• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

Μίχαελ Μπάλχαους (1935-2017): Αντίο σε έναν μεγάλο διευθυντή φωτογραφίας

13 Απρ 2017 | Νέα | 0 comments

Συνεργάτης του Φασμπίντερ, πέρασε στο Χόλιγουντ και δούλεψε πλάι στους Κόπολα, Σκορσέζε και Ρέντφορντ. 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Βλέποντας στο imdb τις ταινίες όπου δούλεψε ο Μίχαελ Μπαλχάους στην καριέρα του ως διευθυντής φωτογραφίας δε ξέρεις τι να πρωτοαισθανθείς. Από έκπληξη, για το πως κάποιος έμεινε για 40 περίπου χρόνια στο πιο υψηλό επίπεδο παραγωγής, θαυμασμό για την ποιότητα της δουλειάς του ως και ζήλεια διαπιστώνοντας σε πόσες αγαπημένες ταινίες βίωσε από πολύ κοντά. Ο Γερμανός κινηματογραφιστής πέθανε χθες στα 82 του αφήνοντας ένα εντυπωσιακό βιογραφικό έστω και αν για τον περισσότερο κινηματογραφικό κόσμο παρέμενε ένας αφανής ήρωας. 

Ο Μπαλχάους έκανε το αγροτικό του πλάι στον Ράινερ Βέρνετ Φασμπίντερ και όσο και αν ο τελευταίος τον ταλαιπώρησε με τις απαιτήσεις του, μάλλον του έκανε καλό για τη συνέχεια της καριέρας του. Δούλεψαν μαζί στην υπερπαραγωγική, για τον Φασμπίντερ, δεκαετία του 70, με τον Μπαλχάους να κάνει μαγικά στο «World on a Wire» για να κρύψει τα φθήνια της παραγωγής και να δώσει την αίσθηση πως βρισκόμαστε στο μέλλον, ενώ η μνημειώδης στη «Μάρθα» όπου η κάμερα γυρνά 360 μοίρες παράλληλα με τους πρωταγωνιστές της σκηνές παραμένει μάθημα κινηματογράφισης ως σήμερα. Μοιραία ήρθε η ώρα για το Χόλιγουντ και την ευτυχή συνάντηση με τον Μάρτιν Σκορσέζε όπου πρωτοσυνεργάστηκαν για το «After Hours» το 1985 και αργότερα στον «Τελευταίο Πειρασμό», τα «Καλά Παιδιά», τα «Χρόνια της Αθωότητας», τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και τον «Πληροφοριοδότη». Για τις «Συμμορίες» ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, για τρίτη φορά στην καριέρα του αφού είχαν προηγηθεί τα υπέροχα «Broadcast News» του Τζέιμς Λ. Μπρουκς και «The Fabulous Baker Boys» του Στιβ Κλόουβς. 

Συνεργάστηκε ακόμη με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα στο «Dracula», τον  Ρόμπερτ Ρέντφορντ στα «Quiz Show» και «Ο Θρύλος του Μπάγκερ Βανς», τον Μπάρι Λέβινσον στα «Ξέσπασμα» και «Sleepers» ενώ προσπάθησε να περισώσει ότι μπορούσε από το χαοτικό «Under the Cherry Moon» του Πρινς, το οποίο ουσιαστικά σκηνοθέτησε αν και  ο Πρινς πήρε το αντίστοιχο credit. Το περσινό φεστιβάλ του Βερολίνου τίμησε τον Μπαχάους για το σύνολο της καριέρας του, σε μια τελευταία ανάμνηση για τις μεγάλες εικόνες που μας χάρισε. 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ