Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ίρβιν Κέρσνερ του πρώτου και καλύτερου sequel του Star Wars: “Η Αυτοκρατορία Aντεπιτίθεται”.
Ο 87χρονος σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1923 στη Φιλαδέλφεια και σπούδασε μουσική και φωτογραφία πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως σκηνοθέτης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ για το Πρακτορείο Πληροφοριών των Η.Π.Α. Μετά πέρασε στην τηλεόραση όπου σκηνοθέτησε πολλά επεισόδια για την τηλεόραση, ανάμεσα τους και τον πιλότο του Peyton Place. Τη δεκαετία του ’60 και του ’70 γύρισε πολλές και επιτυχημένες ταινίες.
Ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες ταινίες του ήταν: «Τα Μάτια της Λώρα Μάρς», αλλά και μια συνέχεια του Τζειμς Μπόντ με τον Σον Κόνερυ «Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ». Φυσικά η πιο αναγνωρίσιμή ταινία του παραμένει «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται».
Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το 1990 η ταινία Ρομποκοπ 2, που δυστυχώς δεν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Ο Ίρβιν άφησε την τελευταία του πνοή στο Λος Άντζέλες και τα δημοσιεύματα λένε ότι κατέληξε μετά από μια μακροχρόνια αρρώστια χωρίς άλλες λεπτομέριες.
Κ. Ε.






