Kαι η Μισέλ Γουίλιαμς διαφωνεί με την οσκαρική ήττα του «Brokeback Mountain» από το «Crash»
Θα πει κάποιος ότι στη μια ταινία έπαιζε, στην άλλη όχι, επόμενο είναι, ωστόσο δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος.
Σε συνήθεις λίστες με «άστοχες» επιλογές της Οσκαρικής Ακαδημίας, η προτίμηση του «Crash» το 2005 έναντι του «Brokeback Mountan» καταλαμβάνει περίοπτη θέση. Και όντως, αν η ψηφοφορία επαναλαμβανόταν με τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό τα μέλη της Ακαδημίας να ψήφιζαν δαγκωτό Ανγκ Λι – που πήρε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας πάντως. Τα Όσκαρ, όμως, δίνονται στον καιρό τους, με τα δεδομένα, τις συγκυρίες και τα ρεύματα εκείνης της περιόδου. Το «Crash» ήταν τόσο τέκνο της αναδυόμενης τηλεοπτικής παραγωγής της εποχής, όσο και συγχρονισμένο με το ρεύμα των παράλληλων αφηγήσεων που τέμνονται, οι οποίες έκαναν θραύση στα '00s. Υπό μια έννοια, καταλαβαίνεις τη στήριξη του από τους κινηματογραφιστές, έστω κι αν δεν συμφωνείς.
Η πρωταγωνίστρια του αντίπαλου δέους, πάντως, σίγουρα δεν συμφωνεί και δυο δεκαετίες μετά τοποθετείται γι’ αυτό με ειλικρίνεια και χωρίς τα φίλτρα που συνηθίζονται σε ανάλογες δηλώσεις. «Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι κέρδισε το Crash», λέει ο Άντι Κοέν, παρουσιαστής της εκπομπής που παρευρέθηκε η Μισέλ Γουίλιαμς για την προώθηση της σειράς «Dying for Sex», με την ηθοποιό να αποκρίνεται «τι ακριβώς ήταν το Crash;», τον Κοέν να ρωτά ρητορικά το κοινό αν θυμάται κανείς την ταινία σήμερα κι εκείνη να γνέφει καταφατικά.
Εδώ που τα λέμε, θέλεις να υπερασπιστείς την ταινία, αλλά και η ίδια δεν σε βοηθά. Δοκιμάστε να την ξαναδείτε, σχεδόν σε κάθε σκηνή οι χαρακτήρες υπογραμμίζουν το (αντιρατσιστκό) θέμα της μέσω των διαλόγων. Και μπορεί το θέμα να είναι σοβαρό, αυτά, όμως, σοβαρά πράγματα δεν είναι. Όχι, η ταινία όντως δεν μας «έμεινε», αλλά κρατήσαμε το «In the Deep» από Bird York που συμπεριλαμβάνεται στο σάουντρακ της.