• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

«Η μουσική μου ήταν πολύ «εναλλακτική» για το “Oblivion”»

24 Απρ 2013 | Νέα | 0 comments

Ο Άντονι Γκονζάλες των Μ83 μίλησε για την εμπειρία του να συνθέσει μουσική για μία χολιγουντιανή ταινία.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Δεν είναι πολλές οι αρετές του «Oblivion», της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα και στην Ελλάδα – η ατμοσφαιρική μουσική της ταινίας που υπογράφει ο (Μ83) Άντονι Γκονζάλες, σε συνεργασία με τον Τζόζεφ Τραπανίζ, συνεργάτη του Κοζίνσκι από την ταινία «TRON: Legacy», κατάφερε να επιβιώσει και να βγει αλώβητη από το στομφώδες, χολιγουντιανό περιβάλλον που την περιβάλλει. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα, όπως ομολόγησε ο Άντονι Γκονζάλες μιλώντας για τη διαδικασία μουσικής προσέγγισης της ταινίας από μέρους του.

Μια γεύση από το σάουντρακ της ταινίας: «Starwaves»

Ο Γκονζάλες σημείωσε ότι τα πράγματα όταν δουλεύει κανείς για μία μεγάλη ταινία του Χόλιγουντ δεν είναι πάντα όπως τα φαντάζεται πριν ξεκινήσει να δουλεύει γι' αυτή. Αν μη τι άλλο όμως, αν κάποιος έψαχνε μια λέξη για να χαρακτηρίσει τις μελωδίες των Μ83 θα χρησιμοποιούσε σίγουρα τη λέξη «κινηματογραφικές». Έτσι, δεν ήταν δύσκολο για την παραγωγή του «Oblivion» να στραφεί από πολύ νωρίς προς εκείνον για τη μουσική επένδυση της ταινίας. «Ήμουν σε περιοδεία όταν μου ζήτησαν τρία ντέμο από την παραγωγή της ταινίας. Εγώ έστειλα δεκαεπτά. Δούλευα σκληρά μέχρι τις 6 το πρωί στο πίσω μέρος του λεωφορείου για να πάρω αυτή τη δουλειά. Έτσι, όταν την πήρα ήμουν πραγματικά συγκινημένος και έκπληκτος. Είπα «Θεέ μου αυτό είναι σοβαρό. Πρέπει να το κάνω τώρα!». Με μία τόσο μεγάλη ταινία δεν οφείλεις να ευχαριστήσεις μόνο τον εαυτό σου. Οφείλεις να ικανοποιήσεις τον σκηνοθέτη, το στούντιο και εκατοντάδες ανθρώπους που εμπλέκονται στην παραγωγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αλλά η πίεση ήταν πραγματικά έντονη.»

Μια γεύση από το σάουντρακ της ταινίας: «Oblivion»

Η διαδικασία ήταν εξοντωτική. «Δουλεύαμε έναν χρόνο με τον Τζόζεφ και νομίζω ότι έχω νιώσει τα πάντα. Σχεδόν έφτασα στα όριά μου. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Ήμουν πολύ αγχωμένος στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Βρισκόμουν σε περιοδεία και παράλληλα δούλευα και για τη μουσική της ταινίας. Πιστεύω ότι μεγάλωσα κάνοντας αυτή τη μουσική, ωρίμασα καλλιτεχνικά. Κατάλαβα ότι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πολλές εναλλακτικές όταν κάτι δεν αρέσει στον σκηνοθέτη ή το στούντιο. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι όλες οι ιδέες που είχα πριν αρχίσω να γράφω για την ταινία δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν ποτέ, γιατί πρόκειται για μία ταινία του Χόλιγουντ με 150 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό. Ήθελαν κάτι μεγαλύτερο και πιο ορχηστρικό. Ήταν πολύ σκληρό για μένα να μου λένε ότι η μουσική μου ήταν πολύ «ανεξάρτητη» για την ταινία. Εκνευρίστηκα πολύ εκείνη τη στιγμή αλλά έτσι δουλεύει αυτό. Είναι η ευκαιρία της στιγμής κι εγώ νομίζω την άρπαξα».

Όσον αφορά τους δημιουργούς της μουσικής και το πως αναφέρονται τόσο στο σάουντρακ όσο και στην ταινία ο ίδιος ο Γκονζάλες είχε αντίρρηση με τον τρόπο που τελικά παρουσιάστηκαν και επισημαίνει ότι «Εγώ επέμενα στους τίτλους να μπούμε ως Άντονι Γκονζάλες και Τζόι Τραπανίζ. Γιατί έτσι έγινε στ' αλήθεια η μουσική επένδυση. Εγώ δεν είχα καμία πρόθεση να αναμείξω τους Μ83 σε αυτό αλλά η εταιρία (Universal) ήθελε να προβάλλει τους Μ83 λόγω της επιτυχίας του «Midnight City»».

Διαβάστε εδώ την κριτική του cinemag.gr για την ταινία και δείτε εδώ το On Camera με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ