Ο Μάρτιν Σκορσέζε παρομοίασε τις ταινίες του Marvel Cinematic Universe με θεματικό πάρκο και ακολούθησε πόλεμος μεγαλύτερος και από αυτόν της «Αιωνιότητας».
Ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει υπάρξει πρωτίστως ένας μανιώδης θεατής του κινηματογράφου, συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ποτέ και τον οδήγησε σε πολλές διορθωτικές παρεμβάσεις για την ιστορία του μέσου, επαναφέροντας δουλειές σκηνοθετών που το έργο τους είχε εξαφανιστεί ή συστήνοντας φωνές από διάφορα μέρη του κόσμου μέσω χρηματοδοτήσεων για την παγκόσμια κυκλοφορία των ταινιών τους. Αυτή η παράλληλη, πλάι στη φιλμογραφία του, πορεία τον έχει αναγάγει σε έναν από τους πιο αγαπητούς και αξιοσέβαστους ομιλητές για το σινεμά του παρελθόντος και του παρόντος, με απόψεις που ξεφεύγουν συνήθως από ένα τυπικό «μου αρέσει/δε μου αρέσει».
Και μετά ήρθε το MCU. Ο Σκορσέζε φιλοξενήθηκε στις σελίδες του Empire με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του «The Irishman» σε όλο τον κόσμο και κουβέντα πήγε κάποια στιγμή στο κυρίαρχο franchise αυτής της δεκαετίας, το σύμπαν της Marvel. Πως βλέπει τις ταινίες της Marvel ο Σκορσέζε ως θεατής; «Δεν τις βλέπω, αν και προσπάθησα. Αλλά αυτό δεν είναι σινεμά. Ειλικρινά, το κοντινότερο που υπάρχει σε αυτές, όσο καλοφτιαγμένες και αν είναι και με ηθοποιούς που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν κάτω από τις συνθήκες, είναι τα θεματικά πάρκα. Αυτο δεν είναι σινεμά ανθρώπων που προσπαθούν να μεταδώσουν συναισθηματικές και ψυχολογικές εμπειρίες σε άλλους ανθρώπους.»
Πέρα από τον προφανή ιντερνετικό πόλεμο, καθώς το πλήθος των οπαδικών σχολίων ξεπέρασε σε στιγμές μέσα στο σαββατοκύριακο μέχρι και το ντιμπέιτ για την αξία του «Joker», υπήρξαν επώνυμες θέσεις από άμεσα θιγόμενους, δημιουργούς δηλαδή που βάλει το λιθαράκι τους στο σύμπαν της Marvel. Ο Τζέιμς Γκαν («Φύλακες του Γαλαξία») έγραψε πως θεωρεί τον Σκορσέζε ως έναν από τους πέντε αγαπημένους του εν ζωή σκηνοθέτες, πως ήταν έξω φρενών όταν ένα μέρος του κοινού επιτέθηκε (κυριολεκτικά, όχι μόνο μέσω δηλώσεων) στον «Τελευταίο Πειρασμό» χωρίς να έχει δει την ταινία και ότι τώρα νιώθει πληγωμένος βλέποντάς τον να κάνει κάτι παρόμοιο. Στη συνέχεια, αφου επισήμανε πως άλλο είναι να σου καίνε το φιλμ και άλλο να λένε ότι απλά δεν τους αρέσει (πάλι καλά!), ξεκαθάρισε πως ο θυμός του οφείλεται κυρίως δε μπορεί να υπάρχει κριτική όταν παραδέχεσαι ότι δεν έχεις δει κάτι. Τον Γκαν υποστήριξε και ο Τζος Γουίντον (δημιουργός των 2 πρώτων «Εκδικητών»), ειδικά για τη φράση του Μάρτι «αυτο δεν είναι σινεμά ανθρώπων που προσπαθούν να μεταδώσουν συναισθηματικές και ψυχολογικές εμπειρίες σε άλλους ανθρώπους», θεωρώντας πως ο Γκαν έχει κάνει ακριβώς το αντίθετο (σ.σ. ειδικά στους δεύτερους «Φύλακες»).
Είναι υπερβολικά δογματικός ο Μάρτι; Το παράκανε η Marvel με τις 22 ταινίες της; Πάρτε θέση!
Martin Scorsese is one of my 5 favorite living filmmakers. I was outraged when people picketed The Last Temptation of Christ without having seen the film. I’m saddened that he’s now judging my films in the same way. https://t.co/hzHp8x4Aj8
— James Gunn (@JamesGunn) October 4, 2019
And I’m not saying religious zealotry is the same as not liking my movies, or in the same category. What I’m saying is I’m not fond of people judging things without actually seeing them, whether it’s a movie about Jesus or a genre.
— James Gunn (@JamesGunn) October 4, 2019
“It isn’t the cinema of human beings trying to convey emotional, psychological experiences to another human being.”
— Joss Whedon (@joss) October 4, 2019
I first think of @JamesGunn, how his heart & guts are packed into GOTG. I revere Marty, & I do see his point, but...
Well there’s a reason why “I’m always angry”. https://t.co/Wh3ptU2KBp