Ο φετινός νικητής της Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ καλείται να παρουσιαστεί σε φυλακή του Ιράν
Κατηγορούμενος για «προπαγάνδα κατά του κράτους», ο γνωστός Ιρανός σκηνοθέτης πληρώνει το τίμημα της κριτικής που κάνει στην κοινωνία της πατρίδας του.
Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, σκηνοθέτης της ταινίας «There Is No Evil» που κέρδισε πριν λίγες μέρες τη Χρυσή Άρκτο στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία εδώ), κλήθηκε από τις ιρανικες αρχές να παρουσιαστεί σε φυλακή της Τεχεράνης για να εκτίσει την ποινή ενός χρόνου που του είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2019.
Η πληροφορία έγινε γνωστή από την αναφορά του δικηγόρου του Ρασούλοφ, Νάσερ Ζαραφσάν, στο Associated Press και η απόφαση προέκυψε μετά την κατηγορία εναντίον του για «προπαγάνδα κατά της πολιτείας» μέσα από το κινηματογραφικό έργο του. Ο Ζαραφσάν δήλωσε πως ο Ρασούλοφ θα κάνει έφεση, επικαλούμενος επίσης την επιδημία του κορονοϊού. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του The Hollywood Reporter, 54.000 κρατούμενοι στο Ιράν βρίσκονται σε άδεια προς αποφυγή της εξάπλωσης της επιδημίας μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα.
Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ δεν παρευρέθηκε στο Βερολίνο για να παρουσιάσει το «There is No Evil», μία ταινία που στηλιτεύει το τυρανικό καθεστώς και έχει βασικό θέμα της την εκτέλεση των αντιφρονούντων. Στον Ρασούλοφ έχει επιβληθεί απαγόρευση ενασχόλησής του με τον κινηματογράφο για 20 χρόνια και ο ίδιος γύρισε το «There is No Evil» μυστικά.
Η περιπέτεια του ξεκίνησε το 2017 με την ταινία «Ένας Ακέραιος Άνθρωπος», η οποία μετά τη βράβευση της στις Κάννες (η πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας) προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Τέλουραϊντ των ΗΠΑ. Όταν ο σκηνοθέτης γύισε στην Τεχεράνη πληροφορήθηκε πως το διαβατήριό του κατασχέθηκε. Η ταινία του, μία πολιτικά αιχμηρή δημιουργία που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της χώρας του, ενόχλησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση.
«Το μόνο έγκλημα του Ρασούλοφ είναι πως διατηρεί ένα καλλιτεχνικό όραμα που δεν συμμερίζεται τις απόψεις της κυβέρνησης για την ιρανική κοινωνία σήμερα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στηρίζει τον Ρασούλοφ σε αυτή τη μάχη. «Η παράλογη αυτή ποινή εναντίον του αποδεικνύει το υψηλό τίμημα που πληρώνουν οι ανεξάρτητοι δημιουργοί στο Ιράν που δεν ακολουθούν τους αυστηρούς όρους της κυβέρνησης».
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε μετά την καταδίκη του: «Περιέργως με κατηγορούν για προπαγάνδα κατά του κράτους, επειδή απλά λέω ιστορίες. Κανένα φιλμ μου δεν είναι αμιγώς πολιτικό, κάνω κοινωνική κριτική που προφανώς έχει πολιτικές προεκτάσεις. Αντί να κατανοήσουν τις ταινίες μου, τις μεταφράζουν ως καταγγελτικές απέναντι στην πολιτεία».