• ΝΕΑ
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ
  • ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • ATHENS OPEN AIR
  • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

  • AIFF 2026
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ
NEWSLETTER
Οι Νύχτες μας πλησιάζουν! Όλα τα νέα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας εδώ

H Σαμπίνα κι ο Μαρκ από το Σιάτλ

15 Ιούν 2010 | Νέα | 0 comments

Το πολωνικό “Rewers” του Μπορίς Λανκός και το ντοκιμαντέρ “Marwencol” του Τζεφ Μέλμπεργκ ήταν οι μεγάλοι νικητές του φετινού 36ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ.
Συντάκτης: Cinemagazine Team
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ


Το πολωνικό “Rewers” του Μπορίς Λανκός και το ντοκιμαντέρ “Marwencol” του Τζεφ Μέλμπεργκ ήταν οι μεγάλοι νικητές του φετινού 36ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ. Η τελετή λήξης διεξήχθη χθες βράδυ και έριξε την αυλαία του Φεστιβάλ το οποίο διήρκησε 25 μέρες και το επισκέφτηκαν παραπάνω από 150.000 θεατές που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα 408 ταινιών.



Το “Rewers” που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας αφηγείται την ιστορία της Σαμπίνα, μιας ήσυχης και ντροπαλής γυναίκας γύρω στα τριάντα. Απ’ την ζωή της φαίνεται να λείπει η ανδρική παρουσία κάτι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξουν η μητέρα και η γιαγιά της. Μια μέρα απ’ το πουθενά γνωρίζει τον έξυπνο και γοητευτικό Μπρόνισλαβ και τότε μέσω διαφόρων καταστάσεων αποκαλύπτεται η σκοτεινή πλευρά της γυναικείας της φύσης.



Το “Marwencol” που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Μαρκ Χόγκανκαμπ, έναν άνδρα που βρέθηκε σε ένα καταστροφικό για τον εγκέφαλό του κώμα, μετά απ’ τον ξυλοδαρμό που υπέστη από 5 άντρες έξω από ένα μπαρ. Μετα το περιστατικό, ο Μαρκ δημιουργεί τον φανταστικό του κόσμο φτιάχνοντας στην αυλή του μια πόλη μινιατούρα αντίγραφο της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου οι κούκλες αναπαριστούν τους φίλους και συγγενείς του και φωτογραφίες τις μεταξύ τους σχέσεις. Η συνήθεια του Μαρκ δείχνει να τον βοηθάει αφενός να καταπολεμά τα κινητικά του προβλήματα και αφετέρου να ξεπεράσει τον ψυχολογικό τραύμα μετά την επίθεση που δέχτηκε. Όμως τα πράγματα δυσκολεύουν όταν αναγκάζεται να αποχωριστεί τον ουτοπικό του κόσμο και να επιστρέψει στην πραγματική ζωή.



Τα υπόλοιπα βραβεία της κριτικής επιτροπής:



Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: “Little Accidents” της Σάρα Κολάντζελο


Καλύτερο ντοκυμαντέρ μικρού μήκος: “White Lines and Fever: The Death of DJ Junebug” του Τρέιβις Σίνγκερ


Καλύτερο animation μικρού μήκους: “The Wonder Hospital” του Μπέομσικ Σιμ



Κωστής Θεοδοσόπουλος



ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ