Είναι πράγματι εντελώς ασυνήθιστη για τα σημερινά πράγματα η περίπτωση του Τζούλιαν Φέλοους. Αν μη τι άλλο γιατί είναι μέλος του Συντηρητικού Κόμματος στην Μεγάλη Βρετανία, βουλευτής του στην Βουλή των Λόρδων (!) και ταυτόχρονα έχει ένα Όσκαρ Σεναρίου για το «Gosford Park» του Ρόμπερτ Όλτμαν και είναι βέβαια με διαρκές ελευθέρας στα τηλεοπτικά πράγματα λόγω «Downton Abbey».
Τώρα, και εν μέσω ετοιμασιών για το κινηματογραφικό σίκουελ της μεγάλης τηλεοπτικής του επιτυχίας (δείτε το τρέιλερ του «Downton Abbey: A New Era» εδώ), προχωρά σε ένα νέο τόλμημα, υπερατλαντικού σκηνικού αυτή τη φορά, με μια μεγάλη άγνωστη πρωταγωνίστρια, που ενδέχεται να αφήσει και λαοφιλή εποχή (επιτέλους!). Το «The Gilded Age» θα φύγει από την stiff upper lip κράση των Άγγλων και θα πάει στην stiffer λογκή των απογόνων τους στις ΗΠΑ, σε μια εποχή κοντινή στον Εμφύλιο και μέσα στην επανάσταση της βιομηχανοποίησης, του σιδηροδρόμου, των εργατικών δικαιωμάτων, των σουφραζετών, με λίγα λόγια την εποχή που ο παλιός κόσμος του Ρομαντισμού άρχισε να δίνει τη θέση του στον…20ό αιώνα.
Ποιος καταλληλότερος από το έμπειρο διανοητή των τάξεων του σημερινού θεάματος και ποια καταλληλότερη για σκληροπυρηνική πλούσια από την Κριστίν Μπαράνσκι, αυτή την ηθοποιάρα που δεν ξέρει κανείς – αλλά την έχει δει εκατό φορές. Μπαράνσκι που έχει στην κατοχή της ένα Έμμι (από 15 υποψηφιότητες!), δύο Τόνι και τόσο σινεμά, τόση τηλεόραση και ακόμα περισσότερο θέατρο που αγγίζει τα όρια του κρίματος να μην συνυπολογίζεται στις ιέρειες. Κάτι μας λέει ότι εδώ, έστω και καθυστερημένα, στα 69 της, θα βρει την όψιμη ποπ δόξα. Μαζί της η πανάξια Κάρι Κουν που έχουμε θαυμάσει πολλάκις στα τηλεοπτικά «Leftovers» και «Fargo».
Η σειρά των 10 επεισοδίων αναπτύσσεται για το HBO και, σύμφωνα με τη σύνοψη, παρακολουθεί από το 1882 την ιστορία της νεαρής Μαριάν (Λουίζα Τζάκομποσον, κόρη της Μέριλ Στριπ στο τηλεοπτικό της ντεμπούτο) που φεύγει από την Πενσιλβάνια για τη Νέα Υόρκη, όπου θα βρει και θα ζήσει με τις «παλαιού χρήματος» θείες της (Μπαράνσκι και Σίνθια Νιξον) και μπλέκει με τον κοινωνικό πόλεμο των νεόπλουτων καπιταλιστών με τους από τζάκι πλούσιους. Ω ναι, θα περάσουμε καλά, σύμφωνα με τις πρότερες περγαμηνές.
Το σίριαλ ξεκινά να προβάλλεται στις 24 Ιανουαρίου.






