• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Εξάντας στις Νύχτες Πρεμιέρας

25 Αυγ 2006 | Νέα | 0 comments

Στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας? (20 Σεπτεμβρίου-1η Οκτωβρίου) οι Νύχτες Πρεμιέρας καλωσορίζουν στο πρόγραμμά τους έναν από τους πιο ενδιαφέροντες, άγρυπνους και δραστήριους «πολίτες» του κόσμου, το σκηνοθέτη και δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και τη νέα του ταινία «Δέλτα»
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας-(20 Σεπτεμβρίου-1η Οκτωβρίου)- οι Νύχτες Πρεμιέρας καλωσορίζουν στο πρόγραμμά τους έναν από τους πιο ενδιαφέροντες, άγρυπνους και δραστήριους «πολίτες» του κόσμου, το σκηνοθέτη και δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και τη νέα του ταινία «Δέλτα».


 


Ο Εξάντας ταξιδεύει στο άγνωστο, νέο μέτωπο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα της Νιγηρίας, εκεί από όπου εξορύσσεται ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου που κινεί τον πλανήτη, εκεί όπου οι βομβιστικές επιθέσεις, οι απαγωγές και οι δολοφονίες είναι καθημερινότητα και συλλαμβάνει στον φακό της κάμεράς του την εικόνα της «ανάπτυξης» όπως την εννοούν οι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί.

 

Σε ένα από τα λίγα μέρη που, λόγω της φυσικής τους ομορφιάς, θα μπορούσαν να μας μεταφέρουν μια εικόνα του παράδεισου, το ντοκιμαντέρ καταγράφει εικόνες της σύγχρονης «παγκοσμιοποιημένης» κόλασης: το πετρέλαιο που διαρρέει στους παραπόταμους καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα, διαχέεται στη διατροφική αλυσίδα και δολοφονεί τους ιθαγενείς των φυλών Ijaw, Itsekiri και Ogoni που ζουν στο Δέλτα εδώ και αιώνες. Στις αυλές τους ορθώνονται τα πανύψηλα φουγάρα των πετρελαϊκών και οι φλόγες που ξεπροβάλουν από την κορυφή τους, μετατρέπουν τη νύχτα σε μια διαρκή βασανιστική ημέρα. Στο πετρελαιοφόρο Δέλτα, μια από τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιοχές της γης, δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους, μόρφωση για τα παιδιά και φαγητό για κανέναν. Όταν οι κάτοικοι τολμούν να ζητήσουν τα αυτονόητα, οι επιθέσεις των ειδικών σωμάτων του στρατού και της αστυνομίας που εξοπλίζουν οι εταιρείες πετρελαίου, αφανίζουν από το χάρτη ολόκληρα χωριά.

 

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος συναντά στους παραπόταμους της ζούγκλας του Δέλτα, τους αντάρτες του ΜEND. Και για πρώτη φορά παγκοσμίως, η κάμερα καταγράφει εικόνες από τις περιπολίες με τα ταχύπλοα σκάφη τους και τον βαρύ οπλισμό

 

Γι’ άλλη μια φορά ο Εξάντας, με γνώση, κύρος και θάρρος ταξιδεύει σ’ ένα κόσμο που θεωρούμε μακρινό και μας υποχρεώνει να τον πλησιάσουμε.

Για κάθε προβολή της 12ης Διοργάνωσης του Φεστιβάλ, το εισιτήριο θα κοστίζει 6€ ενώ θα διατίθεται κάρτα διαρκείας για 24 προβολές στην τιμή των 60€.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ