Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν ξεσπάσει στο διαδίκτυο μετά την ανακοίνωση ότι η Κάθριν Χάρντγουικ εξαιρέθηκε από το team του New Moon (όπως θα λέγεται το sequel του Τwilight, βασισμένο και πάλι σε βιβλίο της Στέφανι Μέγιερ). Λογική η αντίδραση, αν σκεφτούμε ότι η ταινία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στις πρώτες θέσεις του αμερικανικού box office και έχει ήδη εξελιχθεί σε εισπρακτικό θρίαμβο.
Αν δε σημείωνε καλή πορεία στις αίθουσες, θα ήταν απόλυτα κατανοητό να «ψάχνονται» στη Summit για να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Τώρα όμως η απόφαση της εταιρίας να δείξει τα δόντια της στη σκηνοθέτη της επιτυχίας μοιάζει ακατανόητη για πολλούς Twilighters του διαδικτύου, που έσπευσαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους.
Ιδιαίτερα μετά τα δημοσιεύματα που «δείχνουν» τον Κρις Βάιτζ (American Pie, About a Boy) ως τον επικρατέστερο διάδοχο της Χάρντγουικ στο τιμόνι του sequel.
Εδώ θα συμφωνήσουμε και μόνο επιστρατεύοντας την κοινή λογική: Είναι πιο σίγουρο και πιο ελκυστικό το όνομα του Βάιτζ -που σημειωτέον έχει στο πρόσφατο ενεργητικό του την παταγώδη αποτυχία του Golden Compass- από τη σκηνοθέτη που «απογείωσε» το βαμπιρικό love story στην κορυφή του top ten και μπορεί επιπλέον να καυχηθεί και για την ανάθεση του ανδρικού κεντρικού ρόλου στον κούκλο Ρόμπερτ Πάτινσον, που υπήρξε προσωπική της επιλογή στο casting;
Η ιστορία λέει ότι τα δυνατά franchises εμμένουν στους αρχικούς συντελεστές κι έχουν μάλλον να χάσουν από τέτοιου είδους αλλαγές (βλέπε X-Men μετά τον Μπράιαν Σίνγκερ). Η δοκιμασμένη συνταγή, ειδικά όταν πρόκειται μόλις για τη δεύτερη ταινία της σειράς (αν υποθέσουμε ότι το Λυκόφως θα συνεχίσει να φέγγει και μετά το New Moon) δεν έχει κανένα λόγο να μη γίνει αποδεκτή με τον ίδιο ενθουσιασμό από το κοινό που αγάπησε και την πρώτη.
Επιπλέον, όπως πολλές φωνές ανάμεσα στους fans του Twilight επιμένουν, η γυναικεία ματιά πίσω από το φακό , όταν μιλάμε για ένα ρομαντικό έργο γραμμένο από γυναίκα, με κεντρικό χαρακτήρα επίσης γυναίκα και με ένθερμο γυναικείο κοινό, θα ήταν το κρίσιμο touch και στο sequel.
Βέβαια οτιδήποτε μπορεί να έχει συμβεί και ας μην παρασυρόμαστε σε επικρίσεις και διαμαρτυρίες (fans των βιβλίων βλέπετε) προτού οι έρωτες των βαμπίρ δείξουν τα δόντια τους και στις ελληνικές αίθουσες?
Ανθή Νταουσάνη
67o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος και Μεγάλο Αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό
Τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά απονέμει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον σπουδαίο δημιουργό Νίκο…






