Το ελληνικό σινεμά αντεπιτίθεται στα φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και Βερολίνου - cinemagazine.gr
13:46
18/12

Το ελληνικό σινεμά αντεπιτίθεται στα φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και Βερολίνου

Με το ξεκίνημα του 2020, έξι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους κάνουν απόβαση στο Κλερμόν-Φεράν, ενώ δυο μεγάλου μήκους θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στο σημαντικότερο φεστιβάλ μικρού μήκους στον κόσμο στρατοπεδεύει (και) φέτος το ελληνικό σινεμά. Στο Κλερμόν-Φεράν (31 Ιανουαρίου - 8 Φεβρουαρίου 2020) θα προβληθούν αμιγώς ελληνικές παραγωγές ή συμπαραγωγές στο πλαίσιο των διαγωνιστικών προγραμμάτων του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, τρεις ταινίες θα βρίσκονται στο εθνικό διαγωνιστικό, καθώς η Γαλλία είναι συμπαραγωγός σε αυτές, ενώ τρεις θα βρεθούν στο διεθνές διαγωνιστικό.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ θα διαγωνιστούν τα «Electric Swan» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, «Πρώτος Έρωτας» σε σκηνοθεσία του Χάρη Ραφτογιάννη και «Olla» σε σκηνοθεσία της Αριάν Λαμπέντ.

«Electric Swan»

Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη Λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050, ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται οτι θα πέσουν- αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται οτι θα πνιγούν. Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

«Πρώτος Έρωτας»

Δυο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται για πρώτη φορά. Τα σκυλιά τους επικοινωνούν. Ισως και οι ίδιοι.

«Olla»

Η Όλλα απαντά σε μια αγγελία, από έναν ιστότοπο γνωριμιών με γυναίκες του ανατολικού μπλοκ. Μετακομίζει με τον Πιερ που μένει με την ηλικιωμένη μητέρα του. Αλλά τίποτα δεν συμβαίνει όπως σχεδιάστηκε.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν τρεις ελληνικές ταινίες, τα «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου και «Route 3» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου.

«Όλες οι Φωτιές η Φωτιά»

Αντρες απελευθερώνουν πουλιά στα βουνά. Δύο αποξενωμένα αδέλφια δοκιμάζουν το σημάδι τους παρέα με τους γιους τους. Είναι η κυνηγετική περίοδος. Μπορεί η καρδιά ενός πουλιού να σταματήσει στον ουρανό χωρίς σκάγια να περάσουν το σώμα του; Η ταινία απέσπασε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Νίκο Γεωργάκη στο Διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

«Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» (Χρυσός Φοίνικας Μ.Μ. Φεστιβάλ Καννών 2019)

Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο δυο άγνωστοι συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Διαγωνιστικό τμήμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

«Route - 3»

Στο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει την Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο αλάνι έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

Επίσης στο πρόγραμμα συμπαραγωγών Euro Connection του Φεστιβάλ Κλερμόν-Φεράν, θα παρουσιαστούν τα «Φθινοπωρινά Χριστούγεννα» του Κώστα Μπακούρη σε σενάριο Αντιγόνης Ζόγκα και παραγωγή του Κώστα Μπαλιώτη. Πρόκειται για τη νέα δουλειά του Κώστα Μπακούρη μετά την επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία της ευρηματικής μικρού μήκους «Heimlich». Τέλος, η ταινία stop motioν «Underground» σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γιάννη Χριστοφόρου θα συμμετέχει στις εργασίες του Euroconnection φόρουμ ως ελληνοκυπριακή συμπαραγωγή.

Φεστιβάλ Βερολίνου

Στο τέλος του Φεβρουαρίου έρχεται η ώρα για το φεστιβάλ του Βερολίνου, στο Πανόραμα του οποίου 2 ελληνικές ταινίες θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Πρόκεται για το «Pari» του Ελληνο-Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντι και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

«Pari»

Μετά την επιτυχημένη πορεία της βραβευμένης μικρού μήκους του, «Cavo d' Oro», ο Σιαμάκ Ετεμάντι παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό και περιπετειώδες δράμα γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην Αθήνα. Βασική πρωταγωνίστρια είναι η Ιρανή Παρί, η οποία καταφθάνει με τον άντρα της για να επισκεφτούν τον γιο της που σπουδάζει στην Αθήνα. Όταν εκείνος δεν εμφανίζεται για να υποδεχτεί τους γονείς του στο αεροδρόμιο, η Παρί αναγκάζεται να ξεκινήσει την αναζήτησή του σε μία ξένη πόλη. Ακολουθώντας τα βήματα του ανυπότακτου γιου της, χρησιμοποιεί τα πάντα και τους πάντες για να φτάσει στις πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης, αλλά και στα πιο άγνωστα βάθη της ψυχής της.

Tους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Παρί και του συζύγου της υποδύονται η Melika Foroutan κι ο Shahbaz Noshir.  Δίπλα τους εμφανίζονται οι Σοφία Κόκκαλη, Αργύρης Πανταζάρας, Λένα Κιτσοπούλου και Δημήτρης Ξανθόπουλος.

«Digger»

H ιστορία ενός άντρα που ζει και δουλεύει μόνος σε ένα κτήμα στη μέση ενός ορεινού δάσους. Τα τελευταία χρόνια παλεύει με έναν εχθρό που διαταράσσει την πλούσια άγρια φύση στο βουνό, επεκτείνεται επιθετικά και απειλεί τον ίδιο και την περιουσία του. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική επιστροφή του γιου του μετά από 20 χρόνια. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση γύρω τους ως τον μόνο παρατηρητή, που τελικά δίνει την πιο απρόσμενη λύση.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αργύρη Πανταζάρα, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ.