Στην πολλοστή επίδειξη του τι θα πει ανελεύθερο καθεστώς, ο Ιρανός κάτοχος Χρυσής Άρκτου και πλήθους διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ, κρατείται σε απομόνωση και ανακρίνεται από τις αρχές, λόγω της δημόσιας έκκλησής του ενάντια στην αστυνομική βία.
Τα προβλήματα του Μοχάμεντ Ρασούλοφ με τον νόμο που έχουν εγκασταστήσει οι ιρανικές αρχές δεν έχουν τελειωμό. Για πολλοστή φορά συνελήφθη και κρατείται σε απομόνωση, αυτός και ο συνάδελφος Μοστάφα Αλ-Αχμάντ, αυτή τη φορά επειδή ανάρτησε στα social media εναντίον των βίαιων κατασταλτικών μέτρων του καθεστώτος. Ανακρίνεται στην φυλακή Evin της Τεχεράνης, όπου είθισται να κρατούνται οι πολιτικοί κρατούμενοι. Το δεύτερο σπίτι τους σα να λέμε...
Να σημειώσουμε ότι ο 50χρονος δημιουργός έχει χρόνια...σχέση με το ιρανικό καθεστώς. Πίσω στο 2010 συνελήφθη γιατί κινηματογραφούσε χωρίς άδεια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε εξαετή (!) κάθειρξη, που αργότερα μειώθηκε στον ένα χρόνο. Το 2017 του αφαιρέθηκε το διαβατήριο, οπότε και η έξοδος από την χώρα, ενώ το 2019 καταδικάστηκε από το Ισλαμικό Επαναστατικό Δικαστήριο σε έναν χρόνο φυλάκισης και δύο απαγόρευσης εξόδου από την χώρα λόγω της ταινίας του «Ένας Ακέραιος Άνθρωπος». Το 2020 τιμωρήθηκε με άλλον έναν χρόνο φυλάκισης για τρεις ταινίες του αυτή τη φορά, καθώς θεωρήθηκαν «προπαγανδιστικές εναντίον του συστήματος».
Τώρα υπάρχουν και πάλι δύο κατηγορίες, σε μια ολοφάνερη ασφαλώς προσπάθεια των αρχών να εξαφανίσουν τον άνθρωπο Ρασούλοφ. Η μία είναι το ντοκιμαντέρ «Intentional Crime», που διερευνά τον θάνατο του Ιρανού συγγραφέα Μπακτάς Αμπτίν και η άλλη είναι το ότι τόλμησε να γράψει στα social media εναντίον του κράτους και της αστυνομίας, #αφήστε κάτω τα όπλα. Η διαμαρτυρία είχε ως αιτία της γεγονότα σχετιζόμενα με συγκρούσεις με την αστυνομία στην πόλη Αμπαντάν, που εξερράγησαν λόγω της πτώσης ενός κτηρίου από την οποία έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι. Για τον έτερο συλληφθέντα, τον Αλ-Αχμάντ, δεν είναι καν γνωστοί οι λόγοι της σύλληψής του.
Για το γεγονός υπάρχει αναστάτωση στην διεθνή κινηματογραφική κοινότητα, με το διευθυντικό ντουέτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου να δημοσιεύει κοινή καταδικαστική δήλωση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και από πλευράς διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Στο Ιράν οι σκηνοθέτες δεν διάγουν εν γένει πάντως με ιδιαίτερη ασφάλεια. Οι ταινίες του Ρασούλοφ απαγορεύονται στη χώρα, ο Τζαφάρ Παναχί είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλακή και 20 απαγόρευσης παραγωγής ταινιών, μολονότι αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή και η ποινή του μετατράπηκε, ενώ σωρεία διάσημων σήμερα υπογραφών έχει συμμετάσχει σε διαδηλώσεις συμπαράστασης σε κρατούμενους ή κατηγορούμενους συναδέλφους.
Πριν δύο χρόνια τέλος να θυμίσουμε ότι ο Ρασούλοφ δεν παρευρέθηκε στο Βερολίνο όπου και κέρδισε την Χρυσή Άρκτο για το «Δεν Υπάρχει Κακό», και το βραβείο παρέλαβε η κόρη του που μίλησε για μια προφανή υπερ-συντηρητική κατάσταση στην χώρα της. Το φρικτό τίμημα του να απολαμβάνεις μια από τις σπουδαιότερες τη στιγμή αυτή δημιουργικές στιγμές εθνικού σινεμά στον κόσμο.