• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Βίντεο: Τα εναρκτήρια πλάνα μιας ταινίας (πρέπει να) «μας λένε τα πάντα»

10 Φεβ 2021 | Αφιερώματα | 0 comments

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο χρησιμοποιεί τέσσερα φιλμικά παραδείγματα και εξετάζει πώς η αρχή μιας ταινίας οφείλει να προϊδεάζει και συμβολικά να εμπεριέχει την ταινία που θα ακολουθήσει.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τα αρχικά πλάνα μιας ταινίας, όπως η πρώτη παράγραφος ενός κειμένου, υπό κανονικές συνθήκες (υπάρχουν και πονηρές εξαιρέσεις), έχουν την επιβάρυνση να πρέπει να περιέχουν αυτό που θα πραγματευθεί η ταινία (ή το κείμενο). Κι επειδή μια ταινία είναι πιο πληθωρική και πιο ανεξέλεγκτη από ένα κείμενο, καλείται στις πρώτες της στιγμές να θέσει την ατμόσφαιρα, το δια ταύτα, την χρωματική παλέτα, το ύφος και τον τόνο της ταινίας που θα δούμε.

Το αγαπητό μας κανάλι του yt Now You See it, παίρνει το «2001», τον «Οδηγό Αισιοδοξίας», το «Little Miss Sunshine και την «Σιωπή των Αμνών» και επιχειρεί μια σύντομη σταχυολόγηση του πώς οι ταινίες αυτές καταφέρνουν το κρίσιμο ζητούμενο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ