Τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος «Μικρές Γυναικείες Ιστορίες» του 8ου Φεστιβάλ WIFT GR
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος , από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024.
Το αφιέρωμα της 8ης διοργάνωσης είχε τίτλο «Είμαστε Μία Οικογένεια;» και εστιάζει στην αντιφατικότητα των οικογενειακών σχέσεων, στην αμφισβήτηση της παραδοσιακής μορφής της οικογένεια και στην αναζήτηση νέων μορφών οικογενειακότητας, δίνοντας έμφαση στο ερωτηματικό του τίτλου.
Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στο σύγχρονο κινηματογραφικό βλέμμα γυναικών και θηλυκοτήτων, με sold out προβολές και αμέτρητες στιγμές γεμάτες χαρά, συγκίνηση, προβληματισμό, δικτύωση και έμπνευση.
«Μικρές Γυναικείες Ιστορίες»: Τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών.
Για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πρόσκληση προς γυναίκες δημιουργούς για συμμετοχή στο νεοσύστατο διαγωνιστικό τμήμα «Μικρές Γυναικείες Ιστορίες», με σκοπό την ανάδειξη του δυναμικού παρόντος του ελληνικού γυναικείου κινηματογράφου στον κόσμο.
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν τα εξής τρία μέλη του WIFT GR: Αρτεμις Αναστασιάδου (Σκηνοθέτρια), Δάφνη Αλεξάντερ (Ηθοποιός), Έλενα Πριόβολου (Παραγωγός).
Βραβεία
1ο Βραβείο WIFT GR με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ
Απονεμήθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μιρέλλα Λεγάκη, στην ταινία «Zange» της Ίριδας Μπαγλανέα
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: Για το ποιητικο της συμπαν, την ικανότητα να εξωτερικεύσει την εσωτερική ιστορία των συναισθημάτων, της αγωνίας και του φόβου του θανάτου μέσα από την ονειρική φωτογραφία, την επιμονή στο παιδικό βλέμμα και το παιχνίδι και την δεξιοτεχνια της σκηνοθέτριας να χειριστεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή διατηρώντας το προσωπικό της όραμα.
2ο Βραβείο Μusou - Παροχή πρωτότυπης μουσικής επένδυσης για την επόμενη ταινία της νικήτριας δημιουργού
Απονεμήθηκε από τον Creative Director της εταιρείας MUSOU MUSIC GROUP, Ρένο Παπασταύρο στην ταινία «Scorched Earth» της Μαρκέλας Κονταράτου.
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: Για την μελετημενη σκηνοθεσία της που με ακρίβεια, οικονομία και αληθοφάνεια ξεδιπλώνει μια ιστορία γυναικοκτονίας αλλά και για το απροσδόκητο της τέλος που προσφέρει πολλαπλές αναγνώσεις-όλες μαχαίρι στην καρδιά- που αποδεικνύουν μια σκηνοθέτρια που έχει πολλά να μας δώσει στο μέλλον.
3ο Βραβείο PACT - Εξασφαλισμένη συμμετοχή της νικήτριας παραγωγού σε workshop υψηλού κύρους, που διοργανώνει η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων PΑCT, το 2024.
Απονεμήθηκε από τη Μαρία Μαυροειδή, εκπρόσωπο της PACT, στην ταινία «Απαρατάτεμε» της Μένης Τσιλιανίδου.
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: Για το δεξιοτεχνικό πάντρεμα δύο εντελώς φαινομενικά διαφορετικών κόσμων μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες, το χιούμορ, την τρυφερότητα, τους διαλόγους, και για την δυσκολία του να κάνει κανείς μια τόσο απολαυστική κωμωδία μεταφέροντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα αποδοχής κι αγάπης.
Ακόμη, λόγω της υψηλής ποιότητας των ταινιών που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα, η κριτική επιτροπή απένειμε και μία εύφημο μνεία στην ταινία «Αχέροντας» της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου.
Για τις λεπτές αποχρώσεις με τις οποίες απέδωσε τη ρήξη σε ένα ζευγάρι που διακατέχεται από ένα εσωτερικό βουβό θρήνο, για τον ονειρικό κόσμο που δημιουργησε και για την εξαιρετική χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών.
φωτογραφίες: © Νίκος Τσιντήλας
Κλείνοντας, ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Προέδρου του WIFT GR, Μαρίας Λούκα, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης:
Ζούμε καθημερινά τις αντανακλάσεις της σεξιστικής και ομοτρανσφοβικής κουλτούρας στον οπτικοακουστικό κλάδο. Μεγαλώσαμε οι περισσότερες σ’ ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό περιβάλλον με άκαμπτες έμφυλες ιεραρχήσεις όπου έπρεπε να κοπιάσουμε πολύ για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε, για να κερδίσουμε σεβασμό, όπου αναμετρηθήκαμε με στερεότυπα και διακρίσεις, όπου δεχτήκαμε παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μας πείσουν ότι είμαστε ανεπαρκείς, που δε βρίσκαμε χώρους να εκφραστούμε, μεγαλώσαμε χωρίς ανοιχτούς δρόμους στο γυναικείο βλέμμα
Και χρειάστηκε να ανοίξουμε μόνες μας αυτούς τους δρόμους σκάβοντας με τα χέρια μας. Για να πούμε ότι δε μας αξίζει αυτό κι ότι δεν αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της υπόστασης μας ως πεπρωμένο. Είμαστε τυχερές γιατί ζούμε στην εποχή της ορατότητας, στην εποχή της ανάκτησης του λόγου, που έχουμε λέξεις να ονοματίσουμε αυτά που συμβαίνουν, έχουμε εργαλεία να επεξεργαστούμε τα βιώματα μας και πάνω απ’ όλα έχουμε μια βαθιά ασίγαστη επιθυμία να τα αλλάξουμε. Να δούμε τον κλάδο μας να αλλάξει, να γίνεται πιο δίκαιος, ισότιμος και συμπεριληπτικός τώρα, όχι ρητορικά, όχι μελλοντικά αλλά τώρα. Γιατί είναι αναγκαίο. Είναι αναγκαίο να μη νιώθουμε άβολα την ώρα που ακούμε σεξιστικά αστεία στο σετ, να μην μπαίνει η εμφάνιση μας και το σώμα μας στο μικροσκόπιο, να μην αξιολογούμαστε στη βάση παρωχημένων και αυστηρά ανδρικών κριτηρίων. Να έχουμε τη δυνατότητα να συγκροτούμε τις δικές μας κινηματογραφικές αφηγήσεις, τις δικές μας κινηματογραφικές αναπαραστάσεις. Κι αυτό είμαι σίγουρη πως θα αποδειχθεί ωφέλιμο για όχι μόνο για εμάς αλλά για την ίδια την τηλεόραση, για τον ίδιο τον κινηματογράφο που θα απεγκλωβιστούν από τη μονολιθικότητα και θα αποκτήσουν πιο πλουραλιστικά χαρακτηριστικά.
Ως δίκτυο επιδιώκουμε με μια σειρά από δράσεις εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης, ανάδειξης της δουλειάς των γυναικών, απεύθυνσεις στους θεσμικούς φορείς, διεκδίκησης των καλών πρακτικών, γόνιμης συνομιλίας με τις κινηματογραφικές ενώσεις να θέτουμε αυτά τα ζητήματα. Κορύφωση της δράσης μας είναι το φεστιβάλ, που έχει κατοχυρωθεί πλέον σαν ένα γεγονός στην πόλη και χαιρόμαστε που μπορούμε να το προσφέρουμε στην πόλη, ένα φεστιβάλ που έχει στο επίκεντρο του τη γυναικεία δημιουργία, που τροφοδοτεί τη δημόσια συζήτηση και που είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλες και όλους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του WIFT GR ανανεώνει το κινηματογραφικό ραντεβού του για το 2025, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις, προβολές και να δημιουργεί ευκαιρίες δικτύωσης.
Λίγα λόγια για το δίκτυο WIFT GR | Women in Film and Television Greece
Το WIFT GR είναι ένα δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό: την έμφυλη ισότητα, την εξάλειψη των στερεοτύπων και των διακρίσεων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Το WIFT GR αναδεικνύει το έργο των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενδυναμώνει τις γυναίκες φωτίζοντας τα επιτεύγματά τους, προσφέρει υπηρεσίες επιμόρφωσης και πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ WIFT GR
«50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»
Ταινιοθήκη της Ελλάδας | Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι, 2103609695
https://wift.gr/ | Facebook | Instagram | Linkedin