή σαν κι αυτή» ισχυρίζονται για την 82η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών την ερχόμενη Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα) και μιλούν για «διαφορετικά πράγματα».

Ο παραγωγός Μπιλ Μεκάνικ υπόσχεται «κάτι καταπληκτικό και όχι απλά καλό», ένα σόου «διασκεδαστικό, αστείο και συναισθηματικό». Ακόμα και το σκηνικό του Kodak Theatre στη λεωφόρο του Χόλιγουντ θα είναι τελείως πρωτοποριακό με τους ηθοποιούς να εμφανίζονται από διαφορετικά σημεία, ακόμα και μέσα από οθόνες.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο σκηνογράφος Ντέιβιντ Ρόκγουελ σχεδίασε το σκηνικό δουλεύοντας με τα βασικά στοιχεία των Οσκαρ: «Το γκλάμουρ, τα φώτα, τα χρώματα, την τεχνική και το συναίσθημα». Το φως και η κίνηση θα είναι κυρίαρχα φέτος σε ένα πλατό που θα μεταλλάσσεται συνεχώς. Η κρυστάλλινη αυλαία του οίκου κοσμημάτων Swarovski, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009, θα έχει καινούργιες λεπτομέρειες για περισσότερο θεατρικό εφέ. Ακόμη, το όλο ντιζάιν πλησιάζει περισσότερο το μοντέρνο στυλ παρά το κλασικό, με καστανοκίτρινες, λευκές, μπρονζέ και πλατινένιες αποχρώσεις. Το σκηνικό συμπληρώνεται από τρεις κυκλικές, περιστρεφόμενες πλατφόρμες που δουλεύουν σε συνδυασμό με ταμπλό LED και μεταλλικές οθόνες για κινηματογραφικές προβολές.


Όλοι στο πάρτι
Οι διοργανωτές ετοιμάζουν, επίσης, μια έκπληξη για τους θεατές με το σετ των Οσκαρ το οποίο θα μπορεί ο καθένας να «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα www.oscars.org./partykit, όπου περιλαμβάνονται από ψηφοδέλτια και βίντεο μέχρι συνταγές για τα απαραίτητα φαγητά, γλυκά και ποτά μιας οσκαρικής δεξίωσης με θέμα διάσημες ταινίες.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πόσο σύντομες θα είναι οι ευχαριστήριες ομιλίες των βραβευμένων, αφότου οι διοργανωτές σύστησαν στο πρόσφατο ετήσιο γκαλά των Οσκαρ για όλους τους υποψήφιους να αποφευχθούν οι χρονοβόροι λόγοι και οι ομιλίες να είναι όσο το δυνατό πιο εύστοχες και μικρές. «Αφήστε τα πολλά για τα παρασκήνιο» τους είπαν, μια και, αφού εγκαταλείψουν τη σκηνή, θα μπορούν να ευχαριστήσουν τους πάντες όσους θέλουν σε ειδικό για τον σκοπό αυτό συνεργείο.

"Μπουλντόγκ"
Ονομάζεται Ντέιβιντ Κουίντο και είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να διασφαλίσει, πάση θυσία, τα πνευματικά δικαιώματα της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Το «μπουλντόγκ» των Οσκαρ, που θα κρατά τα μπόσικα στην είσοδο της μεγάλης βραδιάς και θα ζητά τις ειδικές ταυτότητες των καλεσμένων λέει για το πιο περίεργο πράγμα που του έχει τύχει ποτέ: «Κάποιος πουλούσε Οσκαρ με αρκετά μεγάλους φαλλούς. Α, και μια φορά βρέθηκε ένα Οσκαρ σε μια σύλληψη για ναρκωτικά το οποίο ήταν κάπως παράξενο».

Φεστιβάλ
Θεσμός της λαμπερής βραδιάς των Οσκαρ είναι και το φιλανθρωπικό «οσκαρικό φεστιβάλ» που διοργανώνεται εδώ και 17 χρόνια σε 51 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Άντα Δαλιάκα